Iris Poldervaart

Hoofdhuid- & haarproblemen

17 februari 2015

Hoofdhuid- en haarproblemen. Wie kent het niet… Hieronder volgen de 3 meest voorkomende problemen en wat je kan doen om ze in het vervolg  te voorkomen!

 

Vette hoofdhuid en/of vet haar
Dit word veroorzaakt door overactieve talgklieren of het gebruik van teveel (vette) stylingproducten. Om te voorkomen dat je haar er snel vet uitziet kun je het beste je haar met veel volume föhnen. Zo komt het haar het minst in aanraking met de vette hoofdhuid. Een andere optie is een goede droogshampoo of een haarpoeder. Let wel op: kies voor een merkproduct, zoals Kérastase. Deze absorberen vet. Een goedkope variant ontvet vaak waardoor je hoofdhuid droog wordt. Je hoofdhuid heeft wel een beetje vet nodig. Was je haar regelmatig met een goede shampoo tegen een vette hoofdhuid en/of vet haar.

 

Roos
Roos is een veel voorkomend probleem. Het ontstaat door een snelle celvernieuwing. Het kan verergeren bij stress, haarkleuringen en teveel hitte (bijvoorbeeld van stijl- en krultangen, wassen met (te) heet water of verwarmingslucht door een föhn). Roos kenmerkt zich door grotere witgele schilfers op de hoofdhuid. Ze zijn vettig, jeuken en ruiken. Om roos tegen te gaan was je regelmatig met een goede anti-roos shampoo. Let op! Kleine witte schilfertjes zijn geen roos, maar een droge hoofdhuid! Als je dan met anti-roosproducten werkt vererger je je droge hoofdhuid juist! Dit is een veel voorkomende fout.

 

Droge hoofdhuid
Dit onstaat meestal in de winter. De oorzaak is steeds het wisselen van temperatuur. Binnen lekker warm, buiten kou. Bij een droge hoofdhuid onstaan kleine witte schilfertjes. Om een droge hoofdhuid tegen te gaan is het belangrijk om goede vochtinbrengende shampoos en conditioners te gebruiken. Masseer ook vaak je hoofdhuid om de talgklieren te stimuleren. Wikkel je haar met een conditioner of masker in een hete stomende handdoek en laat deze even op je hoofd. Stoom werkt tegen een droge hoofdhuid omdat de poriën dan opengaan. In combinatie met de conditioner of het masker zorgt het voor zacht en gezond haar.

droge hoofdhuid

Tekst: Sanjay Ramcharan

Categorieën