Iris Poldervaart
Salon etiquette: dit moet je weten
14 juni 2016Naar de kapper gaan, het lijkt zo simpel. Je zit in een stoel terwijl de kapper zijn ding doet, toch? Helaas, voor je het weet bega je zomaar een enorme faux pas. Tijd voor een lesje salon etiquette dus! Dit willen kappers dat je weet over…
… het afzeggen van je afspraak:
Waarschijnlijk baal jij er minstens net zo van als je kapper, maar soms kan het niet anders en moet je jouw afspraak cancellen. Of het nou de oppas is die het opeens laat afweten of een ongepland ziekhuisbezoek, je kapper zal het helemaal begrijpen. Belangrijk is wel dat je daadwerkelijk afzegt; gewoon niet op komen dagen is echt een no go. Een snel telefoontje is al genoeg. En nee, “ik heb toch niet zo’n zin meer” is géén goede reden om je afspraak te laten zitten.
… Te laat komen:
Te laat komen is altijd onbeleefd, maar soms zit het verkeer gewoon tegen of kun je je huissleutels echt niet vinden. Kan gebeuren, maar handig is het niet. Wanneer je merkt dat je de afgesproken tijd niet gaat redden, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Zo kan de kapper bepalen of je toch nog in het (vaak strakke) schema past of dat je beter op een ander tijdstip langs kunt komen. Een gehaaste knipbeurt is vervelend voor de kapper, maar vooral voor jou. En geloof ons, je kapper wil vooral dat jij happy in de stoel zit.
… Je telefoon gebruiken:
Je kapper begrijpt best dat je jouw telefoon het liefst constant bij je hebt. De meeste kappers vinden het dan ook geen enkel probleem wanneer je tijdens het knippen af en toe even een appje verstuurt of facebook checkt. Bellen, daarentegen, is a whole different story. Het is bijna onmogelijk voor de kapper om jou goed te kunnen knippen als je telefoon aan je hoofd vastgelijmd zit.
… Persoonlijke gesprekken voeren:
Sommige mensen delen het liefst hun hele levensgeschiedenis met hun kapper terwijl andere mensen het liever kort en oppervlakkig houden – allebei prima. De meeste kappers zijn sociaal aangelegd. De kapper wil jou graag leren kennen en zal een persoonlijk gesprek dus zeker waarderen. Dat gezegd hebbende, er zijn grenzen; wanneer je voor het eerst door een nieuwe kapper geknipt wordt kan het geen kwaad om eerst even de vibe aan te voelen voordat je meteen je seksleven uitgebreid uit te doeken doet.
… Selfies nemen:
Je kapper vindt het natuurlijk super wanneer je blij bent met je nieuwe kapsel en dat deelt op social media. Sterker nog, in de meeste gevallen zal hij of zij aanbieden een model-waardige headshot van je te nemen – én wat pakkende hashtag suggesties opperen. Wil je een work in progress selfie posten terwijl de kapper nog bezig is met je haar? Vraag dan altijd even of hij of zij het niet erg vindt om ook op de foto te staan. Wel zo netjes.
… Laten weten dat je niet tevreden bent:
Pijnlijk, maar het gebeurt zelfs bij de beste salons wel eens; soms is je nieuwe kapsel gewoon niet wat je in gedachten had. Laat dit als het even kan weten vóórdat je de salon verlaat, dan kan er meteen naar een oplossing gezocht worden. Probeer duidelijk uit te leggen wat je graag anders zou zien, en accepteer het ook wanneer blijkt dat sommige dingen (denk: van zwart naar witblond in één sessie) gewoon onmogelijk zijn. Communication is key: samen komen jij en je kapper er wel uit.
… Fooi geven:
Denk je alles gehad te hebben, loop je tegen dit punt aan bij het afrekenen. Wanneer je blij bent met je haar en met de service kun je het bedrag gewoon naar boven afronden, maar in Nederland zullen kappers over het algemeen niet beledigd zijn als je geen fooi geeft. Zie het zo: fooi is een leuk extraatje, maar zeker geen vereiste. Gewoon doen waar jij je prettig bij voelt dus.
Tekst: Anna van der Griend