Anna van der Griend

Zo krijg je glanzend haar: 8 tips & tricks

21 augustus 2018

Het is eigenlijk best raar: we willen allemaal glanzend haar, maar in de praktijk doen we een heleboel om ons haar te saboteren. Niet expres natuurlijk, maar denk er maar eens over na: een overdaad aan droogshampoo, hete stylingtools, agressieve shampoos… Allemaal dingen waar we ons (bijna) allemaal schuldig aan maken, die niet bepaald bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van je haar. Hoe het dan wel moet? Dat vertellen The Color Specialisten je. Dit zijn de 8 beste tips & tricks voor glanzend haar.

Let op je voeding

Het klinkt cliché, maar gezond haar begint toch echt bij een gezond dieet. Bepaalde stoffen zijn nou eenmaal onmisbaar voor mooi haar. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vitamines, zink, ijzer en proteïne. Benieuwd welke producten je aan je boodschappenlijstje moet toevoegen? Hier lees je alles over het beste eten voor gezond haar.  

Beperk je wasbeurten

Fun fact: de meeste vrouwen wassen hun haar veel te vaak. En daarmee ontdoe je het haar van natuurlijke oliën die essentieel zijn voor de gezondheid van je haar. Probeer het wassen volgende keer dus nog een extra dagje uit te stellen.

Investeer in een goede borstel

Een borstel die je voor een paar euro bij de drogisterij koopt zorgt er misschien voor dat je haar er enigszins verzorgd uit ziet, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Zo’n borstel doet namelijk niks voor de gezondheid (en dus de glans) van je haar. Sterker nog, goedkope exemplaren richten vaak meer veel meer schade aan dan nodig, zeker wanneer je je haar vaak borstelt terwijl het nog nat is. Een paar tientjes neerleggen voor een borstel lijkt misschien overdreven, maar een goede borstel gaat jaren mee en is de investering dus zeker waard. 

Föhn van bovenaf

Het is een bekend trucje: door met je hoofd ondersteboven te hangen en je haar van onderaf te föhnen, krijg je meer volume in je haar. Hartstikke handig, maar het zorgt er dan weer niet voor dat je haar gaat glanzen. Wil je wel glanzende lokken en staat volume niet bovenaan je prioriteitenlijstje? Föhn je haar dan van boven naar beneden, met de lengtes van het haar mee.

Föhn met koude lucht

Het is misschien wel één van de meest ongebruikte en ondergewaardeerde functies van de föhn: de koude lucht-knop. Zonde, want zo’n boost van koude lucht zorgt voor zachter, glanzender haar. Zo doe je dat: wanneer je haar bijna droog is (zo’n 80%), switch je van hete naar koude lucht. Föhn je haar vervolgens helemaal droog. 

Bescherm je haar

Essentieel voor glanzend haar: goede bescherming. Chloor, zeewater, zon… Alles wat de zomer een beetje leuk maakt is funest voor de gezondheid van je haar. Bescherm je lokken dus goed deze periode. Ga nooit met droog haar het zwembad in, maar gebruik altijd van tevoren een leave-in conditioner, zoals de milk_shake Leave-In Conditioner. Ook de winter is lang niet altijd vriendelijk voor je haar. Koude, droge lucht trekt het vocht uit je lokken. gebruik daarom eens per week een hydraterend masker, zoals het Moroccanoil Intense Hydrating Mask

Gebruik een haarolie

Beauty oils zijn hot. Voor je huid, maar ook voor je haar. Producten als de Moroccanoil Treatment (ook verkrijgbaar als light versie voor fijner haar), en de Sebastian Dark Oil geven je haar niet alleen direct glans, maar hebben ook een verzorgend element die je lokken blijvend zachter en glanzender maken. Meer weten over het gebruik van olie?

Ga naar de salon voor een shine treatment

Er zijn dingen die je maar beter aan de professionals over kunt laten. Intensieve shine treatments bijvoorbeeld. Zeker wanneer je gekleurd haar hebt is het een goed idee om eens in de paar maanden bij de salon langs te gaan voor een glansbehandeling, zoals Sebastian Cellophanes: een ammonia-vrije behandeling die verzwakt haar sterker maakt en de vochtbalans op peil houdt.