Iris Poldervaart

Je make-up collectie opruimen: 5 tips voor een schoonmaak

29 augustus 2017

Je make-up collectie opruimen is een essentieel onderdeel van een grote schoonmaak. Wij helpen je op weg met 5 handige tips.

Zelfs als de minimalistische KonMari-koorts je nog niet te pakken heeft, kan het helemaal geen kwaad om je make-up tas (of tafel, of kast – we don’t judge) af en toe te onderwerpen aan een grote schoonmaak. Visualiseer even de make-up die je momenteel gebruikt, en bedenk vervolgens hoeveel van die producten al meer dan een half jaar open zijn. Waarschijnlijk zijn dat er heel wat, terwijl veel cosmetica maar heel beperkt houdbaar is.

Nou snappen we best dat opruimen niet je favoriete klusje is, zeker niet wanneer het betekent dat je afscheid moet nemen van make-up waar je ooit een klein fortuin voor neergelegd hebt. Gelukkig heb je The Color om je een handje te helpen met 5 tips en aandachtspunten. Een grote schoonmaak was nog nooit zo makkelijk.

Check de houdbaarheidsdatum

Op alle cosmeticaproducten staat hoe lang je ze open kunt bewaren. Je hebt het vast wel eens gezien: zo’n klein plaatje van een potje met een getal erop, meestal ergens in de buurt van de ingrediëntenlijst. Je denkt misschien dat het wel losloopt, maar die data staan op de producten met een reden. En nee, dat is niet ‘om meer te verkopen’. Niet alleen gaat de kwaliteit van het product na verloop van tijd enorm achteruit (denk bijvoorbeeld aan uitgedroogde nagellak en oxiderende foundation), maar na een aantal maanden verandert je favoriete mascara ook in een broedplaats voor bacteriën. Niet iets wat je in de buurt van je ogen wil hebben, toch? Benieuwd hoe lang je jouw cosmetica kunt bewaren? Houd dit MUA approved lijstje in je achterhoofd als indicatie:

Mascara: 6 maanden
Concealer: 6 maanden
Foundation: 6 maanden à 1 jaar
Lipstick: 2 jaar
Oogschaduw: 3 jaar
Compact poeder, blush en highlighter: 3 jaar
Eyeliner: 3 jaar

Bewaar je make-up op een geschikte plaats

Make-up en kwasten kun je om hygiënische redenen beter in doosjes, laden of kwastjes bewaren dan out in the open op je badkamerplank. Let er wel op dat je make-up sponsjes dan weer niet in vochtige afgesloten plekken bewaart; dat is vragen om broeierige bacteriën. En die bacteriën leiden in het ‘beste’ geval tot huidproblemen, en in het slechtste geval tot infecties. Ai.

Pas op voor barsten

Zie je kleine scheurtjes of barsten verschijnen in je poeders en oogschaduw? Geen nood: dat betekent niet dat je je favoriete blush direct in de vuilnisbak hoeft te kieperen. Wel is het verstandig om deze niet meer in je make-up tasje te bewaren, maar thuis op een veilige plek te zetten. Want de kans dat een kapotte compact gaat barsten is groot, en als dat gebeurt zal je hele tas onder zitten. En ja, we spreken uit ervaring; R.I.P. highlighter, R.I.P, tas.

Doe de was

Hoe vaak was jij je beauty tools? Waarschijnlijk niet vaak genoeg. We kunnen het je nauwelijks kwalijk nemen, want het is gewoon niet een heel spannend klusje. Toch raden make-up artists écht aan je kwasten minstens één keer per week te wassen. En wat sponsjes betreft, zijn de experts nog strenger: eigenlijk zou je je make-up spons na elk gebruik door een sopje moeten slaan. Bekijk het zo: je zou je make-up toch ook niet aanbrengen met vieze handen? Dat zou dus ook voor je tools moeten gelden.

Verander van garderobe

In het najaar breng je je zomerjurkjes naar zolder en hang je je warme truien vooraan in je kast. Niet meer dan logisch, toch? Hetzelfde zou je eigenlijk met je beauty producten moeten doen. Wanneer de seizoenen veranderen heb je bijvoorbeeld minder dikke crèmes nodig of juist zwaardere crèmes nodig. Denk ook aan zaken als een hogere zonebescherming. En vergeet je make-up niet; in plaats van een zware foundation kun je bij warmer weer switchen naar een BB cream met een lichte formule op waterbasis. En die bordeauxrode lipstick pak je misschien sneller in de herfst dan wanneer de mussen dood van het dak vallen.

Je make-up collectie opruimen is niet het leukste klusje, maar het moet gedaan worden. Ga jij je binnenkort make-up collectie opruimen? Wij zijn in ieder geval gemotiveerd!

 

Beeld: Ellis Tuesday

Categorieën