Iris Poldervaart
5 × dit is wat je laptop en telefoon met je huid doen
28 maart 2017Schermjunkies opgelet: dit is wat je laptop en telefoon met je huid doen… En ja, dat is best shocking.
Online shoppen, series kijken, artikelen lezen… Wij lijken tegenwoordig wel vastgekleefd te zitten aan onze laptops en telefoons, zowel voor werk als in onze vrije tijd.
Wat dat precies met onze gezondheid doet is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er momenteel zo veel onderzoek naar wordt gedaan is op zijn minst een hint dat al die straling een stuk minder onschuldig zou kunnen zijn dan we denken. Ons motto is dan ook: better safe than sorry.
Je hebt vast wel eens iets gehoord over het beruchte ‘blauwe licht’ dat je telefoonscherm afgeeft. Het wordt vaak aangewezen als de oorzaak dat mensen tegenwoordig steeds slechter slapen en het zou dan ook beter zijn om je telefoon minstens een half uur voordat je naar bed gaat aan de kant te leggen. Maar niet alleen je nachtrust, ook je huid zou kunnen lijden onder je schermverslaving. Het verschijnsel ‘tech face’ – een slechte huid als gevolg van teveel tijd doorbrengen achter verschillende schermen – is niet voor niets zo’n big issue in beautyland.
En als je denkt dat we overdrijven, dan moeten we je teleurstellen. Dit is dus écht wat je laptop en telefoon met je huid doen…
Computer versus zon
Slecht nieuws voor iedereen met een kantoorbaan. Uit een onderzoek van Unilever is gebleken dat vier werkdagen van acht uur doorbrengen achter een scherm gelijk staat aan twintig minuten in de volle zon. En dat onbeschermd in de zon zitten heel schadelijk is voor je huid, dat hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen. Nou betekent dit niet dat je meteen je baan moet opzeggen en je telefoon het raam uit moet gooien. Er is hoop: huidverzorgingsproducten met antioxidanten (denk bijvoorbeeld aan retinol) zouden kunnen helpen bij het neutraliseren van UV-straling. Dat onderzoekt loopt echter nog steeds en de resultaten zijn nog niet volledig bevestigd.
Vier werkdagen doorbrengen achter een scherm staat gelijk aan twintig minuten in de volle zon
Schadelijke selfies
Ook je telefoon kan een slecht effect hebben op de gezondheid van je huid. smartphones geven namelijk zogenaamd HEV-licht (high energy visible light) af, wat qua eigenschappen behoorlijk op UV-straling lijkt. Deze straling kan zorgen voor donkere pigmentvlekken en verlies van collageen – oftewel de meest voorkomende symptomen van huidveroudering. De oplossing? Iets minder toegeven aan je social media verslaving (en het nemen van selfies). Maar ook aan de slag gaan met producten die zink oxide en titanium dioxide bevatten is een goede eerste stap.
Tech nek
Als je naar je telefoon kijkt, in welke richting kijk je dan meestal? Grote kans dat je je smartphone meestal iets lager dan je gezicht houdt en dus naar beneden kijkt. Schrik niet, maar dit is één van de grootste oorzaken van een slappe, losse huid in je hals – iets dat ook wel tech nek genoemd wordt. Een onderzoek uit 2014 toont aan dat wanneer je naar beneden kijkt, de zwaartekracht zo’n 5 keer sterker aan je huid ‘trekt’ dan wanneer je je hoofd omhoog houdt. Ga even na bij jezelf hoe vaak je op één dag wel niet naar je scherm kijkt en je snapt: dit kan na een aantal jaar behoorlijk wat effect hebben. Sterker nog, experts zeggen dat ze steeds meer jonge vrouwen zien die last hebben van een ‘uitgezakte’ nek. Behoorlijk schokkend, vinden wij. Om dit tegen te gaan kun je (naast het voor de hand liggende “minder op je scherm kijken”) het beste met een verstevigende crème of serum aan de slag gaan. Kies bijvoorbeeld voor het Vichy Minéral 89 Booster Serum of Filorga Iso-Structure Firming Cream.
Knijp-lijntjes en droge ogen
Waarschijnlijk ben je je er niet eens van bewust, maar wanneer je naar een beeldscherm kijkt knijp je vaak met je ogen. Dit zorgt op den duur voor lijntjes en rimpels rond je ogen die niet meer wegtrekken. Daarnaast blijkt ook dat je een stuk minder met je ogen knippert wanneer je naar je beeldscherm kijkt. Dat klinkt onschuldig, maar is het zeker niet. Het kan er namelijk voor zorgen dat je ogen uitdrogen, wat niet alleen als gevolg heeft dat je vaker in je ogen wrijft – zéker niet fijn voor de kwetsbare huid rond je ogen – maar ook tot vermindert zicht en hoofdpijn leidt. Een goede oogcrème (bijvoorbeeld Darphin Hydraskin all-day refresh gel-cream) helpt, maar lost het probleem zeker niet helemaal op.
Bron van bacteriën
Niet alleen kijken naar je telefoon kan slecht zijn voor je huid, ook daadwerkelijk telefoneren is niet geheel zonder gevaar. Dermatologen zien steeds vaker onzuiverheden op de gezichten van hun patiënten, precies op de plek waar je je telefoon houdt tijdens het bellen. Dat is eigenlijk best logisch, als je bedenkt hoe vies je telefoon wel niet moet zijn. Hij zit in je zak, je tas, je houdt hem regelmatig vast met handen die je niet per se net gewassen hebt… Niet zo gek dus, dat dit geen geweldig effect heeft op je huid. Gelukkig is dit probleem vrij makkelijk op te lossen door je telefoon regelmatig schoon te maken met desinfecterende doekjes. Mocht je nou toch nog last hebben van acne-uitbraken, kies dan voor een cleanser, serum of peel met salicylzuur zoals Clinique Mild Clarifying Lotion of Paula’s Choice Skin Perfecting BHA Lotion.
Had jij verwacht dat dit is wat je laptop en telefoon met je huid doen?
Beeld: Teen Vogue, Marie Claire