Georgien Modijefsky
Tips voor de perfecte vlecht: zo up je jouw braiding game
10 januari 2017De vlecht is alweer een aardige tijd gigantisch populair. Je kan er dan ook zo ontzettend veel verschillende looks mee creëren, van romantisch en netjes tot messy en stoer. Maar wat zo simpel lijkt kan nog eens tot uitdagingen leiden (al dan niet resulterend in gefrustreerde kreten, het gooien van kammen en elastiekjes en het uiteindelijk maar dragen van een simpele knot omdat je geen tijd meer hebt om er wat anders van te maken). Met deze tips maken we de uitdaging die vlechten heet hopelijk iets makkelijker en brengen we je een stukje dichter bij de perfecte vlecht.
Op Instagram en Pinterest worden we constant gebombardeerd met foto’s van prachtige vlechten. En dat maakt ons héél jaloers. Dat willen wij ook! Maar onze eigen pogingen worden niet altijd zo vol en prachtig als op de foto’s, en dát maakt ons weer heel gefrustreerd. Of nog erger: na wat hits en misses lukt het om een prachtige vlecht tevoorschijn te toveren, maar na een paar uur ziet het er totaal niet meer uit als de vlecht waarmee je de dag begon. Grrr!
Gelukkig zijn er een aantal simpele en kleine stappen die je kan nemen om het jezelf net wat makkelijker te maken. Met deze tips ben je binnen no time een pro!
Begin met makkelijke zijvlechten
Deze is voor de beginners onder ons. Zoals altijd als je wat nieuws leert: begin makkelijk. Begin niet meteen de meest ingewikkelde vlechten op je achterhoofd te doen, maar probeer eerst een gevoel te krijgen van de handeling van het vlechten op een plek waar je ook daadwerkelijk kan zien wat je doet.
Vlecht je haar als het nog nat of vochtig is
Oké, het is misschien minder goed voor je haar, maar het maakt het wel makkelijker. Als je haar nog nat of vochtig is, is het vaak een stuk handelbaarder om mee te vlechten en heb je minder last van haartjes die een eigen leven gaan leiden door op de vlucht te slaan. Vooral als vlechten nog vrij nieuw voor je is, kan deze tip je erg helpen.
Begin altijd met een strakke vlecht
Ja, zelfs als je voor die messy look gaat. Elke perfecte vlecht begint hetzelfde (perfect betekent niet per se netjes – er bestaat zoiets als de perfecte messy vlecht). Als je vanaf het begin al losjes vlecht heb je meer kans dat deze later niet blijft zitten. Begin netjes, trek de vlecht strak aan en begin pas als je klaar bent met het ‘fatsoeneren’ van je messy look door de vlecht wat losser te maken en wat losse plukken rond je gezicht uit te trekken. Wat ons bij de volgende tip brengt…
Trek de vlecht (voorzichtig) uit voor meer volume
Als je het haar strak vlecht krijg je… tsja, een strakke vlecht. En die kan er soms klein uitzien. Trek daarom (zachtjes) beetje bij beetje aan de zijkanten van de vlecht tot deze steeds voller wordt. Hierdoor lijkt het alsof je veel meer haar hebt! En vrees niet als je niet die super volumineuze vlechten krijgt als die je steeds op internet ziet, want in veel gevallen is het bijna menselijk onmogelijk om die hoeveelheid haar te laten groeien. Negen van de tien keer is hun truc: extensions.
Breng product aan voor betere grip
Als je glad haar hebt ‘glijdt’ die vlecht er zo weer uit. Gebruik een product voor textuur in je haar, zoals een poeder, texturizing spray of zelfs een klein beetje haarlak. Zo heeft het haar meer grip en blijft de vlecht beter zitten. Extra tip: gebruik voor een messy look wat textuurpoeder op de vlecht als deze al af is en wrijf deze voorzichtig in.
Voorkom pieken door eerst te krullen
Er is een verschil tussen wat romantische plukjes die uit de vlecht hangen en egel-achtige pieken die recht eruit steken. Niet zo’n goede look. Dit krijg je veel bij haar met laagjes. Het helpt om voor het vlechten het haar eerst te krullen (helpt ook met textuur!), helemaal tot in de punten, om deze pieken te voorkomen.
Als je met vlechten slaapt, gebruik een zijden kussensloop
Er zijn verschillende redenen om met vlechten in te slapen. Bijvoorbeeld omdat je haar altijd zo ontzettend klit ’s nachts, of omdat je de volgende ochtend een wave in je haar wil. Door een zijden kussensloop te gebruiken krijg je minder wrijving tussen het haar en het kussen, waardoor niet alleen je vlecht beter blijft zitten, maar ook je haar minder beschadigt.
Oefen oefen oefen!
Het is cliché, maar practice makes perfect. En een cliché is het niet voor niets, want het is gewoon waar: bijna niemand is meteen ergens goed in tijdens de eerste poging, en dat geldt ook voor de perfecte vlecht. Als je maar vaak genoeg oefent krijg je er vanzelf een beetje het gevoel voor en kan je steeds wat moeilijkere dingen uitproberen.
Jammer genoeg doet het haar niet altijd precies wat we willen, maar deze tips brengen je een stukje dichter bij die perfecte vlecht. En voor wie het al had opgegeven: hopelijk inspireren deze tips je tot een nieuwe poging.