Iris Poldervaart

Controversiële trend: getatoeëerde sproetjes

22 februari 2017

Jarenlang probeerden mensen op talloze manieren hun sproeten te verbergen of er zelfs helemaal vanaf te komen. Hartstikke zonde en nergens voor nodig, want op je sproeten mag je natuurlijk gewoon trots zijn. Gelukkig hebben steeds meer mensen dat tegenwoordig door. Sterker nog, sproeten lijken momenteel beschouwd te worden als een gewild accessoire. En als je van jezelf niet gezegend bent met sproeten, dan moet je een andere oplossing bedenken. Voilà: de getatoeëerde sproetjes trend is een feit.

Sproetjes zelf bijtekenen met oog- of wenkbrauwpotlood, dat is al een aantal jaar big business. Topshop bracht een paar jaar geleden zelfs een speciaal freckle pencil uit. En niet alleen ‘natuurlijke’ sproeten worden bijgetekend, ook de regenboog variant was een tijdje een ding. De logische volgende stap? Permanente sproeten.

Getatoeëerde sproetjes: een realistisch resultaat

Iets in je gezicht laten tatoeëren, dat klinkt natuurlijk best wel eng. Om maar niet te zeggen, behoorlijk rigoureus. Nou lijkt dat in de praktijk nog wel mee te vallen. Permanente en semi-permanente make-up is niets nieuws (denk bijvoorbeeld ook aan wenkbrauwen, lipliner en eyeliner), en de technologie achter deze behandelingen is door de jaren heen flink verbeterd. De behandelingen zijn over het algemeen dan ook veilig (mits je naar een gecertificeerde specialist gaat) en de resultaten realistisch.

Semi-permanent

En die techniek wordt nu dus toegepast voor het zetten van semi-permanente sproeten. Hoe dat er precies uit ziet? Als de sproeten net gezet zijn, zijn ze nog wat rood en opgezwollen, maar dat trekt vrij snel weg. Na een paar uur heb je dus al een ‘normaal’ besproet gezicht. In de weken na de behandeling worden de getatoeëerde sproetjes nog iets zachter van kleur en daarmee ook een stuk natuurlijker. Na verloop van tijd zullen de sproeten helemaal vervagen, maar je kunt ze uiteraard bij laten werken.

Naald en inkt

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het zetten van semi-permanente sproeten een behoorlijk heftige onderneming is. Want nogmaals, je laat dus wel je gezicht tatoeëren. Met inkt, een naald, en alles wat daarbij komt kijken. En hoewel de sproetjes uiteindelijk zullen vervagen, zit je er toch voor een behoorlijke tijd aan vast. Sproeten mogen nu wel een trend zijn (al is het natuurlijk al behoorlijk twijfelachtig om iets wat van nature in je huid voor kan komen een trend te noemen, maar dat terzijde), maar het is nog maar de vraag of je er over een paar jaar nog steeds blij mee bent. Wij zeggen: ga eerst zelf aan de slag met een potloodje, en vraag je na een tijd af of je nog steeds zó weg bent van de look dat je bereid bent om voor de permanente versie te gaan.

Mocht je besluiten dat je echt niet langer zonder getatoeëerde sproeten kunt leven, let er dan wel op dat je kiest voor een natuurlijke plaatsing. Zo zal een patroon dat te symmetrisch is direct verraden dat je voor je sproeten betaald hebt.

Wat vind jij van getatoeëerde sproetjes? Een slimme oplossing of een rampzalig idee?

Beeld: NY Mag