Iris Poldervaart

Zonbescherming voor je haar en hoofdhuid

16 mei 2016

Ah, zomer. Zon, zee en… een verbrande hoofdhuid? Dat je gezicht en lichaam voldoende zonbescherming nodig hebben hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. Maar wist je dat ook je hoofdhuid én je haar wel wat extra liefde kunnen gebruiken in de zomer? Zeker wanneer je fijn haar hebt kunnen die zonnestralen flink wat schade aanrichten bovenop je hoofd, met in het ergste geval huidkanker tot gevolg. It ain’t pretty, maar het moet gezegd worden. Dit betekent natuurlijk niet dat je je vertrouwde zonnebrandcrème ook maar gewoon rijkelijk in je haar moet smeren. Wij vertellen je wat je wel moet doen om je haar en hoofdhuid te beschermen.

Happy healthy hair

Hoeveel we er ook van houden, teveel tijd doorbrengen in de zon doet helaas niet veel goeds voor de gezondheid van ons haar. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens last gehad van stro-achtig haar na een paar dagen flink zonnen, om over het effect van zout zeewater nog maar te zwijgen. Maar helemaal uit de zon blijven? Dacht het niet! Goede bescherming is key. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze producten op de markt die ervoor zorgen dat jij aan het eind van de zomer niet met een droog bosje zit. Kies liever voor een leave-in spray dan voor alleen een shampoo met uv protection – deze laatste laat maar weinig bescherming achter wanneer je hem uitspoelt. Producten zoals de Matrix Biolage Sunsorials Protective Hair Oil spray breng je net als ‘normale’ zonnebrandcrème aan voordat je de zon in gaat zodat je goed beschermd de deur uitgaat. Let er altijd op dat de haarproducten die je gebruikt op zonnige dagen geen alcohol bevatten, dit zal je haar nog meer uitdrogen.

Summer skin

Ook voor het beschermen van je hoofdhuid bestaan tegenwoordig meer dan genoeg goede producten. Geen zonnebescherming willen gebruiken op je hoofd omdat het je haar vet zou maken is dus echt geen geldig excuus. Kies altijd voor een transparante spray – bijvoorbeeld de Biodermal transparante zonnespray SPF 20 & SPF 30 (€19,99) – want die witte strepen die je vaak ziet bij zonnebrandcrème doen het niet echt goed in je zomerkapsel. Vergeet niet de spray opnieuw aan te brengen nadat je gezwommen hebt. Ja, zelfs als er ‘waterproof’ of ‘water resistant’ op de fles staat. Toch bang dat flink sprayen je haar plakkerig maakt? Hoe hoger de factor van het product, hoe minder je ervan hoeft te gebruiken (maar let op, wel altijd méér dan je denkt). Merk je dat je hoofdhuid aan het verbranden is en heb je geen hoed of sjaaltje bij je? Maak dan een knot bovenop je hoofd. Dat geeft je hoofdhuid net dat beetje extra bescherming, al is het maar een tijdelijke noodoplossing. Vergeet dan niet je nek en schouders wél nog een keer goed in te smeren.

The Chair zonbescherming 1

21 mei: Nationale Huidkankerdag

21 mei is Nationale Huidkankerdag in Nederland. Misschien niet leuk, wel noodzakelijk: jezelf laten checken op huidkanker. Helaas is dit onderwerp onlosmakelijk verbonden met onze liefde voor de zon, en af en toe controleren of alles er nog goed uitziet is dus zeker geen overbodige luxe. Huidkanker is één van de meest voorkomende huidziekten in Nederland én de meest voorkomende vorm van kanker. De verwachting is dan ook dat 1 op de 5 Nederlanders een vorm van huidkanker krijgt in zijn of haar leven. Twijfel je over een verdacht plekje op je lichaam? Breng dan altijd een bezoek aan je dermatoloog of huisarts. Better safe than sorry!

Inside The Same

Vooral mensen met een lichte huid lopen risico op huidkanker. Dat geldt natuurlijk voor het typisch Hollandse blauwe ogen, blond haar-type, maar nog meer voor mensen met albinisme. Dat is waarom stichting Inside The Same zich inzet voor kinderen met albinisme in Tanzania. Door gebrek aan kennis en begrip worden deze kinderen vaak niet voldoende beschermd tegen de zon, wat leidt tot brandwonden en zelfs huidkanker op jonge leeftijd. Daarnaast worden kinderen met albinsme vanwege bijgelovigheid van de bevolking vaak al jong opgesloten in speciale kampen. In deze kampen is er helaas niet genoeg beschermende kleding, spullen, speelgoed en scholing beschikbaar. Inside The Same wil hier verandering in brengen. Het doel van de stichting is dan ook het vergroten van kennis en het beschermen van kinderen met albinisme in Tanzania. Ook jij kunt helpen: kijk voor meer informatie op InsideTheSame.com

The Chair inside the same zonbescherming

Tekst: Anna van der Griend
Bron: Huidkankerdag.nl, InsideTheSame.com