Iris Poldervaart

Deze dingen moet je nooit doen als je breekbaar haar hebt

22 juni 2018

Fun fact: de gemiddelde haar is zo sterk dat je er een gewicht van 100 kilo aan zou kunnen hangen zonder dat hij zou breken. Nou hebben we dit experiment nooit zelf uitgevoerd, maar wie zijn wij om de wetenschap tegen te spreken? Toch geldt dit lang niet voor iedereen. Regelmatig borstelen, stylen en kleuren kan je haar een stuk kwetsbaarder maken. Ook wat je eet kan invloed hebben op de gezondheid van je haar (hint: een dieet van fast food zal de kwaliteit van je lokken helaas niet bevorderen). Heb jij breekbaar haar dat de neiging heeft om uit te vallen of af te breken? Dan moet je deze dingen vooral vermijden bij het stylen van je haar.

  1. Je haar borstelen terwijl het nat is

Het is makkelijk om je hier schuldig aan te maken; je stapt uit de douche, droogt je haar voorzichtig met een handdoek  en brengt het alvast in model met een borstel. Klinkt bekend? Toch is dit niet verstandig, want je haar is extra kwetsbaar wanneer het nat is. Liever borstel je je haar vóórdat je doucht om de ergste klitten eruit te krijgen en nog eens nadat je het hebt laten drogen.

  1. Je haar te heet föhnen

We weten het allemaal (ja, heus wel), en toch doen we het. Omdat we haast hebben bijvoorbeeld, en geen zin hebben om een half uur lang ons arm omhoog te houden. Maar geloof ons, wanneer je je haardroger een tandje lager zet hou je uiteindelijk een stuk meer haar over. Ook belangrijk: houd de föhn niet direct tegen je haar aan, maar een centimeter of tien er vanaf.

  1. Te heet douchen

Dat te heet douchen slecht is voor je huid heb je vast al eens gehoord. Maar ook voor de kwaliteit van je haar kan zo’n hete douche funest zijn. Door deze hitte gaan de haarschubben namelijk wijder openstaan, wat er weer voor zorgt dat je haar hoognodige oliën verliest. Het gevolg is droog en breekbaar haar. Koud douchen klinkt misschien niet als een pretje, maar heel even naspoelen met koud water is al genoeg om de haarschubben te sluiten en er zo voor te zorgen dat je haar beter in staat is vocht vast te houden.

  1.  Je haar borstelen vanaf de aanzet

Het lijkt zo makkelijk, je haar borstelen in één vloeiende beweging van de aanzet naar de punten. In de praktijk blijft je borstel echter vaak hangen in knopen en klitten, waardoor het sneller afbreekt. Hoe het wel moet? Begin dicht bij de punten van je haar, en werk vervolgens steeds verder naar boven. Het duurt misschien iets langer, maar je zal je haar ermee sparen.

  1. De verkeerde haarelastiekjes gebruiken

Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch is het iets wat we nog wel eens over het hoofd zien. Schadelijke elastiekjes zijn bijvoorbeeld exemplaren die super strak om je haar heen zitten. Of denk bijvoorbeeld aan een haarelastiekje met een stukje metaal dat een aantal haren meeneemt wanneer je hem uit doet. Gebruik liever wijde, platte elastiekjes die je een paar keer los om je haar heen wikkelt.

Heb jij breekbaar haar, en wil je graag persoonlijk advies ontvangen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur een WhatsAppje naar één van onze salons voor een vrijblijvend adviesgesprek.