Iris Poldervaart

Zo laat je je haar aan de lucht drogen als het vriest

27 januari 2017

Het fenomeen ‘air drying’ lijkt steeds populairder te worden in beautyland. Waar we voorheen maar wat graag gebruik maakten van föhns om ons haar te drogen en te stylen, beseffen we tegenwoordig iets beter dat het föhnen van ons haar tijd kost – iets waar we ‘s ochtends toch al niet teveel van hebben. Nou is air drying natuurlijk een prima idee in de zomer, wanneer vochtig haar binnen no time opdroogt tot een charmante golvende coupe. Maar in de winter is het een ander verhaal. Want hoewel hete lucht niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van je haar, is de combinatie vrieskou plus natte lokken dat nou ook niet bepaald. Dat moet makkelijker en sneller kunnen. Zo laat je je haar aan de lucht drogen wanneer het vriest (of het gewoon héél koud is).

Was je haar grondig

Leuk feitje: hoe schoner je haar is, hoe sneller het droogt. Plan als het even kan je ‘wasdag’ dus op dezelfde dag als je dat je je haar aan de lucht wil laten drogen. Was je haar extra grondig (misschien zelfs wel twee keer als je dik haar hebt) en gebruik conditioner alleen in de puntjes.

Gebruik een quick dry towel

Je hebt vast wel eens geleerd dat ruwe handdoeken funest zijn voor de gezondheid van je haar. Dat betekent natuurlijk niet dat je met kletsnat haar rond hoeft te lopen. Wikkel je haar voorzichtig in een quick dry towel, zoals die van Aquis. Geen speciale microvezel handdoek bij de hand? Een katoenen t-shirt is een goed alternatief. Laat deze tulband-constructie zo’n 15 minuten zitten en wikkel de handdoek vervolgens voorzichtig los. Dep de aanzet van je haar nog eens droog met de handdoek maar laat de punten met rust; deze drogen sowieso het snelst.

Laat zware stylingproducten staan

Voedende stylingcrèmes en leave-in conditioners mogen dan goed zijn voor je haar, wanneer je je haar aan de lucht laat drogen kun je deze producten beter achterwege laten. Deze zorgen er namelijk voor dat je haar meer vocht vasthoudt, waardoor het tot twee keer zo lang kan duren voordat je haar helemaal droog is. Gebruik liever een product dat de droogtijd van het haar verkort, zoals de Davines Your Hair Assistant Blowdry Primer Spray. Hoewel blow dry sprays eigenlijk bedoeld zijn om te gebruiken voor het föhnen, werken deze ook prima voor het air dryen van je haar.

Verminder frizz

Wanneer je je haar aan de lucht laat drogen, pluist je haar altijd net iets meer. Dit komt omdat de hitte van de föhn gecombineerd met het borstelen van je haar er normaal gesproken voor zorgt dat de haarschubben plat gaan liggen. Wanneer je aan air drying doet, mist je haar dus die gladde, gepolijste look. Om pluis tegen te gaan kun je het beste een beetje olie of serum gebruiken, dit zal het haar niet te erg verzwaren.

Beeld: She’s in the Glow