Iris Poldervaart

Waarom anti-vervuiling huidverzorging een must is

31 maart 2017

De lijst met dingen die tot huidproblemen kunnen leiden, lijkt steeds langer te worden. Een gebrek aan slaap, slecht eten en de zon zijn inmiddels oude bekenden, en ook over de invloed van onze favoriete beeldschermen horen we steeds meer zorgwekkende verhalen. Om het allemaal nog iets moeilijker te maken, kunnen we nu ook vervuiling aan het rijtje toevoegen. Want hoewel je het misschien niet direct ziet of voelt heeft vervuiling van buitenaf wel degelijk een schadelijk effect op je huid, en niet zo’n beetje ook. Wij vertellen je precies waarom anti-vervuiling huidverzorging een noodzakelijke toevoeging is aan je dagelijkse routine.

Slecht nieuws: vervuiling is wellicht nog wel schadelijker voor je huid dan andere factoren, zoals een slecht dieet of sporten met make-up op. Volgens een onderzoek van de World Health Organization is luchtvervuiling één van de grootste milieu-gerelateerde risicofactoren voor je gezondheid. Zeker wanneer je in een (grote) stad woont zal je hier last van hebben, en dat geldt ook voor de kwaliteit van je huid. Echt wel iets om serieus te nemen.

First things first: wanneer loop je risico op huidbeschadiging door vervuiling? Dit komt vooral veel voor wanneer je van een dorp of kleinere stad naar een grote stad verhuist, of wanneer je net terug komt van vakantie (sowieso al een struggle als je het ons vraagt). Je huid heeft op zo’n moment moeite zich aan te passen aan de wisselende omstandigheden, en uit dat in de vorm van zichtbare huidproblemen.

En die problemen, die zijn niet mis. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van huidbeschadiging door vervuiling:

Verstopte poriën

De grootste boosdoener is PM2.5. Deze minuscule fijnstof deeltjes zweven constant door de lucht en zijn zó klein (zo’n 10 à 20 keer kleiner dan je poriën) dat ze je huid gemakkelijk binnendringen. Het gevolg: verstopte poriën. Je huid aan het eind van de dag grondig reinigen is dus écht nodig, zelfs wanneer je geen make-up draagt. Doe je dit niet, dan zullen deze deeltjes zich ‘ophopen’ in je huid, en zo na verloop van tijd voor nog veel grotere problemen zorgen.

Acne

Natuurlijk zijn er veel meer factoren die voor acne kunnen zorgen (hormonen spelen hierin een belangrijke rol), maar het effect van vervuiling moet je zeker niet onderschatten. De oorzaak: vervuilde lucht bevat een hoog aantal vrije radicalen, die zorgen voor huidirritatie en ontstekingen.

Een versneld huidverouderingsproces

Duitse dermatologen hebben onderzoek gedaan naar de gevolgen van vervuiling voor het huidverouderingsproces, en de resultaten zijn op z’n zachts gezegd schrikbarend. Wetenschappers keken naar de huid van 400 vrouwen tussen de 70 en de 90 jaar, en kwamen tot de conclusie dat de vrouwen die in gebieden met een hoger vervuilingspercentage woonden meer duidelijk zichtbare ouderdomsvlekken en diepe rimpels hadden.

Pigmentvlekken

Hoewel het niet zo is dat vervuiling pigmentvlekken veroorzaakt (daar mag je de zon voor bedanken), kan het donkere vlekken wel benadrukken. Deze pigmentvlekken kruipen namelijk naar de oppervlakte wanneer je huid slapper wordt. Iets wat sowieso wel gebeurt naarmate we ouder worden, maar helaas wordt het proces versneld door PM2.5. Een verhelderend serum met vitamine C (bijvoorbeeld het EmerginC Vitamin C serum of het Clinique Fresh Pressed Daily Booster) kan de schade enigszins beperken.

Uitdroging

Een beschadigde huid houdt vocht minder goed vast, omdat de bovenlaag van de huid als het ware verslijt. Daar komt nog eens bij dat een beschadigde huid meer PM ‘toelaat’, waardoor je huid nog droger en meer geïrriteerd aanvoelt, Geen ideale situatie dus.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig steeds meer producten op de markt komen die zich specifiek richten op het genezen en voorkomen van huidbeschadiging door vervuiling. Dit is The Chair’s favoriete anti-vervuiling huidverzorging:

 

Beeld: Beauty and the Dirt

Categorieën