Iris Poldervaart

How to wear your hair: oud en nieuw kapsels

24 december 2015

Kerst mag dan wel achter de rug zijn, maar laten we vooral niet vergeten dat de feestelijkste avond van het jaar er nog aankomt: oud en nieuw. Of je het nu thuis gezellig maakt of al maanden een ticket in huis hebt voor hét feest van het jaar, oudejaarsavond is bij uitstek het moment om all out te gaan wat haar en make-up betreft. Echt strenge regels voor oud en nieuw kapsels zijn er dan ook niet. Toch zijn er wel een paar do’s en don’ts die ervoor zorgen dat jouw lokken de laatste en leukste avond van het jaar met glans doorstaan – letterlijk.

Do
Hoe leuk al die feestjes ook zijn, voor je haar betekent het over het algemeen niet veel goeds. Hete stylingtools, eindeloos veel verschillende haarproducten… Om over het barre winterweer nog maar te zwijgen. Goede verzorging is dan ook essentieel als je wilt dat je lokken heelhuids het party-seizoen doorkomen. Laat op dagen dat je geen belangrijke sociale verplichtingen hebt die krultang dus even liggen en gebruik eens een verzorgend masker.

Don’t
Waar feest is, is glitter, en dat geldt natuurlijk ook voor oud en nieuw kapsels. Overweeg je met oud en nieuw helemaal los te gaan met glitters in je haar? Kies dan niet voor die enorme budget spuitbus van de feestwinkel. Die glitter vind je aan het eind van de avond namelijk overal terug, behalve in je haar (en in het geval van een huisfeestje zal de gastheer of -vrouw je die glitters door het hele huis niet in dank afnemen). Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal weg moet blijven van de haarglitter. Ga voor een kwalitatief hoogstaand product zoals Major Moonshine glitter gel. Dat blijft de hele avond in je haar zitten en hoef je dus niet de volgende ochtend uit je feestjurkje te schrobben.

Do
Het feestje is enorm gezellig, alleen krijg je er niet veel van mee. Jij staat namelijk om het half uur in de badkamer voor de spiegel om te kijken of je haar nog wel goed zit. Niet echt de ideale manier om de laatste avond van het jaar door te brengen, toch? Ga om dit te voorkomen voor een kapsel dat redelijk low maintenence is – dat hoeft écht niet hetzelfde te zijn als saai. Denk bijvoorbeeld aan een messy updo of een kapsel met glamorous waves waarbij het niet uitmaakt als niet elk plukje helemaal op zijn plaats blijft. Een klein flesje serum meenemen voor de ergste frizz is natuurlijk geen probleem, maar probeer geen grote bussen haarspray in je feesttasje te proppen.

Don’t
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: vlak voor een feestje voor een dramatische haar-makeover gaan lijkt leuk, maar kan zo verkeerd uitpakken. En probeer dan op oudjaarsdag nog maar eens een kapper te vinden die tijd heeft om de schade te herstellen. Mocht je toch op het laatste moment besluiten dat je iets totaal anders wil? Ga dan voor de tijdelijke optie. Een nieuwe kleur meet je jezelf bijvoorbeeld heel makkelijk aan met hair chalk, een krijtkleur die je er de volgende dag heel makkelijk weer uitwast. Behoefte aan een nieuwe lengte? Probeer eens een faux bob. No scissors needed!

Do
Wacht met die shampoo nog maar even tot het nieuwe jaar. Het kan zomaar eens dat je de ochtend na een goed oud en nieuw feestje van alles terugvindt in je haar: van de eerdergenoemde glitters tot confetti en champagne. En dan hebben we het nog niet eens over de geur van vuurwerk en sigaretten. Die wasbeurt is op 1 januari dus echt een stuk harder nodig dan op 31 december. Mooi meegenomen: second day hair is vaak veel makkelijker te stylen dan glad, zacht haar dat net gewassen is.

The Chair party glitter oud en nieuw

Tekst: Anna van der Griend

Categorieën