Iris Poldervaart

5 shampoo mythes die je direct moet vergeten

14 maart 2017

Het lijkt zo’n ding waarmee je eigenlijk niet echt de fout in kan gaan: het wassen van je haar. Ha, dat dacht je. Zelfs over zoiets simpels als het gebruiken van shampoo gaan er enorm veel fabeltjes rond op het internet en in magazines (ja, zelfs de allergrootsten maken zich er wel eens schuldig aan). Gelukkig weten de professionals wel beter. Benieuwd welke adviezen je direct weer mag vergeten? Wij verzamelden 5 veelgehoorde shampoo mythes die je écht niet moet geloven.

Mythe #1: je haar kan gewend raken aan shampoo.

Je hebt het vast wel eens gehoord: je moet regelmatig van shampoo en conditioner wisselen omdat je haar ‘gewend’ kan raken aan de actieve ingrediënten. Gelukkig is daar niets van waar en kun je je favoriete shampoo gewoon lekker blijven gebruiken. Mocht je toch merken dat je shampoo of conditioner niet meer hetzelfde effect heeft als wanneer je begon met het gebruiken, dan is het waarschijnlijker dat je haar gewoon andere behoeftes heeft dan eerst. Dat kan bijvoorbeeld komen door het weer, maar ook doordat je je haar de laatste tijd wat vaker gestijld of gekruld hebt.

Mythe #2: als je vaak shampoo gebruikt valt je haar uit.

Het is één van de meest gehoorde shampoo mythes, maar gelukkig is ‘ie niet waar. Als je merkt dat je echt aanzienlijk meer haar verliest naarmate je het vaker wast, dan is het tijd om héél snel te checken wat er eigenlijk in je shampoo zit. Het is heel normaal dat je wat haar verliest; gemiddeld verliest een mens zo’n 75 à 100 haren per dag. Veel van deze haren zullen uitvallen terwijl je je haar wast want tsja, haren raken nou eenmaal los als je er veel aanzit. Op dagen dat je je haar niet wast vallen deze haren alsnog uit wanneer je het borstelt, stijlt, of gewoon gedurende de dag. Het verschil is dat al die losse haren dan een stuk minder opvallen. Je verliest dus niet meer haren doordat je shampoo gebruikt; er blijven er gewoon wat meer in het doucheputje vastzitten.

Mythe #3: als je maar lang genoeg geen shampoo gebruikt maakt je haar zichzelf schoon.

Was het maar zo’n feest. Om je haar te reinigen heb je uiteindelijk toch echt een shampoo nodig. Wel is het zo dat je vuil beter ziet op schoon haar dan op vuil haar. Het kan dus zijn dat je lokken de eerste dagen sneller vet lijken te worden dan in de dagen erna, maar dat betekent niet dat het vuil zomaar verdwijnt. Gewoon blijven wassen dus. 

Mythe #4: je shampoo en conditioner moeten altijd matchen.

Het matchen van je shampoo en conditioner kan handig zijn wanneer je één ‘haarprobleem’ (droog haar, gebrek aan volume, noem het maar op) hebt dat je graag op wilt lossen. Maar juist het mixen van verzorgingsproducten kan er voor zorgen dat meerdere issues tegelijkertijd aanpakt. Zo kun je bijvoorbeeld prima een shampoo voor gekleurd haar combineren met een conditioner voor fijn haar. Let er wel op dat de producten elkaar niet ‘tegenwerken’; een zware, gladmakende conditioner naast een volumeshampoo heeft dan weer niet zo heel veel zin.

Mythe #5: ingrediënten die goed zijn voor je huid, zijn ook goed voor je haar.

Retinol, hyaluronzuur, vitamine C… Het zijn slechts een paar van de ingrediënten die momenteel booming zijn in de wereld van huidverzorging. Maar betekent dat dat we het ook in onze shampoos willen hebben? Niet per se. Hoewel het in veel gevallen geen kwaad kan, zal het niet veel toevoegen aan de kwaliteit van je shampoo. Skin care ingrediënten hebben namelijk vaak wat meer tijd nodig om echt effect te hebben. En waar crèmes en serums de hele dag en nacht de tijd hebben om hun werk te doen, spoel je je shampoo vrij snel na het inmasseren weer uit. En op het moment dat je shampoo wegspoelt, spoelen ook die actieve ingrediënten weg. En da’s natuurlijk flink zonde.

Wij zijn benieuwd: welke shampoo mythes ken (of geloofde) jij?