Iris Poldervaart

Perfecte krullen voor elk haartype: zo doe je dat

24 januari 2017

Iedereen die zijn haar wel eens gekruld heeft, weet dat het niet altijd zo simpel is als sommige YouTube tutorials het doen lijken. Waar beauty vloggers binnen een paar minuten een indrukwekkend hoofd vol krullen weten te maken, is voor gewone stervelingen vaak een kwestie van een half uur lang worstelen met lamme armen en uitgezakt haar. Dan komt daar ook nog eens bij dat niet elk haartype op dezelfde manier te krullen is. Om het allemaal een stuk makkelijker te maken, stelden wij een handige how to samen. Zo creëer en verzorg je perfecte krullen voor elk haartype – en hou je ze langer dan een uurtje mooi.

Steil haar

Steil haar mag dan wel een makkelijke basis zijn om krullen te creëren; het zetten van krullen die lang mooi blijven is een heel ander verhaal. Eén van de meest gemaakte fouten bij het krullen van steil haar is dat er vaak geen (of het verkeerde) product gebruikt wordt. Om een goede langhoudende krul te houden, is het preppen van je haar essentieel. Gebruik een product dat helpt om krullen te vormen en te definiëren (zoals de MoroccanOil Curl Defining Cream) en een salt- of sugar spray (zoals de Wella Eimi Sugar Lift) om textuur aan het haar toe te voegen.

Een andere fout die professionals vaak zien is bij mensen met steil haar, is dat het haar te veel geföhnd wordt. Over-föhnen vermindert de elasticiteit van het haar en zorgt ervoor dat het slap en levenloos wordt. Dit maakt het heel moeilijk om er een langhoudende krul in te zetten. Laat in plaats daarvan je haar zoveel mogelijk aan de lucht drogen en gebruik alleen een föhn om het laatste restje vocht uit je haar te krijgen.

Mocht je helemaal niet in de weer willen met een föhn, dan kun je ook krullen in nat haar zetten. Zo doe je dat: na het wassen en conditionen breng je een mousse (zoals de Salt Mousse van Keune) aan in je haar. Vervolgens vlecht je het en laat je dit drogen tot het volledig droog is, bijvoorbeeld door er een nachtje mee te slapen. Haal de vlechten uit je haar en voilà: een kapsel vol nonchalante, losse krullen.

Heb je steil haar en blijven krullen helemaal niet zitten, wat je ook probeert? Dan heb je misschien bandhaar.

krullen voor elk haartype

Golvend haar

Je zou denken dat golvend haar vrij goed ‘krulbaar’ is omdat er toch al definitie en textuur in zit, maar helaas is het tegenovergestelde waar; golvend haar laat zich moeilijk krullen en houdt nog moeilijker krullen vast. Een belangrijke eerste stap is om je haar vooral niet te borstelen. Golvend haar kan behoorlijk pluizig worden wanneer je er teveel mee doet, wat het krullen nog net een stukje lastiger maakt. Het beste is dus om zo min mogelijk aan je haar te zitten en er alleen wat serum (zoals de Davines Oi Oil) in de lengtes te gebruiken tegen pluis.

Haartype 2A & 2B

Heb je licht golvend haar (denk: haar met een zachte s-vorm)? Dikke kans dat je haartype 2A of 2B hebt. In de praktijk betekent dit dat je haar vrij dun is en dat het moeilijk is om er volume in te krijgen. Je kunt je haar een handje helpen door er wat mousse in te verdelen wanneer het handdoekdroog is en het vervolgens te föhnen met een diffuser. Gebruik deze dicht bij de aanzet om zoveel mogelijk body te creëren.

Haartype 2C

Dit haartype is wat stugger en krullender dan types 2A en 2B. Dat betekent helaas ook dat het haar z’n eigen wil heeft, en dat maakt het een flinke uitdaging om het te krullen. Om toch langhoudende krullen in je haar te krijgen kun je het beste wat finishing cream (bijvoorbeeld Sebastian Sublimate) aanbrengen op je haar terwijl het nog handdoekdroog is. Je kunt de slag die in je haar zit, prima gebruiken bij het krullen van je haar, in plaats van de natuurlijke vorm tegen te werken. Doe dit door je haar met de slag of krul mee te twisten. Zo blijft de krul beter zitten en – mooi meegenomen – het voorkomt frizz.

Krullen

Krullend haar krult toch gewoon?  Trust us on this, zo simpel is het helaas niet. Omdat krullend haar de neiging heeft droog aan te voelen, is het belangrijk om altijd een voedende crème of olie gebruiken, zeker wanneer je hete stylingtools gebruikt die het haar kunnen beschadigen.

Haartype 3A

Wanneer je haartype 3A hebt, heb je duidelijk gedefinieerde, springerige krullen. Hoewel dit haartype relatief makkelijk te stylen is, pluist het snel. Om volumineuze krullen in je haar te krijgen kun je het beste een root lifting product gebruiken (zoals de Living Proof Full Lifting Hairpray). Kam dit door je haar heen met je vingers – nóóit met een borstel. Maar dat hoeven we mensen met krullend haar waarschijnlijk niet meer te vertellen.

Haartype 3B

Haartype 3B wordt gekenmerkt door dikke, stugge krullen. De krullen zijn kleiner dan bij haartype 3A en het haar heeft over het algemeen meer volume. Om deze krullen meer definitie te geven hang je met je hoofd ondersteboven tijdens het conditionen terwijl je met je handen door je natte haar gaat en je hoofd een beetje heen en weer schudt. Klinkt enigszins belachelijk, maar het werkt echt. Gebruik tot slot een föhn met diffuser om je krullen een boost te geven. Zet de föhn op stand hoge hitte/lage blaaskracht voor het beste resultaat.

Haartype 3C

Haartype 3C is fijner van textuur. De krullen hebben een ‘kurkentrekker’ vorm en zijn dicht en stug. Hete stylingtools kunnen de vorm van dit haar permanent veranderen. Oppassen geblazen dus. Deze krullen hebben dan ook meer aan goede verzorging dan aan overdadige styling. Gebruik op nat haar een leave-in conditioner (zoals de CHI Keratin Leave-in Conditioner) en polijst het de lengtes en de puntjes van het haar met een verzorgende haarolie voor extra vochtinbreng en glans.

Haartype 4A

Hoewel mensen met haartype 4A aan volume geen gebrek hebben, is het haar vaak dun en breekbaar. En hoewel ook dit haartype behoefte heeft aan goede verzorging, is het belangrijk om niet te veel conditioner te gebruiken, omdat het hierdoor sneller af kan breken. Huh? Dat zit dus zo: haar bestaat van zichzelf al uit vezels die rijk zijn aan proteïne. Omdat veel conditioners ook deels uit proteïne-achtige ingrediënten bestaat, kan het dus dat je haar een overdosis krijgt. Voed je haar, maar met mate.

Haartype 4B & 4C

Deze haartypes bestaan uit dichte krullen die vaak een zogenaamde ‘Z’ vorm hebben. De beste manier op deze krullen te verzorgen en definiëren is met een lichtgewicht sulfaatvrije shampoo (bijvoorbeeld Kérastase Discipline Bain Fluidealiste). Om je krullen extra definitie te geven kun je je haar verdelen in bantu knotjes. Laat deze minstens een nacht in je haar zitten voor perfecte krullen.  

the-chair-krullen-voor-elk-haartype-1

Beeld: Huffington Post, Harper’s Bazaar