Iris Poldervaart

Aziatisch haar kleuren: de belangrijkste punten

2 augustus 2016

Zowel kappers als mensen met Aziatische roots weten: het kleuren van Aziatisch haar is een vak apart. Niet alleen de kleur, maar ook de textuur van het haar kan ervoor zorgen dat een kleurbehandeling op zijn zachtst gezegd uitdagend is. Maar onmogelijk, daar geloven wij niet in. Dit is wat je moeten weten over het kleuren van Aziatisch haar.

Allereerst: waaróm is Aziatisch haar nou zoveel moeilijker te kleuren dan, zeg, Europees haar? Om te beginnen is Aziatisch haar een stuk dikker en stugger. Dat is mooi, want dat betekent dat het vaak gezonder en glanzender is dan andere haartypes. Het is dus zeker niet alleen maar slecht nieuws. Helaas zorgt dit er wel voor dat dit haartype veelal lastig is om te behandelen wat betreft kleur en styling. Zo is Aziatisch haar bijvoorbeeld moeilijk te krullen. Wel eens gehoord van bandhaar? Het zijn dus vooral Aziatische dames die daarmee kampen. Lucky you, right?

Ook bij het kleuren van Aziatisch haar spelen deze eigenschappen een belangrijke rol. Wij zetten een paar praktische punten voor je op een rijtje.

  • Niet alle kappers hebben ervaring met het kleuren van Aziatisch haar. Het is dus wel zo handig om, wanneer je voor het eerste een afspraak maakt bij een nieuwe kapper, te vragen of ze weten wat ze doen. Zo voorkom je teleurstellingen of, nog erger, ware haardrama’s.
  • Omdat het zo dik is, heeft Aziatisch haar heeft veel – véél – product nodig. En ja, dat kan betekenen dat jouw kleurbehandeling een stuk duur uitpakt dan die van de blondine in de stoel naast je. Oneerlijk maar waar.
  • Vanwege de donkere kleur moet Aziatisch haar vrijwel altijd ontkleurd worden, zeker als je meer dan twee tinten lichter wil gaan. En daar begint de pret: door de dikte en stugheid van het haar komt er in de eerste instantie heel veel warmte vrij. Duidelijker gezegd: na de eerste keer ontkleuren heb je knaloranje haar. Dat is niks om van te schrikken, maar het betekent wel dat het vaak twee keer ontkleurd moet worden. Hou er dus rekening mee dat je een groot deel van de dag met folies op je hoofd zal doorbrengen.
  • Opgelicht haar dat snel geel wordt is een probleem voor vrouwen met allerlei soorten haartypes, maar nog het meest voor iedereen met Aziatisch haar. De reden: Aziatisch haar bevat een grote hoeveelheid melanine (ook wel pigment), wat er voor zorgt dat de warme tinten moeilijker uit het haar te krijgen zijn. Om de kleur toch mooi te houden is het belangrijk om regelmatig bij de kapper langs te gaan voor een touch up.
  • Kleurproducten in Europa zijn niet berekend op Aziatisch haar. Dat klinkt flauw, maar de reden is eigenlijk heel logisch: de producten die gebruikt worden in de meeste Aziatische landen zijn een stuk agressiever dan die hier in Europa. Sterker nog, veel van de middelen die in Aziatische haarverf te vinden zijn, zijn zo heftig dat ze verboden zijn op de Europese markt. De oplossing: meer product gebruiken en dat langer laten inwerken. Een goede kapper weet precies hoeveel tijd jouw haar nodig heeft voordat de kleur perfect is.
  • De silver lining van dit hele verhaal: doordat Aziatisch haar zo dik is kan het een hoop hebben voordat het beschadigd. Waar mensen met fijn, Europees haar al bibberen van angst als er een tube bleek binnen een straal van 5 meter ligt, kunnen mensen met Aziatisch haar met een gerust hart flink wat haarverf in hun lokken later smeren. En dat is ook wat waard. 

Tekst: Anna van der Griend i.s.m. The Color’s Creative Director Floor Mulder
Beeld: The 6 Million Dollar Story