Anna van der Griend

Deze oogschaduw tips heb je nodig voor een perfecte look

11 juli 2018

Oogschaduwpaletten zijn nog nooit zo populair geweest als nu, en daarmee zien we ook steeds meer make-up tutorials op YouTube en Instagram. Deze video’s zorgen er enerzijds voor dat technieken toegankelijker zijn voor een groot publiek, maar hebben ook een nadeel; de lat lijkt tegenwoordig een stuk hoger te liggen. Iedereen die je ziet op social media lijkt opeens professioneel make-up artist te zijn, iets wat best intimiderend is voor de beginners onder ons. We hebben goed nieuws: het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij verzamelden de beste oogschaduw tips voor je.

Eyes first, face second

In welke volgorde jij je make-up aanbrengt hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Toch raden de pro’s aan om te beginnen met oogschaduw, nog voordat je foundation of concealer aanbrengt. Oogschaduws hebben wel eens de neiging om voor ‘fallout’ te zorgen, en het is natuurlijk zonde als je net aangebrachte gezichtsmake-up verpest wordt door vlekken en strepen van je oogschaduw.

Grondwerk

Begin bij de basis en gebruik altijd een speciale oogschaduw primer. Deze zorgt er niet alleen voor dat je oogschaduw beter blijft zitten en niet in de lijntjes trekt, maar ook dat de kleuren die je aanbrengt straks beter te blenden zijn. Daarnaast zijn er ook varianten die ervoor zorgen dat oogschuduwkleuren er nog feller en meer gepigmenteerd uitzien, voor een flinke dosis kleur. Laat de primer eerst goed drogen voordat je begint met het aanbrengen van oogschaduw.

Kies je kwast

De juiste tools zijn essentieel. Het klinkt misschien wat hard, maar die kleine sponsapplicators die je per 20 in een pakje koopt kunnen eigenlijk direct de prullenbak in, tenzij je werkt met losse pigmenten en grove glitters. Zeker wanneer je jouw oogschaduw mooi wilt blenden, maakt een goede kwast al het verschil. Een blending brush is vaak iets groter en loopt taps toe. Om donkere kleuren aan te brengen kun je juist beter een kleinere, dunnere kwast gebruiken.

Stap voor stap

Begin met een lichte tot medium kleur oogschaduw, ook (juist!) als je daaroverheen een donkerdere kleur gaat aanbrengen. Deze lichtere ‘transitiekleur’ zal het blenden van de andere kleuren een stuk makkelijker maken. Breng de donkerste kleur aan in een v-vorm van de buitenkant van je bewegend ooglid tot net onder het wenkbrauwbot.

Opbouwend

Wanneer je felle of donkere tinten aanbrengt is het altijd het beste om de kleur op te bouwen. Je kunt beter één tint meerdere keren aanbrengen dan in één keer een flinke lading poeder op je kwast nemen. Op deze manier kun je na elke stap goed blenden en kun je beter zien wanneer je genoeg oogschaduw hebt aangebracht.

Schoon en fris

Gebruik minstens twee verschillende kwasten. Zorg voor het blenden altijd dat je kwast schoon is, en gebruik de kwasten waarmee je de oogschaduw aanbrengt nooit om mee te blenden.

Ruitenwisser

Om de kleur te blenden kun je het beste kleine, korte bewegingen maken met je kwast die nog het meeste doen denken aan de beweging van een ruitenwisser. Hiermee zorg je dat de verschillende kleuren mooi in elkaar overlopen zonder dat je harde lijnen zien. Helemaal aan de rand kun je het beste kleine cirkeltjes maken met je kwast. Ga echter niet té lang door met blenden, want uiteindelijk zullen de kleuren in zo erg in elkaar overlopen dat je geen onderscheid meer ziet en je oogschaduw bestaat uit één monotone kleur.

Fix de fout

Ben je toch iets uitgeschoten bij het aanbrengen van je oogschaduw, waardoor de look nu wel érg heftig is? Geen nood. Je kunt een transparant poeder (bijvoorbeeld een poeder dat je gebruikt om de rest van je make-up te setten of je gezicht te matteren) gebruiken om kleine foutjes uit te wissen. Pak hiervoor uiteraard wel even een schone kwast.

En onthoud: oefening baart kunst. Zelfs de meest getalenteerde make-up artists hebben het ooit moeten leren. Met deze oogschaduw tips gaat het je sowieso lukken. You got this!

 

make-up liefhebbers

Beeld: Valentina Vos

Categorieën