Anna van der Griend

Je gezicht wassen: deze fouten maak je nooit meer

11 augustus 2018

In de categorie ‘hoe moeilijk kan het zijn’: je gezicht wassen. Net als het wassen van je haar lijkt het een simpele taak waarbij je moeilijk de mist in kan gaan, maar schijn bedriegt. Ja, ook jij maakt waarschijnlijk een aantal fouten bij het wassen van je gezicht. Dit zijn de fouten die je hierna nooit meer begaat. Beloofd?

Je gebruikt de verkeerde cleanser

Iedere huid is anders en heeft andere behoeften. Ga bij het kiezen van een cleansers dus nooit blind af op positieve reviews op internet of goede ervaringen van vrienden. Als je een droge, gevoelige huid hebt, kun je maar beter geen agressieve schuimende cleansers gebruiken. Wanneer je vaak last hebt van onzuiverheden, kun je juist beter geen crème cleanser gebruiken. Voor het aanschaffen van een nieuwe cleanser is het dus belangrijk om te weten wat jouw huidtype is. Daarnaast is het handig om te onthouden dat je huid in de winter heel andere behoeften heeft dan in de zomer. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een specialist.

Je wast je gezicht onder de douche

Je wint er misschien tijd mee, maar je gezicht wassen onder de douche heeft twee grote nadelen. Ten eerste is temperatuur van het water waarmee je doucht vaak veel te hoog voor de gevoelige huid van je gezicht, met als resultaat dat je huid uitdroogt en trekkerig aanvoelt. Daarnaast verspreid je op deze manier bacteriën en vuil van de rest van je lichaam over je gezicht. Klinkt vies, en dat is het ook.

Je wast je gezicht met ijskoud water

Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker ‘s ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.

Je scrubt (te vaak)

Exfoliëren is belangrijk; je verwijdert dode huidcellen die ervoor kunnen zorgen dat je huid er dof en moe uitziet. Toch kun je het ook overdrijven. Hoewel er geen vaste regel is die aangeeft hoe vaak je zou moeten exfoliëren, kun je er vanuit gaan dat iedere dag eerder irriterend en enerverend werkt voor je huid. Gebruik daarnaast liever een exfoliant op basis van salicylzuur (BHA) en fruitzuren (AHA) dan een scrub met grove deeltjes; deze beschadigd de huid meestal onnodig en onherstelbaar en zijn vaak slecht voor het milieu.  

Je slaat het wassen ‘s ochtends over

Dat je je gezicht ‘s avonds wast, is logisch; je wil tenslotte je make-up van je gezicht wassen. Daarnaast verzamelt zich gedurende de dag een heleboel vuil op je gezicht, zeker als je in de stad woont. Maar ook ‘s ochtends heeft je huid een goede schoonmaakbeurt nodig. ‘s Nachts produceren je huid en haar natuurlijke oliën, die in je kussensloop belanden. Dit vormt een ideaal broeinest voor bacteriën, die zich vervolgens weer op je gezicht nestelen. Een snelle plens water in je gezicht kan ervoor zorgen dat je gezicht na een broeierige nacht weer fris en schoon is.

Je gebruikt een vieze handdoek om je gezicht te drogen

Net wanneer je al het vuil zorgvuldig van je gezicht hebt gewassen, doe je al je goede werk weer teniet door je gezicht te drogen met een vieze handdoek. Zonde, toch? Je hoeft je handdoek echt niet elke dag in de was te gooien, maar zorg er wel voor dat je de handdoek waarmee je je gezicht afdroogt meerdere malen per week vervangt. Is je wasmachine daar niet zo blij mee? Dan kun je ook een schoon washandje gebruiken om je gezicht mee te drogen.

Je gebruikt alleen een make-up remover doekje

Make-up remover doekjes zijn ontzettend handig op vakantie of wanneer je na een lange dag (of wilde nacht) écht geen energie meer hebt om naar de wasbak te lopen. Voor dagelijks gebruik zijn ze echter niet geschikt. Hoewel deze doekjes het meeste vuil wel van je gezicht weten te verwijderen, laten ze een laagje achter. Dit laagje bestaat uit de conserveringsmiddelen en parfum die aan het doekje worden toegevoegd, maar ook het vuil dat achterblijft op je gezicht. Zo schoon is je huid na het gebruik van een make-up remover doekje dus niet.

Je gezicht wassen lijkt simpel, maar is dat dus niet per se. Leer jij deze fouten vanaf nu af?

 

Categorieën