Iris Poldervaart

Waarom groeit mijn haar niet? 4 oplossingen

5 september 2017

Je zou denken dat het iets is dat je haar uit zichzelf doet: groeien. En natuurlijk is dat ook zo, maar soms lijkt het zó tergend langzaam te gaan. Niks mis met een bob of een pixie, maar wanneer je een kapsel uit wil laten groeien kan het wel erg frustrerend zijn als je haar niet meewerkt. Heb jij ook wel eens voor de spiegel (of bij de kapper) gestaan met de vraag: waarom groeit mijn haar niet? Wij hebben 4 redenen op een rijtje gezet. Mét oplossingen, want zo zijn we dan ook wel weer.

Wanneer het je opvalt dat je haar minder snel groeit dan normaal, is helemaal niet zo’n gek idee om je lokken een handje te helpen. Helaas gaan er nog steeds té veel mythes rond omtrent het sneller laten groeien van je haar. Want nee, hoe vaak je je haar laat knippen maakt dus he-le-maal niets uit. Wat wel helpt? Wij vertellen het je.

Waarom groeit mijn haar niet? Dit zijn 4 mogelijke oorzaken…

Stress

Stress heeft niet alleen invloed op de staat van je huid, maar ook op je haar. Gevoelens als stress en angst (bijvoorbeeld doordat je teveel druk op jezelf zet of doordat je je teveel zorgen maakt) kunnen er niet alleen voor zorgen dat je haar minder snel groeit, maar kunnen ook leiden tot haaruitval. Alsof stress nog niet stressvol genoeg was… Nou heb je natuurlijk niet zoveel aan goedbedoelde opmerkingen als “doe gewoon wat rustiger aan” of “maak je niet zo’n zorgen”, maar het kan wel helpen om rust in je hoofd te brengen. Een oplossing waar veel mensen baat bij hebben is bijvoorbeeld mediteren. Van 20 minuten per dag zou je al een stuk kalmer worden. Jij blij, je haar blij.

Je slaapt te weinig

Slapen is heerlijk, maar soms (oké, vaak), lijkt het wel of er te weinig uren in een etmaal zitten om aan je aanbevolen 8 uur per nacht te komen. En daar heeft je haar net zo veel last van als jijzelf. De oplossing? Het is niet altijd makkelijk, maar maak voldoende slaap krijgen je prioriteit. De volgende aflevering van die spannende serie kun je morgen óók nog kijken, maar naar bed gaan kun je maar beter niet uitstellen.

Je hebt een ijzertekort

Wat je eet heeft enorm veel invloed op de kwaliteit van je haar. Zeker voedsel met een relatief hoog ijzergehalte is essentieel wanneer je wilt dat je haar gestaag doorgroeit. IJzer zorgt er namelijk voor dat je rode bloedcellen voldoende zuurstof naar je haarzakjes brengen, wat er weer voor zorgt dat je haar sneller groeit. Wanneer je merkt dat je haar nauwelijks groeit is het dus een goed idee om eerst even je dieet te checken. Eet je wel genoeg noten, zaden, bonen en groene bladgroenten? Dat zou best wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Je gebruikt de verkeerde producten

Producten die haarbeschadiging camoufleren lijken misschien ideaal, maar eigenlijk doen ze vaak niet veel goeds voor je haar. Dankzij stylingproducten met bijvoorbeeld siliconen lijkt je haar misschien gezond en glanzend, maar schijn bedriegt. Je haar heeft op de lange termijn veel meer aan een diepe verzorging, bijvoorbeeld door middel van een hydraterend masker. Hetzelfde geldt voor je shampoo en conditioner; veel goedkopere verzorgingsproducten laten een laagje om je haar achter, maar doen maar weinig om het haar daadwerkelijk te verzorgen. Het heeft dus wel degelijk zin om te investeren in professionele producten.

Beeld: Stylecaster