Iris Poldervaart
Alles wat je moet weten over waterproof make-up
11 juli 2017Zwemmen, zweten, lange dagen in het park of op een festival… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de typisch Nederlandse zomer-hoosbui. Kortom: er zijn een heleboel redenen om in de zomer je standaard make-up even in te wisselen voor waterproof varianten. Toch doet lang niet iedereen dat. Niet alleen omdat we nou eenmaal gewoontedieren zijn die gehecht zijn aan onze go to producten, maar ook omdat er veel misverstanden bestaan over waterproof make-up. Zo zou het slecht zijn voor je huid, je ogen of je wimpers. Gelukkig blijkt dat in de realiteit allemaal best mee te vallen. Wij verzamelden de belangrijkste weetjes over waterproof make-up.
Er zijn verschillende ingrediënten die make-up waterproof kunnen maken.
De reden dat waterproof make-up zo rotsvast blijft zitten, is dat het een beschermend laagje over de oppervlakte van je make-up legt. Vroeger werd dat vaak gedaan door middel van siliconen, maar tegenwoordig kiezen steeds meer merken voor andere oplossingen. Het is dan ook verstandig om goed te kijken naar de ingrediëntenlijst van het product. Kies voor producten op basis van plantaardig polymeer en laat producten met siliconen liever liggen. Siliconen kunnen namelijk zorgen voor verstopte poriën en irritatie en zijn grotendeels verantwoordelijk voor de slechte reputatie van waterproof make-up.
Waterproof make-up is ook heel handig wanneer je niet gaat zwemmen.
De term ‘waterproof’ doet misschien vermoeden dat we hier te maken hebben met producten die vooral handig zijn voor een dagje aan het strand of het zwembad. En dat is natuurlijk ook zo, maar ook op dagen dat je niet in de buurt van water bent is het zeker geen onzin om waterproof make-up te dragen. Zie het zo: waterproof make-up is niet alleen bestand tegen zwemwater en regen, maar ook tegen elementen zoals hitte en een hoge luchtvochtigheid. We zouden het dus eigenlijk gewoon ‘langhoudende’ make-up kunnen noemen.
Waterproof make-up is vooral geschikt voor make-uppers met een vaste hand.
Als waterproof make-up er eenmaal op zit, dan zit het er ook écht op. Dat is natuurlijk mooi, maar het betekent wel dat even snel bijwerken als je een foutje hebt gemaakt er niet echt bij is. Per ongeluk een scheve wing of een mascara-afdruk (vooral niet niezen!) gemaakt? Dan zal je toch echt aan de slag moeten met een wattenstaafje en remover.
Het is belangrijk om een goede make-up remover te gebruiken.
Over remover gesproken… Als je langhoudende make-up gebruikt, is het best logisch dat je voor het verwijderen ervan wat zwaarder geschut moet inzetten. Wanneer je een ‘milde’ make-up remover gebruikt is de kans groot dat je een stuk langer moet poetsen en wrijven voordat alle make-upresten verdwenen zijn. Daar wordt je huid niet bepaald gelukkig van, en je ogen evenmin. Kies voor een remover op oliebasis om hardnekkige make-up te verwijderen en was je gezicht daarna eventueel nog eens met een lotion voor extra verzorging.