Iris Poldervaart
8 tips voor het nemen van de perfecte selfie
17 januari 2017Noem ons oppervlakkig, maar wij vinden dat er niets mis is met een goede selfie shoot op z’n tijd. Hé, als je net een perfecte eyeliner wing hebt gezet of toevallig een bijzonder goede hair day hebt is het zo ongeveer je plicht om dat met de wereld te delen. Eeuwen geleden spendeerde de bovenlaag van de samenleving bakken met geld en tijd om zichzelf zo gunstig mogelijk vast te laten leggen in de vorm van van enorme geschilderde portretten. Daar is één lullige selfie op instagram of snapchat niks bij. Maar zelfs wanneer je haar en make-up een keer meewerken, is het nemen van de perfecte selfie zo makkelijk nog niet. Wij geven 8 tips voor het nemen van je beste selfie ooit.
Vind je licht
Lichtval speelt een grote rol in fotografie, en dat is bij het nemen van een goede selfie niet anders. Je wilt natuurlijk niet overbelicht zijn (de onzichtbare neus is een veelvoorkomend #palepeopleproblem) maar veel schaduw in je gezicht is ook weer niet flatterend. Zo kunnen schaduwen onder je ogen (die bijvoorbeeld verschijnen als de zon hoog staat) eruit zien als donkere kringen. Volgens experts zijn de twee perfecte selfie-tijdstippen rond zonsopgang en -ondergang. Deze tijden worden niet voor niets golden hour genoemd. Natuurlijk licht doet het altijd beter dan kunstlicht, dus zoek de zon op! Wil je het echt aanpakken als een pro? Houd dan een wit A4-tje net onder je kin. Dit zorgt ervoor dat zonlicht op een natuurlijke manier weerkaatst wordt en licht zo je gezicht op.
Kies de juiste filter…
Doorgewinterde selfie queens (zoals bloggers en vloggers) houden het allang niet meer bij één simpel instagram filtertje, maar werken met verschillende fotobewerkingsprogramma’s. Veelgebruikte apps zijn Afterlight, Facetune, Perfect365 en VSCO. Geen zin om je foto door vijf verschillende apps heen te halen? De instagramfilter Valencia heeft de reputatie fool proof te zijn.
…. maar sla niet door
Iedereen heeft lijntjes en vlekjes in zijn gezicht. Met een beetje vervagen is niks mis, maar een gezicht dat zo gladgestreken is dat het eruit ziet alsof het van plastic gemaakt is, dat is gewoon eng. Hoe verleidelijk het ook is om elk pukkeltje of teken van ‘ouderdom’ weg te halen, hou je in.
Vermijd selfie-clichés
De duck face kan echt niet meer (heeft die überhaupt ooit gekund?), het peace teken is een twijfelgevalletje en de #nofilter hashtag is totaal uitgekauwd. Nee, met selfie-cliché’s maak je over het algemeen geen indruk, zelfs niet als je ze ironisch gebruikt. Leg je telefoon even weg, haal diep adem en ga pas verder als je weer normaal kunt doen.
Forceer het niet
Foto’s die spontaan genomen worden zijn meestal eens stuk leuker dan overduidelijk geposeerde kiekjes. Helaas ontbreekt die spontaniteit een beetje bij selfies (behalve als je de front facing camera op je telefoon per ongeluk aanklikt, maar dat is weer een heel ander horrorverhaal). De kunst is om een beetje te acteren, zonder dat het geforceerd overkomt. Denk bijvoorbeeld aan iets grappigs om een oprechte lach te creëren. Dit werkt een stuk beter dan alleen je mondhoeken omhoog krullen in de hoop dat dit de emotie ‘blij’ weergeeft.
Vind je angle
Er zijn sterren die weigeren vanaf hun ‘slechte’ kant gefotografeerd te worden. En hoewel dit soort Mariah Carey-achtige trekjes in de echte wereld niet heel erg gewaardeerd worden, snappen we dit stiekem wel een béétje; ook wij hebben zo onze voorkeuren als het op ons eigen gezicht aankomt. Maar ongeacht of je nou het liefst vanaf de linker- of de rechterkant gefotografeerd wordt, er zijn bepaalde hoeken die voor bijna iedereen werken. Houd de camera iets boven je zichtlijn, zodat je net een klein stukje omhoog kijkt. Draai je hoofd een tikje naar de zijkant – niet te ver, maar net zoveel dat je niet recht de camera inkijkt. En wat je ook doet, probeer nooit – nóóit – een foto van onderen te nemen. Dat zorgt gegarandeerd voor ernstige problemen met je zelfbeeld (hallo, onderkin).
Denk aan je achtergrond
Hoewel je gezicht natuurlijk de hoofdrol speelt in je selfies, is de achtergrond van de foto zeker niet onbelangrijk. Hou het of simpel en strak (een effen gekleurde of witte muur bijvoorbeeld), of juist interessant (een mooi uitzicht, een bijzonder gebouw). Een leuke foto kan totaal verpest worden door een rommelige achtergrond. Maak niet dezelfde fout als Ariana Grande, die betrapt werd op een nogal… persoonlijk voorwerp in de achtergrond van één van haar selfies.
Wees niet bang om 10 (of 100) foto’s te nemen
Elke keer dat je online de perfecte selfie van je favo blogger of celeb ziet, kun je ervan uit gaan dat daar een heleboel afgekeurde foto’s aan vooraf zijn gegaan. Sterker nog, Kylie Jenner zegt zelf zo’n 500 selfies te nemen voordat ze er één heeft die ze goed genoeg vindt om te delen. Onze tip: begin met een stuk of 5 foto’s, kijk wat werkt qua licht en pose, en pas de volgende set foto’s daarop aan. Flink blijven doorklikken, dan zit de perfecte selfie er sowieso tussen. Grote kans dat je er niet eens 500 hoeft te nemen, zeker niet als je onze tips opvolgt.