Iris Poldervaart

Van donker naar blond: 11 dingen die je moet weten

10 juli 2018

Instagram en Pinterest staan vol met geweldige transformaties van donker naar blond haar. Wat daar niet altijd bij vermeld wordt is dat zo’n verandering niet in één uurtje plaatsvindt. Sterker nog, vaak zijn er meerdere sessies voor nodig om donker haar op een gezonde manier op te lichten. Heb jij donkerbruin of zwart haar, en ben je van plan binnenkort naar blond te gaan? Color Director Floor en Color Specialist Britt vertellen je waar je zeker rekening mee moet houden.

1. Laat je goed adviseren door de Color Specialist. Wellicht heb jij zelf een bepaalde blondtint in je hoofd die je mooi vindt, maar dat hoeft niet te betekenen dat deze jou in de praktijk ook echt flatteert. Een expert kan goed beoordelen of je het beste voor een koele of warme kleur kunt gaan, of dat je – lucky you – beide kunt hebben.

2. Om van echt donker naar blond te gaan zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Dat betekent dat het kleurproces in stappen plaatsvindt. Na de eerste keer (ont)kleuren zal je dus misschien nog niet zo licht zijn als je van tevoren in gedachten had, maar om je haar gezond te houden is het belangrijk om niet teveel in één keer te willen. Zeker bij Aziatisch haar gaan er 2 à 3 behandelingen overheen voor het haar voldoende is opgelicht. Tot die tijd zal je dus een ‘tussenkleur’ hebben. Deze kleur kan je overigens wel een mooie tint geven met een toner. Je kunt er ook voor kiezen om eerst voor highlights, een color melt of een balayage te gaan voordat je jouw hele haar laat blonderen.

3. Jouw Color Specialist kan van tevoren een bleach-check doen met een testplukje van je eigen haar. Zo kan je goed zien hoe lang het duurt voordat het haar volledig opgelicht is. Aan de hand hiervan kan jouw Color Specialist dan ook een indicatie geven hoeveel behandelingen er voor jou nodig zijn om van donker naar blond te gaan en of jouw haar dit proces zonder al te veel schade kan doorlopen.

4. Schrik niet wanneer je in de spiegel kijkt na de eerste ontkleur-sessie. De warme pigmenten in je haar zullen nu overheersen waardoor je lokken felgeel of zelfs oranje kunnen zijn. Jouw colorist zal hierna altijd nog een toner gebruiken om een draagbare kleur te creëren.

5. Na het ontkleuren is je haar extra poreus en breekbaar. Gebruik dus wekelijks een proteïnemasker, zoals bijvoorbeeld de Sebastian Hydre Treatment, om het haar soepel en gezond te houden.

6. Een goede colorist zal het zelf al aangeven voor de behandeling, maar wanneer je jouw haar laat oplichten is een Bond treatment onmisbaar. Dit is een behandeling die aan de kleur wordt toegevoegd en ervoor zorgt dat je haar beschermd is tegen de schadelijke chemicaliën die gebruikt worden bij het bleken van je haar. Hier vertellen we je precies hoe dat in zijn werk gaat.

7. Bezoek ook nadat je volledig opgelicht bent nog regelmatig de salon voor een verzorgende treatment zoals Matrix Bond Ultim8 of Sebastian Cellophanes. Plan hiervoor zeker één keer per vier à zes weken een afspraak in.

8: Is je haar gekleurd in een koele blondtint? Was je haar dan één per week met een zilvershampoo om de koele toon in je haar te behouden.

9. Gebruik echter nooit alleen een zilvershampoo om je haar te wassen. De meeste zilvershampoos bieden geen verzorging en kunnen daarom je haar uitdrogen. Gebruik de zilvershampoo één keer per week als aanvulling om de kleur koel te houden, en was je haar de rest van de tijd met een voedende shampoo.

10. Ga je langs voor een tweede of derde kleursessie, en gebruik je al zilvershampoo om de tint van je haar koel te houden? Las dan een week voor je behandeling even een zilvershampoo-pauze in. Doe je dit niet, dan zit je haar op de dag van de behandeling al vol met lila- en zilverpigmenten, wat het een minder schoon ‘canvas’ maakt om op te werken.

11. Wacht na de kleurbehandeling minstens 48 uur voordat je je haar wast. Dit geeft de toner meer tijd om in te trekken, waardoor de kleur langer mooi blijft.

Voor persoonlijk advies om van donker naar blond te gaan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze salons. De Color Specialisten stellen dan een tailor-made kleurplan voor je op!

the color donker naar blond tips

Beeld: Torben Raun voor The Color