Iris Poldervaart

Welke haarkleuren voor welk type?

24 februari 2015

Als je toe bent aan een nieuwe haarkleur staat het internet bomvol inspiratie. Misschien heb je al wel een mooie look en haarkleuren op het oog, maar past je toekomstige haarkleur eigenlijk wel bij je? Een goede kapper kan je daar natuurlijk in adviseren, maar thuis kan je alvast vooronderzoek doen. 

Om te bepalen welke haarkleur het beste bij je past, kunnen we een indeling maken naar type mensen. Volgens deze indeling zijn er 4 types: het lente-, zomer-, herfst- en wintertype. Om te weten onder welk seizoen je valt, moet je je haar achterover trekken, een staart maken en een witte handdoek om je nek en schouders leggen. Op deze manier kan je goed zien welke kleur de toon van je huid is: meer richting een gelige, warme kleur of juist meer een koele roze of blauwe kleur.

 

Lentetype

De lentetypes staan bekend om hun  golden glow in haar en huid. Hun huid kenmerkt zich door een lichte goudgele of perzik-achtige toon. Ook hebben lentetypes vaak sproeten. Hun ogen hebben de kleur lichtblauw tot groen met gouden stippen in de iris. De natuurlijke haarkleur is over het algemeen blond, maar kan ook donkerder of rood zijn.

Kleurtip:
Haal het beste uit je golden glow door te werken met warme tinten. Goudtinten (goudblond, honingblond, goudbruin en strawberryblond. Vermijd vooral astinten en te donkere kleuren.

Zomertype

Het zomertype heeft een zachtroze huid met een soms wat violette ondertoon. Hun oogkleur zit vooral in de blauwtinten (blauw, blauwgroen, grijsblauw) of groen. Soms kunnen ze bruine ogen hebben. Zomertypes hebben vaak een grauwe blonde haarkleur of zijn brunette.

Kleurtip:
Haal de zomer in je haar door juist de grauwe kleur zonnig te maken doormiddel van highlights in platina blond en asblond. Ga in ieder geval voor de koude kleuren (asblond, platinablond en asbruin). Wil je per se voor een warmere tint gaan, zorg dan voor een koele ondertoon. Bijvoorbeeld een bordeauxtint of parelmoer/koper. Van té warme tinten ga je er als zomertype ouder uitzien. Dat wil je natuurlijk niet!

Herfsttype

Dit is het minst voorkomende huidtype. Het  herfsttype heeft als kenmerken een geel/goude ondertoon in de huid. Dit kan zowel op een donkere of een lichte huid zijn. Vaak hebben herfsttypes ook sproeten. Hun ogen zijn in de kleuren blauw, turquoise en groen. De natuurlijke haarkleur zit altijd in de warme bruine of rode tinten.

Kleurtip:
Haal het beste uit de herfst met de kracht van rood! Maak je haar nog levendiger met warme bruin-, rood- en kopertonen  als volledige kleur of juist als accent. Let op dat je je haar niet te licht maakt! Je kan voor lichte warme gouden of koperen highlights gaan, maar ga vooral niet te blond! En zeker niet als volledige kleuring! Vermijd ook de astinten.

Wintertype

De Sneeuwwitjes onder de blanke mensen.  De huid is heel  licht met een koele, soms blauwe ondertoon. Ook de meeste mensen met Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Europese afkomst zijn een wintertype (beige en olijfkleurige ondertoon). De ogen zijn donkerbruin, grijs, ijsblauw of intens groen. De natuurlijke haarkleur is van midden bruin naar donkerbruin, tot zwart en blauwzwart.

Kleurtip:
Het mooiste is eigenlijk de natuurlijke kleur te versterken met een spoeling. Doe dit vooral met astinten. Accenten kun je aanbrengen met paarstinten of mahonietinten.  Maak het haar niet te licht, anders komt er teveel warmte vrij en dit staat totaal niet bij de huid. Wil je per se lichter gaan, ga dan voor ombre zodat het stuk haar wat je gezicht omlijst nog wel gewoon donker is.

Tekst: Sanjay Ramcharan & Rosanne Brakelé

Categorieën