Iris Poldervaart

SPF feiten en fabels: dit moet je weten

28 juli 2018

Met dit weer zijn er maar twee dingen echt belangrijk: genoeg water drinken en smeren, smeren, smeren. Met zonnebrandcrème, welteverstaan. Maar net als over het wassen en kleuren van je haar, je nagels, en je make-up, gaan er ook over SPF een aantal mythes rond die ervoor kunnen zorgen dat jij je niet optimaal beschermt tegen UV-straling. Wat je dan wél moet geloven? Wij zetten de SPF feiten en fabels op een rijtje.

Een zonnebrandcrème met factor 60 is twee keer zo effectief als een crème met factor 30

Fabel! Zo werkt het helaas niet. Het goede nieuws: met SPF 30 ben je al beschermd tegen 97% van de UV-straling. Het minder goede nieuws: met SPF 60 is dat maar 1% tot 1,5% meer. Het is vooral belangrijk dát je SPF gebruikt, welke factor dat is doet er een stuk minder toe.

Als je ‘s ochtends zonnebrandcrème hebt gebruikt, zit je de rest van de dag goed

Fabel! Zeker op dagen met een hoge UV-index is het belangrijk om je elke 2 à 3 uur opnieuw in te smeren. Op dagen dat je veel zwemt en zweet is het slim om dit nog eens te verdubbelen.

Ook je hoofdhuid heeft bescherming nodig

Feit! Alleen een goede bos haar is niet genoeg om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon. Gebruik dus ook op je hoofdhuid een product met SPF. Hier lees je er meer over.

Een zonnebrandcrème met een hogere factor is langer werkzaam

Fabel! Ook factor 50 of 60 moet je gewoon iedere paar uur opnieuw aanbrengen.

Ook op plekken die bedekt worden door kleding moet je SPF aanbrengen

Feit! Dit is absoluut waar. Zeker wanneer je dunne, luchtige stoffen draagt kunnen UV-stralen makkelijk door je kleding heen dringen.

Als je foundation met SPF 30 gebruikt, hoef je geen zonnebrandcrème te gebruiken

Fabel! In de meeste gevallen gebruik je lang niet genoeg foundation om je huid voldoende te beschermen. Je gezicht insmeren met een zonnebrandcrème is dan ook altijd noodzakelijk Gebruik hiervoor wel een speciale crème voor je gezicht, dit zorgt voor minder huidirritatie. 

Met een zonnebrandcrème ben ik volledig beschermd tegen UV-straling

Fabel! Helaas, dit is zeker niet het geval. Veel crèmes beschermen alleen tegen UVB-straling. Dit is het type straling dat ervoor zorgt dat je huid rood wordt en verbrandt. De effecten hiervan merk je dus vrijwel meteen. UVA-straling daarentegen dringt door tot diep in de huid, en is daarmee een stuk verraderlijker. Wil je volledig beschermd zijn, kijk dan of jouw zonnebrandcrème ingrediënten als Avobenzone, Oxybenzone, Mexoryl, Tinosorb, Helioplex, zink oxide en titanium dioxide bevat.

UVA-straling is schadelijker dan UVB-straling

Feit! Sterker nog, UVB-straling is slechts 5% van de schadelijke ultraviolet straling waar we ons tegen moeten beschermen; de andere 95% is UVA-straling. En laat dat nou net het type straling zijn dat gelinkt wordt aan het ontstaan van melanomen.

Als je achter een raam zit hoef je geen SPF te gebruiken

Fabel! Hoewel je niet zo erg zal verbranden als bij directe blootstelling aan de zon, ben je achter glas niet volledig beschermd tegen UV-straling. Veel soorten glas laten geen UVB-straling, maar wel UVA-straling door. Een we weten inmiddels hoe schadelijk dat is…

Je hoeft geen SPF te gebruiken als het bewolkt is

Fabel! Ook op bewolkte dagen bereiken UV-stralen de aarde. Wolken blokkeren maar zo’n 10% à 20% van de UV-straling.

En welke van deze SPF feiten en fabels zijn nieuws voor jou?

 

Categorieën