Iris Poldervaart

Multimasking voor je haar is de oplossing op al je (haar) problemen

8 februari 2018

In 2016 maakten we kennis met multimasking, en sinds vorig jaar is de skincare trend niet meer weg te denken uit onze huidverzorgingsroutine – en van social media. Multimasking is niet alleen heel Insta-waardig (want kleurrijk), het zorgt ook voor een optimale huidverzorging. Want wat blijkt, niet elk deel van je gezicht heeft dezelfde verzorging nodig. Zo hebben veel mensen een droge t-zone, maar juist vochtarme wangen. Hetzelfde geldt voor je lokken, en daarmee werd dan ook de nieuwste hair care trend geboren: multimasking voor je haar.

Vicieuze cirkel

Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel logisch; niet alle delen van je haar gedragen zich hetzelfde. De punten van je haar zijn veel ouder dan je aanzet, en hebben dan ook heel andere ‘behoeften’. Dat is precies waar de multimasking voor je haar-trend op inspeelt.

Het is een veelvoorkomend probleem: heb je een aanzet die snel vet wordt, maar wel droge punten? Dan heeft het geen zin om op beide delen hetzelfde product te gebruiken. Een rijk masker met herstellende eigenschappen zal de lengtes en punten van je haar zeker goed doen, maar de aanzet juist te veel verzwaren. Gevolg: je haar (en hoofdhuid) voelen sneller vet aan, waardoor je de neiging krijgt je haar weer te wassen. Dit zal je punten nóg meer uitdrogen, waardoor je opnieuw een herstellend masker gebruikt en… je begrijpt, het is een vicieuze cirkel.

Gerichte aanpak

Aan ander probleem is dat de hoofdhuid vaak helemaal verwaarloosd wordt. Zonde, want juist daar ontstaan veel haarproblemen. Je hoofdhuid is tenslotte de plek waar het allemaal begint. En hoewel een hydraterend masker gebruiken op je hoofdhuid dus niet per se een goed idee is, is het gebruiken van een reinigend masker of een speciale treatment dat zeker wel. Voor zo’n treatment is het wel belangrijk om naar de ‘problemen’ van je hoofdhuid te kijken; is die droog, vet of heeft je haar last van futloosheid? Pas als je het probleem weet, kun je het oplossen.

Daarnaast heeft het gebruiken van verschillende producten op verschillende delen van je haar nog een voordeel. Door de maskers lok voor lok door je haar te verspreiden, breng je het product veel aandachtiger en zorgvuldiger aan. In plaats van het masker in één keer met grove bewegingen door je haar te verdelen masseer je het echt in, wat er voor zorgt dat je geen haren overslaat.

Multimasking voor je haar: tips en tricks

Hebben we je overtuigd van de positieve effecten van multimasking voor je haar? Houd deze tips in gedachten:

– Gebruik voor het aanbrengen van het masker op de aanzet van je haar een kwast. Hiermee kun je een stuk preciezer en gerichter te werk gaan.

– Houd je niet strikt aan de inwerktijd die op je verpakking staat. Beter gezegd: laat het masker liever wat langer zitten. Wanneer je een masker te kort laat inwerken krijg het niet de kans om de haarschacht volledig binnen te dringen. Het masker iets langer laten zitten zal de effectiviteit eigenlijk altijd versterken.

– Hoe vaak je een masker moet gebruiken hangt natuurlijk af van de conditie van je haar, maar Color Director Floor Mulder geeft als algemene regel: één keer per vijf wasbeurten. Heeft je haar dringende issues, zoals extreme droogheid, dan kun je zonder problemen een paar extra sessies inlassen.