Georgien Modijefsky
7 contour fouten die jij misschien ook maakt
22 maart 2017Het contouren van het gezicht is nog steeds een veelgebruikte techniek, of het nou met tien verschillende producten is of alleen met een beetje highlighter of blush. Want als je met een beetje make-up jouw jukbeenderen nét een beetje extra kan benadrukken of je gezicht nét wat meer de vorm kan geven die je mooi vindt, waarom zou je dat dan niet doen? Nou, een reden zou kunnen zijn: omdat je het fout doet. Nu zeggen we niet dat je altijd contour fouten maakt, maar we zien ze over het algemeen wel vaak langslopen op menig gezicht. We zetten de meest voorkomende op een rijtje – en hoe je ze vermijdt.
Meest voorkomende contour fouten die jij misschien ook maakt
Je gebruikt de kleuren niet op de juiste plekken
Als je geen contour fouten wil maken, is het een goed idee om de basis van contouring te kennen. Contouring 101: je highlight de plekken die wil benadrukken en je gebruikt de donkere kleuren om delen van het gezicht meer diepte te geven. Als je bijvoorbeeld je jukbeenderen meer naar voren wil brengen, breng je een highlighter aan op het jukbeen en gebruik je een contourproduct voor de schaduw er onder – niet recht op het jukbeen.
Je gebruikt de verkeerde kleur
Als je een bronzer of een contourpoeder of -stick gebruikt, kies dan voor één, hooguit twee tinten donkerder dan je huid. Als je voor een te donkere kleur gaat is het contrast veel te groot en wordt het resultaat (zéér) onnatuurlijk. Let ook goed op de tint, anders loop je gevaar op een oranje gezicht. En nee, dat is nooit een goede look geweest en is het nog steeds niet.
Je blendt niet goed
Als je jouw contourproducten op de juiste plekken heb aangebracht, kan je ze daar niet gewoon laten zitten. Je moet ze blenden. Als alles mooi vervaagd en in elkaar overloopt krijg je een mooi natuurlijk effect. Zo niet, dan eindig je met strepen en contrasterende blokken kleur op je gezicht.
Je gebruikt producten met teveel shimmer
Als je voor een natuurlijke look gaat, kan je het best wegblijven van producten die glitteren. Want glittert je gezicht van nature? Het is waarschijnlijk veilig om te zeggen van niet.
Bronzing versus contouring
Geloof het of niet, maar dit zijn twee heel verschillende dingen. Het doel van bronzing is om je gezicht een sunkissed look te geven, terwijl het doel van contouring is om schaduwen te creëren die de vorm van je gezicht beïnvloeden. Vaak kunnen bronzers en contourpoeders wel gebruikt worden voor hetzelfde doel – al kunnen bronzers vaak iets te oranje zijn om goed mee te kunnen contouren – maar het hangt er vooral vanaf hoe je de producten gebruikt. Blijf vooral weg van glitterende bronzers!
Je gebruikt teveel product
Zoals bij eigenlijk alles geldt: teveel is nooit goed. Teveel contour leidt tot hele donkere vlekken, teveel highlight tot witte vlakken of een discobal-effect. Merk je dat je per ongeluk toch iets teveel product hebt gebruikt? Probeer met een schone kwast het product weg te vagen, van het midden van je gezicht richting de buitenkant. Werkt het niet? Breng dan een laagje kleurloos poeder er overheen aan. Dit kan helpen om het effect af te zwakken.
De producten zien er vlekkerig en onregelmatig uit
Soms, hoe goed je contour skills ook zijn, ziet het eindresultaat er vlekkerig uit. Dit heeft vaak te maken met het feit dat je huid of foundation, meestal op gel of crème-basis, nog te vloeibaar of vochtig is. Het contourproduct hecht zich hier dan aan vast en brengt niet gelijkmatig aan. Ook kan het zich vasthechten aan droge plekken op de huid. In het geval van een droge huid kan je proberen eerst te exfoliëren en hydrateren voordat je make-up aanbrengt. In het andere geval kan je eens proberen om even te wachten tussen het aanbrengen van je foundation en je contour. Ook kan je met een tissue of blotting paper eerst het overtollige vocht van je gezicht deppen of een laagje doorzichtig poeder aanbrengen, voordat je gaat contouren.
Verder is het een kwestie van oefenen – al zouden we niet aanraden dat te doen op een moment dat je haast hebt. En als je het allemaal teveel moeite vindt, kan je deze stap ook gewoon links laten liggen. Want hé, geen contour betekent ook geen contour fouten.
Beeld: Pinterest