Iris Poldervaart

Haarverf allergie – wat te doen?

8 februari 2016

Sommige mensen zijn allergisch voor noten, anderen voor zuivel en sommigen voor… haarverf. Een haarverf allergie, het zal je maar gebeuren als fanatiek beauty liefhebber of kleur kameleon. Gelukkig zijn allergieën voor haarverf zeldzaam; maar één op de 250.000 mensen heeft last van allergische reacties. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het enorm balen is wanneer je merkt dat jij nou net één van die mensen bent. Geen paniek, dit hoeft heus niet te betekenen dat je de rest van je leven aan dezelfde haarkleur vastzit. Dit moet je weten wanneer je (misschien) last hebt van een haarverf allergie.

Sommige mensen hebben nou eenmaal meer kans op allergische reacties dan anderen. Zo kunnen tijdelijke tatoeages met zwarte henna leiden tot een verhoogd risico op allergische reacties door haarverf, maar ook als je in het verleden wel eens last hebt gehad van jeuk of roodheid is de kans groter dat je nu een full blown allergische reactie krijgt bij het kleuren van je haar. Denk: jeuk, irritatie, een beschadigde hoofdhuid en zelfs zwellingen. Ai, flink mee oppassen dus.

Bang dat je allergisch bent? Dat kan je van tevoren testen. Ga minstens 48 uur voor je kappersafspraak langs bij de salon en laat een beetje haarverf in je nek of pols aanbrengen. Wanneer je merkt dat je huid rood en geïrriteerd raakt kan je het helaas wel vergeten met deze haarverf.

Maar als je last hebt van een haarverf allergie, waar ben je dan eigenlijk allergisch voor? Als je een allergische reactie krijgt van haarverf mag je paraphenylenediaminePPD voor intimi – de schuld geven. Dit chemische middel zit helaas in bijna alle soorten haarverf, zowel drogisterij- als salonmerken.

Als je bang dat je een haarverf allergie zou kunnen hebben, bespreek dit dan altijd van tevoren met je colorist. Die weet precies welke ingrediënten de haarverf bevat én wat je het beste kunt doen wanneer inderdaad allergisch blijft te zijn (hint: meteen uitspoelen).

Het goede nieuws: er zijn ook merken die geen PPD gebruiken in hun producten. Dit zijn veelal ook de eco-friendly merken. Handig, want zo doe je dus meteen iets goeds voor de wereld. 

Tekst: Anna van der Griend i.s.m. The Color’s Creative Director Floor Mulder

Categorieën