Georgien Modijefsky
Witte plekjes en droogtrucjes: 8 nagel mythes ontkracht
25 maart 2017We tuinen er steeds opnieuw in: zogenaamde feiten die je honderd procent gelooft of trucjes die je voor jezelf een regel maakt, alleen maar om er achter te komen dat je het helemaal voor niks gedaan hebt. Want: het. doet. niks. Zonde van je tijd, toch? Jammer genoeg kunnen we je die tijd niet teruggeven, maar je wel wat in de toekomst besparen. Hier zijn 8 nagel mythes en waarom je ze niet hoeft te geloven.
8 nagel mythes ontkracht
Calcium is goed voor je nagels
Voor iedereen die liters melk achterover heeft geklokt om mooiere nagels te krijgen: sorry, dat was dus helemaal voor niks. Dit is één van de meest geloofde nagel mythes. Nagels zijn, net als je haar, opgebouwd uit keratine en bestaan voornamelijk uit eiwitten. Het percentage calcium in je nagels is maar zo’n 0,07%. Hoeveel melk je ook zou dringen, aan dat percentage verandert bar weinig. Een eiwitarm dieet zou wel een negatief effect op je nagels kunnen hebben.
Witte vlekken duiden op een calcium/vitaminetekort
Zoals we net al hadden geconstateerd: calcium maakt weinig tot geen verschil in de gezondheid van je nagels. Logisch dus dat verschijnselen op je nagels ook niks zeggen over de calcium in de rest van je lichaam. Die witte vlekjes op je nagels niks te maken met een tekort aan calcium, evenals vitaminen, of wat voor andere stof in je lichaam dan ook. De vlekken ontstaan door beschadigingen aan de oppervlakte van je nagels. Wil je dit voorkomen, dan moet je dus gewoon wat voorzichtiger zijn.
Nagels moeten “ademen”
Nee, je nagels krijgen geen zuurstoftekort van nagellak of nepnagels. Je nagels hebben helemaal geen zuurstof nodig – niet uit de lucht tenminste. Alles wat je nagels nodig hebben krijgen ze uit de bloedsomloop; van binnenuit. Dus je kan je nagels zo vol smeren of plakken als je wil.
Kunstnagels vernielen je eigen nagels
Dit is een geval van ‘kan wel, hoeft niet’. Je ziet het inderdaad nog (te) vaak gebeuren, terwijl het eigenlijk nergens voor nodig is. Als je nagels beschadigd zijn na het dragen van nepnagels, moet je misschien maar even checken bij je nageltechnicus. Het komt bijvoorbeeld voor dat de natuurlijke nagel te veel gevijld is, waardoor deze logischerwijs dunner en minder stevig wordt. Chemicaliën in de lijm kunnen ook je natuurlijke nagel aantasten, om nog maar te zwijgen van aceton. Als de nagels niet op de goede manier verwijderd worden, kan dat ook schade opleveren. Zoek dus naar een nageltechnicus die je kan helpen op een verantwoorde manier nepnagels te dragen, zonder dat het ten koste gaat van je eigen nagels.
Nagellak in de koelkast gaat langer mee
Als je van plan bent je nagellak te gebruiken, is dit niet het beste idee. Ja, het is waar dat als je nagellak een paar weken in de koelkast staat het verdikken van de nagellak langzamer gaat. Maar als je het steeds uit de koelkast haalt gebeurt er vrij weinig. Sterker nog, de temperatuurverschillen kunnen de nagellak juist aantasten. Wil je het wel in de koelkast bewaren, laat het flesje voor je het openmaakt eerst op kamertemperatuur komen. Anders kan de condens je nagellak ruïneren. Maar eigenlijk kan je nagellak het best op kamertemperatuur en uit direct zonlicht bewaren.
Het knippen van nagelriem is goed voor de gezondheid van de nagel
Nee – een harde nee. Je nagelriem knippen ziet er misschien mooier uit, maar is een slecht idee. Zelfs je nagelriem terugduwen is eigenlijk al niet goed voor je nagels. Het ziet er misschien mooier uit zo, maar de nagelriem zit daar met een reden. En die is om de nagel te beschermen tegen vuil en bacteriën. Als je deze afknipt kan dat leiden tot infecties. Vaak vormt zich, als je de nagelriem regelmatig afknipt, zelfs littekenweefsel. Hierdoor wordt de nagelriem alleen maar dikker. Beter van afblijven dus.
Nagelproducten kunnen wonderen doen voor de nagelgezondheid/uiterlijk
Oh, wat houden wij van wonderen in een potje. Jammer genoeg zien we vaker onzin in een potje. Zoals eerder besproken nemen je nagels geen zuurstof op uit de lucht – en ook geen andere producten of middelen. Je nagelriemen kan je inderdaad verzorgen, maar je nagels zelf… tijdverspilling, het doet niks. Al die potjes en lakjes die beloven dat je nagels sterker, mooier, langer, etcetera worden, je hebt er eigenlijk niets aan. Wat je nagel nodig heeft komt van binnen, dus voeding kan wel invloed hebben.
Koud water laat nagellak sneller drogen
Heb je je ooit afgevraagd waarom ze in nagelsalons niet gewoon je nagels in een bak ijswater doen om ze sneller te laten drogen? Simpel: omdat het niet werkt. Dit is één van die nagel mythes waar we massaal voor zijn gevallen. Nagellak droogt door het verdampen van bepaalde stoffen die er in zitten, en dat verdampen kan niet in water. Het is inderdaad waar dat de toplaag wat sneller hard wordt, maar het probleem is dat het dan alleen gaat over het allerdunste bovenste laagje. Alles daaronder blijft nat. Dus één keer ergens met je nagel tegenaan en je hebt een mooie deuk in je verse lakje. Het beste is om je nagels te laten drogen op een goed geventileerde plek.
Die calcium supplementen en wondermiddeltjes kan je dus in de winkel laten staan. Het zou mooi zijn als je jezelf wat tijd en moeite kan besparen, nu we deze nagel mythes hebben rechtgezet. En nu we weten dat onze nagels niet hoeven te ademen, kunnen we mooi aan de slag om deze nageltrends één voor één te gaan proberen…