Iris Poldervaart

Alles wat je moet weten over bandhaar

20 juni 2018

Het zou zomaar kunnen dat je er nog nooit van gehoord hebt. Bandhaar, ook wel eens linthaar genoemd, is niet één van de meest voorkomende problemen op haargebied, maar als je er wel last van hebt heeft dat grote gevolgen voor de manier waarop je je haar kunt dragen. Hoe weet je of je last hebt van bandhaar en wat moet je er nou eigenlijk mee? The Color legt uit.

Wat is bandhaar?

Niet onbelangrijk: wat is het precies? Kort gezegd is bandhaar haar dat plat is in plaats van rond. In de praktijk kun je het herkennen aan het feit dat het super steil valt. Als je krullen of een slag in je haar hebt, heb je dus per definitie geen bandhaar. Iedereen kan bandhaar hebben, maar het komt vaker voor bij mensen met Aziatisch haar. Of je echt dit haartype hebt is alleen op te meten met een zogenaamde haarmeter. Je kan dus niet zomaar van jezelf zeggen dat je dit haartype hebt, maar als je vermoedt dat dit wel eens het geval zou kunnen zijn kan je jouw haar laten opmeten bij de kapper.

Wanneer je bandhaar hebt, word je daarmee geboren; het kan dus niet dat je op latere leeftijd opeens bandhaar krijgt. Als je merkt dat je haar opeens platter of steiler valt, heeft dat dus te maken met andere factoren zoals bijvoorbeeld het weer, je voeding of hormonen. Dit haartype wordt vaak geassocieerd met ‘slap’ haar, maar in feite is het tegendeel waar: de structuur van dit haar is juist zo grof en sterk dat je die niet kunt veranderen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een opgerolde veter; zodra je die uitrolt, zal die ook meteen weer plat liggen.

En nu?

En dan het slechte nieuws: bandhaar zorgt helaas voor een hoop beperkingen wat styling betreft. Was je van plan je haar te permanenten? Helaas, met bandhaar zit het er niet in. En als je met een krultang überhaupt al krullen in je haar krijgt zullen die binnen een paar minuten alweer uitgezakt zijn, hoe goed je ook prept. Behoorlijk frustrerend.

Ook het kleuren van bandhaar kan een uitdaging zijn: niet-permanente behandelingen zoals kleurspoelingen en toners zullen sowieso geen effect hebben. Je kapper zal dus echt een oxiderend product (oftewel een verf die waterstofperoxide bevat) moeten gebruiken om een goed resultaat te krijgen, en helaas is dat nog geen garantie dat de kleur goed zal houden. De verf moet sterk ingezet worden en tijdens het kleurproces moet de kapper net even iets vaker checken hoe de kleur zich ontwikkelt.

Nog zo’n ‘fijn’ aspect van bandhaar: je ziet ALLES. En dan hebben we het over elk haartje dat net iets te kort geknipt is. Bandhaar heeft dus een heel goede kapper nodig. Waar andere mensen heel af en toe nog wel eens weg kunnen komen met een snelle DIY knipbeurt, is dit bij de ‘gelukkigen’ met bandhaar geen optie; het biedt geen enkele ruimte voor foutjes, hoe klein dan ook. Je kapper moet echt op zoek gaan naar hoe het haar valt en wat het beste werkt. Het kan dus best dat dames met dit haartype iets langer in de stoel zitten dan mensen met rond haar.

EXPERT TIP

Bandhaar moet, nadat het nat geknipt is, altijd nog droog bijgeknipt worden. Alleen zo kan de kapper goed zien hoe het haar valt.

Kortom, bandhaar vraagt om een special treatment, en daar zullen jij en je kapper rekening mee moeten houden. Toch heeft dit haartype zeker niet alleen maar nadelen: het glanst vaak veel meer dan ‘normaal’ haar en is ook meteen een stuk zachter. Plus: je kan rekenen op behoorlijk wat extra speciale aandacht van je kapper tijdens een knip- of kleurbeurt. En wie wil dat nou niet?

Meer weten over het laten knippen of kleuren van dit haartype? Neem contact op met één van onze salons voor vrijblijvend advies.