Georgien Modijefsky

Capsule wardrobe: wat is het en hoe krijg je er één

16 januari 2017

Het meeste uit je garderobe halen en oneindig kunnen combineren met je favoriete kledingstukken? Klinkt goed. Maar zo’n 35 kledingstukken in je kast hebben? Ehh… Is dat niet een beetje weinig? Niet met een capsule wardrobe.

Een groot stijlicoon zei ooit “shopping is my cardio”. Dit stijlicoon (Carrie Bradshaw, voor de niet-Sex and the City fans) had dan ook geen 9 tot 5 kantoorbaan. Degenen onder ons die wat minder vrijheid hebben met het indelen van tijd (door werk, studie, kinderen of andere redenen) besteden over het algemeen wat minder tijd aan shoppen.

Meer dan eens is het niet eens een kwestie van tijd hebben, maar tijd ervoor over hebben. Of geld – ook redelijk belangrijk als het aankomt op shoppen. Sommige mensen hebben gewoon helemaal geen behoefte aan een kast vol kleding. Hoe dan ook, meer dan genoeg redenen om een capsule wardrobe samen te stellen. Een wat? Een capsule wardrobe ja.

The Chair capsule wardrobe

Capsule wardrobe?

“Wat is dat en wat heb ik er aan?” zal je misschien denken. Een capsule wardrobe helpt je het meeste uit je garderobe te halen met de minst mogelijke aankopen. Zo hou je meer tijd vrij voor andere dingen, voorkom je outfit-stress en voorkom je de aankoop van dingen die je toch nooit draagt. En dat allemaal in stijl.

In principe bestaat het uit een kleine collectie kledingstukken waar je al je outfits mee samenstelt. Sommigen redden het met 24, anderen met 37. Dit zijn dus tops, jurken, rokken, broeken, maar ook schoenen. De capsule wardrobe wisselt elke drie maanden; elk seizoen dus. Je zou het minder kunnen wisselen, maar we raden je toch aan je korte zomerbroeken in te ruilen voor wat dikke truien in de winter. Veel stukken kunnen echter prima mee naar het volgende seizoen.

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Regel nummer één: er zijn geen regels. Althans, je hebt alleen de regels die je voor jezelf stelt. Wil je maximaal 30 kledingstukken? Prima, maar mocht dat uiteindelijk toch net niet lukken, dan hoef je niet zo strikt te zijn dat je dat 31e stuk ABSOLUUT niet mag kopen. Pas alleen wel op dat het niet een valkuil wordt. “Oh maar dan heb ik nr. 32 ook echt nodig, en 33, en 34, en 45…”

Het samenstellen van een capsule wardrobe vereist wat planning. Begin eerst met je basis – de stukken die het hele jaar door hetzelfde zijn en geen deel uitmaken van de dagelijkse kleding. Deze stukken tellen niet echt mee – bijvoorbeeld pyjama’s en sportkleding.

Wat telt dan wel mee? Topjes, broeken, rokken, jurken, jassen en schoenen. Begin met kijken naar wat je al hebt, want het opbouwen van deze garderobe betekent niet dat je alles nieuw hoeft te shoppen. Wat in je eigen kast vind je nou echt nog super mooi? Wat wil je vaker dragen? Wat draag je écht niet meer en is eigenlijk wel rijp voor de kledingbank? Haal je hele kast leeg en sorteer wat je wil houden en wat weg kan. Kijk daarna naar stukken die echt bij een bepaald seizoen horen en sorteer die ook.

Maak een lijstje van de stukken die je houdt en kijk wat er verder nog ‘nodig’ is om je capsule wardrobe aan te vullen en maak hier een lijstje van. Zoek naar stukken die goed te combineren zijn met de stukken die je al hebt. Het helpt dus als je enigszins een ‘kleurpalet’ kiest.The Chair capsule wardrobe

Het is een proces van trial and error. Fouten maken is menselijk en miskopen kunnen gebeuren. Raak hiervan niet in de stress. Gaandeweg leer je steeds beter wat je zelf draagt en wat uiteindelijk toch in je kast blijft liggen, hoe je verstandiger aankopen doet (ook op basis van hoe je deze aankopen kunt combineren met wat je al hebt) en hoe je jouw capsule wardrobe samenstelt zodat hij het beste bij jou en je levensstijl past.

 

 

Categorieën