Iris Poldervaart

Pre-poo: wat is het en waarom heb je het nodig?

1 augustus 2017

Er zijn een aantal essentiële life skills die je ze als (semi-)volwassene wel onder de knie hebt. In deze categorie valt bijvoorbeeld het wassen van je haar. Althans, dat dacht je. We hebben namelijk een vervelende boodschap voor je: waarschijnlijk kun je ook op dat gebied nog een heleboel bijleren. De basics legden we legden we al eens stap voor stap uit, maar we gaan het nog een stukje ingewikkelder maken: met pre-poo.

En waar je dirty mind nu ook naartoe gaat, we kunnen je geruststellen; dat is het dus niet. Pre-poo staat voor pre-shampoo, oftewel wat je doet vóórdat je aan de slag gaat met shampoo. Want geloof het of niet, dat is dus niet zomaar een kwestie van ‘haar natmaken en gaan’. Inderdaad, alles wat je dacht te weten over het wassen van je haar is een leugen. Sorry!

Maar even serieus: wat is pre-poo precies, hoe gebruik je het en vooral: waarom zou je?

Pre-pooing is al veel langer een fenomeen voor mensen met (kroes-)krullen, en langzaam maar zeker beginnen ook vrouwen met andere haartypes de voordelen te ontdekken. Kleine kanttekening: heb je fijn, sluik haar dat snel vet wordt? Dat kun jij het pre-pooen beter overslaan.

How to

Een pre-poo treatment is een conditioner, dikke crème of olie (bijvoorbeeld kokos-, lavendel- of avocado olie) die je aanbrengt op droog haar voordat je het met shampoo gaat wassen. Let op: breng het product nooit aan op je hoofdhuid, maar alleen op de lengtes van het haar. Hoe lang je de pre-poo moet laten intrekken is afhankelijk van de staat van je haar; denk bijvoorbeeld aan factoren als haardikte en -beschadiging. De minimale inwerktijd is zo’n 15 minuten, maar als je haar erg droog of beschadigd is kun je de treatment zelfs de avond van tevoren al aanbrengen. Wanneer je dat doet is het wel verstandig om je haar in te pakken in een douche cap of plastic folie; dit zorgt ervoor dat je kussensloop schoon blijft. Daarnaast zorgt de warmte er ook nog eens voor dat de pre-poo z’n werk extra goed kan doen.

Het resultaat

Is de treatment volledig ingewerkt? Spoel onder de douche je haar eerst goed uit met warm water, en was je haar vervolgens met shampoo zoals je dit normaal gesproken ook zou doen. Wanneer je deze methode zo’n één à twee keer per week toepast (nogmaals: afhankelijk van de staat van je haar), zullen je lokken binnen de kortste keren een stuk gezonder en glanzender aanvoelen. Pre-pooing zorgt er namelijk voor dat je haar meer vocht vasthoudt en niet gestript wordt van de noodzakelijke natuurlijke oliën. Daarnaast ontwart het je lokken, zodat je tijdens het wassen een minder ruw met je haar omgaat en zo een stuk minder haren verliest onder de douche. Je zal het jezelf dus sowieso in dank afnemen wanneer je je doucheputje schoonmaakt.