Iris Poldervaart

Waarom haarelastiekjes om je pols dragen heel gevaarlijk is

11 april 2017

Haarelastiekjes om je pols dragen: de één vindt het super praktisch, de ander afzichtelijk. Mocht jij je in het eerste kamp bevinden, dan wordt het misschien toch tijd om die gewoonte eens te heroverwegen. Want wat blijkt: even snel een elastiekje om je pols doen is dus helemaal niet zo onschuldig.

Bij de hand

Toegegeven: het is super makkelijk. Wanneer je uit de sportschool komt of gewoon snel van kapsel wilt veranderen, doe je je haarelastiekje gewoon even om je pols. Waarom ook niet? Het is onopvallend en het zorgt ervoor dat je je elastiekje niet kwijtraakt onderin je tas (of één van de andere mysterieuze plekken waar elastiekjes én sokken naartoe gaan). Ideaal toch?

Althans, dat dacht je. Blijkbaar is je haarelastiekje om je pols dragen eigenlijk hartstikke gevaarlijk. Dat klinkt misschien vergezocht, maar eigenlijk is het best logisch. Wij vertellen je precies hoe dat zit.

Infecties en allergieën

Want heb je er wel eens over nagedacht hoeveel bacteriën zich op en in je haarelastiekjes bevinden? Het niet-wetenschappelijke antwoord: bizar veel. Je elastiekje komt gedurende dag in aanraking met een heleboel verschillende (vieze) plekken. In je (sport)tas, maar ook wanneer je hem gewoon even op tafel of op je badkamerplankje neerlegt. En heb je je elastiekje wel eens op de grond laten vallen om hem vervolgens gewoon weer in je zak, om je pols of zelfs weer in je haar te doen? Juist, daar hebben we het over. Tel hier nog eens bij op dat haarelastiekjes vaak vrij strak om je pols zitten en daar de hele dag heen en weer wrijven en je begrijpt: dat kan behoorlijk nare infecties veroorzaken. Want door de irritatie kunnen de bacteriën die normaal gesproken op je huidoppervlak leven de huid binnendringen. En geloof ons, dat wil je echt niet.

Ook de kleine stukjes metaal die wel eens aan haarelastiekjes zitten zijn gevaarlijker dan je zou verwachten. Dit metaal bevat namelijk vaak nikkel, wat bij de gevoelige huid eczeem en irritaties kan veroorzaken (denk maar eens aan de groen uitgeslagen oorlellen die je krijgt wanneer je te lang goedkope oorbellen draagt).

Multifunctioneel armbandje

De oplossing? Wij raden je aan om vooral geen gewone haarelastiekjes om je pols te dragen. Kun je het echt niet laten? Zorg er dan voor dat je je elastiekjes altijd goed schoonhoudt. Was ze minstens één keer per week met antibacteriële zeep en vervang ze regelmatig. Ook kun je kiezen voor speciale elastiekjes die net iets minder strak om je pols zitten, zoals bijvoorbeeld de elastiekjes van Popbands, die dankzij de vrolijke kleurtjes en patronen ook heel goed fungeren als (niet schadelijke) armbandjes.

Wij denken voortaan in ieder geval wel drie keer na voordat we onze elastiekjes om onze pols doen.

Beeld: E! Online, Popband

 

Categorieën