Iris Poldervaart

12 redenen om voor een professionele haarkleuring te gaan

14 november 2017

Wanneer je voor een nieuwe haarkleur kiest, is het makkelijk om je te laten verleiden door een goedkoop pakje verf van de drogisterij. Ons dringende advies (je ziet hem al aankomen): doe het niet! Hoewel de prijs aantrekkelijk lijkt en deze doosjes vaak vol staan met mooie beloftes, zal je met een DIY behandeling nooit hetzelfde effect bereiken als in de salon. Nee, écht niet. Wij geven je 12 redenen om altijd voor een professionele haarkleuring te kiezen. Je haar zal het je in dank afnemen.

1 – De haarverf die je bij de drogist koopt is een stuk schadelijker voor je haar. Dat zit zo: deze kleuringen worden gemaakt voor de ‘standaard’ consument, en moeten dus op elk haar (dun of dik, donker of licht) pakken. Dat betekent dat er vaak veel hogere percentages color activator inzitten dan in de professionele haarkleuring die een Color Specialist gebruikt. En die hoge percentages chemicaliën komen de kwaliteit van je haar absoluut niet ten goede.

2 – Ook de hoeveelheid verf die in een pakje zit is afgestemd op de gemiddelde Nederlandse vrouw. Gevolg: die hoeveelheid komt eigenlijk nooit overeen met de hoeveelheid die jouw haar nodig heeft. Nou is het niet heel erg wanneer je verf overhoudt (al is weggooien natuurlijk altijd zonde), maar wanneer je jouw haar voor de helft met de kleur ingezet hebt en er dán achterkomt dat er te weinig verf in het flesje zit… Ja, dan heb je dus echt een probleem. Een Color Specialist meet altijd precies af hoeveel verf er nodig is om jouw haar te kleuren. En als er toch net iets te weinig is gemixt, dan wordt er direct wat bij gemaakt.

3 – Hetzelfde geldt voor de inwerktijd van de verf. De tijd die op het pakje staat geldt namelijk nooit voor iedereen. De juiste inwerktijd is afhankelijk van verschillende factoren. Is het al eens gekleurd? Is het beschadigd? Is het fijn, of juist dik? En dat brengt meteen een groot risico met zich mee: je laat de verf er te lang in zitten en je haar breekt af, of je spoelt het te vroeg uit waardoor je opeens met oranje haar zit. Een Color Specialist kan precies zien wanneer je haar de kleur voldoende gepakt heeft.

4 – De kleur die je in de winkel koopt zal nooit voldoen aan je verwachtingen. Het is voor een Color Specialist al niet altijd makkelijk om de as- en pasteltintjes op jouw Pinterest board te matchen, maar voor een standaard drogisterij kleuring is dit zo goed als onmogelijk. Ook zoals de kleur wordt gepresenteerd op het pakje zelf, is niet hoe de tint er bij jou uit zal zien. Het model op de verpakking is tenslotte zwaar gephotoshopt, en zal waarschijnlijk niet hetzelfde haartype hebben als jij.

5 – In een pakje dat je bij de drogist koopt zit bijna altijd maar één kleur. Een Color Specialist stelt altijd een gepersonaliseerde kleur voor je samen die bestaat uit verschillende tinten en nuances. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kleur er levendiger uitziet, maar ook dat jouw haarkleur altijd uniek is, in tegenstelling tot thuiskleuringen die in de fabriek geproduceerd worden.

6 – Probeer je zelf je uitgroei bij te werken? Dat kan knap lastig zijn. Vaak neem je niet alleen je uitgroei mee, maar ook een deel van je haar dat al eerder gekleurd is. Hiermee creëer je zogenaamde ‘stapelingen’, waardoor de kleur van je haar steeds donkerder en meer verzadigd wordt. Dit maakt het heel moeilijk om je haar vervolgens weer op te lichten, en als onaangename bonus wordt je haar er ook nog eens ontzettend droog van.

7 – Het kan zomaar eens gebeuren dat je, dankzij Instagram of Pinterest, verliefd wordt op een haarkleur die eigenlijk niet goed bij je past. Omdat hij niet goed staat bij je huidskleur bijvoorbeeld, of omdat er meer onderhoud voor nodig is dan je aanvankelijk in gedachten had. Vaak is het moeilijk om dit voor jezelf in te schatten. Color Specialists zijn experts op dit gebied. Mocht het zo zijn dat ze je een bepaalde haarkleur afraden (bijvoorbeeld omdat de tint eigenlijk niets voor je doet), dan zullen ze ook altijd met nieuwe ideeën voor een professionele haarkleuring komen die wél bij jou passen.

8 – Wel eens gehoord van toners? Een toner is een milde kleuring waarmee je je haar net even een ander tintje kunt geven, bijvoorbeeld asblond of licht pastel. Heel handig dus. Minder handig: toners zijn niet te krijgen bij de drogisterij. De kleurspoelingen die je zelf kunt kopen zijn altijd warm. Denk bijvoorbeeld aan koper of honingblond. Dat betekent dat je voor een koele tint na het blonderen aan de slag moet gaan met nóg een permanente kleuring. Dat zijn dus twee producten met hoge percentages verf over elkaar. Je snapt: dit is heel slecht voor je haar.

9 – Zelf highlights zetten? Dat hoef je echt niet te overwegen. Geavanceerde technieken als highlights, balayage en color melts kunnen alleen uitgevoerd worden door een professional. Een Color Specialists heeft les gehad en vervolgens jarenlang ervaring opgedaan om deze technieken te beheersen. Wanneer je dit zelf probeert, eindig je altijd met een slordige, vlekkerige kleur.

10 – Een professional kan inschatten wat jouw haar wel en niet kan hebben. Zeker wanneer je voor een grote kleurverandering gaat, bijvoorbeeld van donker naar licht, zal dit een rol spelen. Heb je fijn of broos haar? Dan kan een Color Specialist je adviseren om toch niet voor een bleaching te gaan. Dat is natuurlijk jammer, maar het is uiteindelijk een stuk beter voor de gezondheid van je haar.

11 – Wanneer je je haar laat kleuren, en zeker wanneer het gebleekt is, zijn goede treatments essentieel. Deze professionele treatments zijn vaak alleen in de salon te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Matrix Bond Ultim8. Daarnaast kan een Color Specialist jou altijd vertellen welke styling- en verzorgingsproducten geschikt zijn voor jouw haartype. 

12 – Niet onbelangrijk: een bezoek aan de salon is natuurlijk stukken gezelliger. In je eentje met je hoofd boven de wasbak hangen, of in de salon zitten met een tijdschrift, koffie en je Color Specialist om mee te kletsen? Wij weten het wel.

Genoeg redenen om niet zelf aan de slag te gaan met een goedkoop pakje, toch? Maak nu snel een afspraak bij één van The Color salons voor een professionele haarkleuring of stuur een WhatsAppje voor vrijblijvend kleuradvies.

Geschreven in samenwerking met Color Specialist Lara.