Iris Poldervaart

10 × de beste voeding voor mooi haar

22 juli 2016

Dat de kwaliteit van je haar veel zegt over je gezondheid legden we al eens uit, maar wist je dat je de gezondheid van je haar ook flink kan beïnvloeden met wat je eet? Wij zetten 10 keer de beste voeding voor mooi en gezond haar voor je op een rijtje. Spoiler alert: die bak Ben & Jerry’s staat er niet tussen (maar hé, dat betekent natuurlijk niet dat je die nu maar in je vriezer moet laten staan).

1.Vette vis

Zalm, sardines, haring en makreel zitten vol met omega 3-vetzuren, de zogenaamde ‘goede vetten’. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren worden niet door je lichaam zelf aangemaakt en kan je dus alleen uit voeding halen. En dat zouden we zeker doen, want deze vetten zorgen ervoor dat je haar sneller groeit en dat het meer glanst.

2. Plantaardige oliën

Voor de vegetariërs (of mensen die gewoon niet van vis houden), geen nood: omega 3-vetzuren haal je ook uit plantaardige oliën zoals lijnzaad-, hennep- en walnootolie. Prima te gebruiken als dressing voor je salades bijvoorbeeld.

3. Griekse yoghurt

Je haar bestaat voor een groot deel uit eiwitten, dus het is niet zo vreemd dat je lokken voldoende eiwitten nodig hebben om te kunnen groeien. Sterker nog, wanneer je hier niet genoeg van binnenkrijgt kan je haar langzamer groeien en zelfs uitvallen. Daarnaast zit Griekse yoghurt ook nog eens vol met vitamine B5, wat zou helpen tegen haarverdunning en -verlies. Wij nemen nog een bakje.

4. Spinazie

Spinazie (en eigenlijk alle donkergroene bladgroente) zit vol met voedingstoffen die wonderen verrichten voor je haar. Vitamine A, vitamine C, ijzer, magnesium, kalium… Allemaal doen ze goede dingen voor je haar en hoofdhuid. Zo zorgt ijzer ervoor dat de rode bloedcellen voldoende zuurstof naar je haarzakjes brengen, waardoor je haar sneller groeit.

5. Linzen

Linzen zijn echte all-rounders: ze bevatten zink, biotine en een boel proteïne. Zeker voor vegetariërs en veganisten zijn linzen essentiële voeding voor happy healthy hair.

6. Zoete aardappelen

Kunnen jouw lokken wel wat extra glans gebruiken? Dan is het hoog tijd om een keer zoete aardappelen in huis te halen. Zoete aardappelen zitten vol met beta-caroteen, wat door je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit zorgt ervoor dat de klieren in je hoofdhuid een olie-achtige substantie aanmaken. Klinkt misschien onsmakelijk, maar in de praktijk betekent dit dat je haar minder snel uitdroogt en verkleint het de kans op roos. Dat is nog eens het perfecte excuus om los te gaan op een portie zoete aardappel-frietjes.

7. Wortelen

Wortelen staan dan wel bekend als de ideale voeding voor je ogen, maar ook voor je haar kan deze groente veel goeds doen. Wortelen zitten namelijk vol met vitamine A, wat zorgt voor die – komt ‘ie weer – gezonde hoofdhuid en glanzende lokken.

8. Oesters

Oesters zijn een goede bron van zink, een belangrijke voedingstof die celgroei bevordert en daarmee ook meteen verantwoordelijk is voor voller, gezonder uitziend haar. Een tekort aan zink kan er voor zorgen dat je haar en zelfs wimpers uitvallen. Geen fan van oesters en toch je wimpers behouden (yes please)? Ook chiazaad, sesamzaad en knoflook bevatten zink.

9. Kaneel

Kaneel is multi-inzetbaar en dat komt goed uit, want het is ook nog eens enorm goed voor je circulatie. Belangrijk voor je haar, want dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof en voedingstoffen naar je haarzakjes gebracht worden.

10. Eieren

Wel eens gehoord van natuurlijke conditioner gemaakt van eieren? Dat is dus lang zo gek nog niet. Eieren zijn een belangrijke bron van proteïne en biotine, hét wondermiddel voor gezond haar dat ook vaak in voedingssupplementen te vinden is. Het bevordert de gezondheid van je hoofdhuid en de groei van je haar. Wij kiezen er dan wel voor om het te eten en niet in ons haar te smeren, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Tekst: Anna van der Griend
Beeld: Pinterest

Categorieën