Georgien Modijefsky

8 make-up mythes die bijna iedereen gelooft

6 december 2016

In sommige gevallen is het een kwestie van verkeerd geïnformeerd zijn, in andere is het informatie die ooit wel klopte, maar allang niet meer relevant is. Make-up mythes bestaan en beïnvloeden de looks op menig gezicht. Maar wij zijn hier om ze te ontkrachten.

1: Primer maakt je huid gladder onder je foundation

Een primer zorgt voor een goede basis voor je make-up. Het kan ervoor zorgen dat je foundation makkelijker aan te brengen is, dat deze er mooier uitziet op de huid en langer blijft zitten. Maar of het je gezicht nou gladder maakt? Nee. Daarvoor moet je toch echt een paar stappen terug doen en beginnen bij je huidverzorging. Ga op zoek naar een goede moisturizer en exfolieer regelmatig.

2. Natuurlijk is altijd beter

Dat een product natuurlijk is betekent precies dat: het is natuurlijk. Maar dat betekent niet dat er geen parabenen of ftalaten in zitten (stoffen om dingen soepeler te maken die schadelijk kunnen zijn voor onder andere je hormoonhuishouding). En een natuurlijk product is al helemaal niet beter als blijkt dat je een allergie hebt voor één van de ingrediënten die het bevat. Niet alle niet-natuurlijke stoffen zijn schadelijk voor de huid. Het beste wat je kunt doen voor je een product koopt is uitzoeken welke stoffen wél schadelijk zijn en producten met deze stoffen simpelweg niet te gebruiken.

3. Als je de mascara in de tube pompt, krijg je het product beter op het kwastje

Dit is één van de meer bekende make-up mythes en bestaat al jáááren. Het idee is dat je met deze actie meer product op de kwast krijgt of het product er beter/gelijkmatiger over verspreid. Wat je hiermee eigenlijk doet, is het verpesten van je mascara. Door het kwastje in de tube te pompen komt er alleen maar meer lucht in de tube, waardoor de mascara sneller uitdroogt. Om dit te voorkomen kan je beter het borsteltje met een draaiende beweging in en uit de tube halen.

4. Je concealer moet lichter zijn dan je huid

Als je de concealer gebruikt om donkere kringen onder je ogen te verbergen, is het beter om een concealer te nemen in een kleur die dicht bij je huidtint ligt met perzik ondertonen. Als je een lichtere concealer neemt loop je het risico dat het gebied onder je ogen er juist blauwig of askleurig uit komt te zien.

5. Breng je lipliner altijd aan vóór je lippenstift

Dit is één van die make-up mythes die ooit wel klopte, maar nu niet meer zo relevant is. Het was jarenlang de gouden regel om je lippenstift langer te laten blijven zitten en uitlopen tegen te gaan. Maar met de formules van moderne lippenstiften is het niet echt meer nodig; ze blijven (vaak) uit zichzelf vaak al prima op hun plek. Make-up artists gebruiken nu veel liever het lippotlood na het aanbrengen van de lippenstift, om de lippen meer definitie te geven. Kleine kanttekening: ook al is een lipliner aanbrengen vóór de lippenstift niet echt meer nodig, het kan wel nog een handig hulpje zijn om ‘binnen de lijntjes te kleuren’.

6. Elke dag make-up dragen verpest je huid

Het is echt niet zo dat het dragen van make-up je huid zal verpesten; sommige producten van bepaalde merken hebben juist een positief effect op je huid. Je make-up er ’s nachts niet afhalen, daar is je huid minder blij mee. Dit veroorzaakt juist wel irritaties, en dat is niet de schuld van de make-up, maar die van jou.

7. Je hoeft je make-up kwasten niet schoon te maken als je ze alleen bij jezelf gebruikt

Fout – erg fout. Make-up kwasten zijn een broedplaats voor bacteriën. Niet alleen die van ons eigen gezicht, maar ook vanuit de oliën uit de cosmetica, onze handen en uit de omgeving. En het maakt niet uit hoe goed we onze handen en ons gezicht wassen voor we de kwasten gebruiken. Maak daarom eens per week, of TEN MINSTE eens per twee weken, je make-up kwasten schoon. Dit moet vaker gebeuren met kwasten die je gebruikt voor crème-achtige producten dan kwasten die je gebruikt met poederproducten.

8. Sommige kleuren oogschaduw staan niet goed bij bepaalde kleuren ogen

“Als je groene ogen hebt kan je écht geen groene oogschaduw dragen!”. Ehm, hoezo niet? Het is waar dat sommige kleuren oogschaduw de kleur van je ogen benadrukken en eruit laten springen, maar dat betekent niet dat je alleen die kleuren ‘kan’ dragen. In principe kan je elke kleur oogschaduw gebruiken in combinatie met elke oogkleur – waar je wel in de fout kan gaan zijn kleurcombinaties en applicatie.

Beauty fouten maken we allemaal – ook wij – en naast make-up mythes zijn nog vele in de wereld van haar, beauty en fashion. Weet jij er nog een paar?