Emma Wagenaar
Primer time! De 7 ins & outs die je moet weten
22 september 2015De primer… tot een paar jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord. Inmiddels is ‘ie all over en heeft dit product zijn weg weten te vinden naar bijna ieders make-uptas. En geen wonder. Het is één van de grote favorieten van make-up artists en het geheim achter de picture perfect make-up van menig celebrity. De 7 primer ins & outs die je moet weten.
1. Een primer is een prepping product
Primers zijn speciaal ontwikkeld om de huid te preppen (voor te bereiden) zodat foundation en andere make-up als magic over de huid glijden en de stressvolle omstandigheden van een film of fotoshoot kunnen weerstaan. Omdat met een primer je make-up niet in aanraking komt met de natuurlijke olien van je huid, blijft je make-up langer en beter zitten en er de hele dag fris uitzien.
2. Met een primer heb je minder foundation nodig
Niet elke huid is super glad en egaal. Soms heb je vergrote poriën, fijne lijntjes of vlekjes. Je teint is dus zelden helemaal egaal en glad. Als je foundation aanbrengt op de blote, ongeprimede huid is het effect niet altijd zo flawless als gehoopt. Soms kan het imperfecties juist accentueren. De primer zorgt dan voor die egale en gladde basis. Zo heb je ook nog eens minder foundation nodig.
3. Een primer is een alleskunner
Van face- tot oogprimers en van transparante gels tot dekkende varianten; een primer komt in allerlei soorten en maten. Maar er is meer. Anti-aging ingrediënten, speciale kleurpigmenten en SPF zijn veel geziene toevoegingen en maken de primer een echte alleskunner. Veel primers zijn bijvoorbeeld kleurloos, maar er zijn ook varianten die getint zijn met minerale kleurpigmenten (zoals ijzer- en titaniumdioxide). Dit kan groen zijn om roodheid te neutraliseren, lila tegen de grauwe teint of (perzik)roze om een doffe huid op te frissen. De primer is vaak zo’n goede multitasker dat hij de foundation of dagcrème soms bijna overbodig maakt.
4. Er is een primer voor elke huidbehoefte
Primers zijn vak op basis van siliconen. Siliconen zijn in de beauty bizz een veel gebruikt ingrediënt. Zij zijn verantwoordelijk voor het flinterdunne egale en gladde laagje op de huid. Maar, er zijn ook primers zonder siliconen (bijvoorbeeld op basis van gegeleerd water), welke beter werken op de vette of gevoelige huid. Wil je UV-schade herstellen en je huid een glow boost geven, kies dan een primer met Vitamine C. Hyaluronzuur is weer een musthave ingrediënt voor de droge huid. In matterende versies vind je bijvoorbeeld weer minerale klei. Deze absorberen olie/talg en zijn bedoeld voor de vette huid. Ga voor een blemish control primer met salicyl zuur en zonder siliconen als je last hebt van acne.
5. Kies een primer op basis van het weer
Niet alleen je huidtype en je individuele wensen zijn leading bij het kiezen van de juiste primer. Ook het klimaat waar je woont is een belangrijke factor om mee te nemen. Zo werken gel en spray primers het best in warme, vochtige weerscondities. Zwaardere formules, zoals minerale en cream primers, zijn een beter keus bij koud weer met een lage luchtvochtigheid.
6. Less is more
Een klein kloddertje – zo groot als een erwt – gaat al een heel eind. Te veel primer gaat rullen onder foundation. Zorg dat je dagcrème goed door de huid is opgenomen en masseer de primer dan pas over de huid of gebruik een foundationkwast. Wacht totdat de huid geheel droog aanvoelt voordat je foundation aanbrengt.
7. Finish met poeder
Onthoud voor een long lasting en flawless finish deze volgorde: primer – foundation / tinted moisturizer / BB of CC cream – transparante poeder. Zonder dit laatste laagje poeder kan het water in je foundation en de siliconen in de primer elkaar gaan tegenwerken.
Tekst: Emma Wagenaar