Anna van der Griend

Krullen kleuren: hier moet je rekening mee houden

7 augustus 2018

Als onze Color Specialisten ergens veel vragen over krijgen, is het wel over het kleuren van krullen. Kan dat eigenlijk wel? Krullend haar reageert immers heel anders op een kleuring dat steil of golvend haar. Het kleuren moet je dan ook écht door een gespecialiseerde kapper of colorist laten doen. Goed nieuws: Onze Color Specialisten kleuren regelmatig krullen in allerlei soorten en maten, en weten dan ook precies waar je rekening mee moet houden en wat je kunt verwachten als je jouw krullen een nieuw kleurtje geeft. Wij vroegen Romy, Color Specialist in onze salon aan de Van Woustraat in de Pijp, om haar beste tips, tricks en weetjes rondom het kleuren van krullen te delen. Maak aantekeningen en tag je curly friends, want dit is onmisbare informatie. Krullen kleuren: dit moet je weten.

Niet alle krullen kunnen zomaar gekleurd worden

Krullen kleuren ligt net iets ingewikkelder dan het kleuren van steil haar. Romy legt uit: “met het kleuren van krullen moet je altijd goed op de kwaliteit en de rekbaarheid van de krul letten”. Krullen hebben, meer dan steil haar, nog wel eens de neiging om erg uit te drogen en te pluizen bij chemische behandelingen. Voordat je begint met kleuren, is het dus heel belangrijk dat je zeker weet dat jouw krullen dit aankunnen. Dat is natuurlijk moeilijk om zelf in te schatten, maar een Color Specialist kan je daarin adviseren.

De kleur kan warmer uitpakken dan je verwacht had

Romy: “het is lastiger om krullen te kleuren, omdat er in krullend haar meer warmte zit”. Deze warme pigmenten komen vrij wanneer je het haar kleurt, waardoor de tint van het haar sneller naar rood, oranje of geel kan neigen. Gelukkig is dit grotendeels op te lossen met het gebruik van een toner en de juiste verzorging, maar het kan wel even schrikken zijn wanneer je na de eerste (ont)kleuring in de spiegel kijkt.

Styling is key, ook tijdens het kleuren

Wanneer je steil haar kleurt, is het voor een goede colorist redelijk simpel om te zien hoe het haar valt wanneer het droog is. Bij krullen kleuren werkt dit net iets anders. Romy: “het is heel belangrijk om van tevoren goed met je Color Specialist te overleggen hoe je jouw haar normaal gesproken draagt en hoe je het verzorgt”. Aan de hand hiervan kan de Color Specialist bepalen hoe de kleur het beste ingezet kan worden. Dit betekent wel dat een kleurbehandeling voor krullen iets langer duurt dan het kleuren van steil haar. De krul moet namelijk ook tijdens het kleuren te allen tijde in het haar blijven.

Verzorgingsproducten kunnen de kleur beïnvloeden

Romy legt uit: “in veel producten bedoeld voor kleine, dichte krullen, bijvoorbeeld kroeshaar, zitten gele en oranje pigmenten. Vaak zijn dit producten op oliebasis. Deze pigmenten kunnen koele kleuren beïnvloeden en de tint van het haar warmer maken.” Laat je dus goed adviseren door je Color Specialist over professionele producten die je krullen wél verzorgen, maar geen invloed hebben op de kleur.

De vorm van je krullen kan veranderen

Het is misschien even schrikken, maar uiteindelijk is het niets om je zorgen over te maken. Romy waarschuwt: “je krullen raken hoe dan ook de eerste twee weken na de behandeling in shock en het duurt even voor ze kunnen recoveren. Zie het als een tatoeage: eerst vormen korstjes, en die hebben even de tijd nodig om hun weg te vinden en te settelen in je huid. Hetzelfde geldt voor je krullen; na een tijdje zijn ze bijgekomen van de schok, en zien ze er weer zo uit als je van ze gewend bent”. Mét een mooie nieuwe kleur natuurlijk! Overigens geldt dit niet wanneer je haar slecht reageert omdat het te heftig behandeld is, bijvoorbeeld tijdens een agressieve blondering. “Dood haar is echt dood, en heeft dus ook geen tijd nodig om bij te komen”, vertelt Romy. Gelukkig zal een goede Color Specialist het nooit zover laten komen.

Wil jij ook je krullen kleuren? Maar dan direct een afspraak bij één van onze salons, bijvoorbeeld bij Romy bij The Color Van Wou.

Benieuwd hoe jij het meeste uit je krullen haalt? Bekijk dan deze krullen tutorial.