Anna van der Griend

Je kunt je haar trainen om langer schoon te blijven – 5 tips

3 juli 2018

Je haar wassen is noodzakelijk, dat zullen we zeker niet ontkennen. Toch is het een goed idee om het aantal wasbeurten te beperken. Color Director Floor Mulder geeft aan: “hoe minder je het haar wast, hoe beter de kwaliteit van je haar”. Daarnaast blijft je nieuwe haarkleur natuurlijk een stuk langer mooi wanneer je je haar niet elke dag wast. Ook onder celebrity’s is deze trend populair; steeds meer bloggers, modellen en actrices vertellen trots dat ze hun haar  maar één keer per week of zelfs één keer per maand wassen. Allemaal leuk en aardig, maar als je het wassen van je haar te lang uitstelt kan dat nog wel eens leiden tot vette lokken. Verre van fris, en verre van charmant. Maar er is goed nieuws: je kunt je haar trainen om langer schoon te blijven, en er is maar een klein beetje geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Hoe je dit aanpakt? Wij vertellen het je.

Maak er een gewoonte van

Het minder wassen van je haar moet een gewoonte worden. Wanneer je je haar te vaak wast kan dit leiden tot een geïrriteerde hoofdhuid, droog haar en gespleten punten. Dat betekent dat je de keren dat je shampoo gebruikt moet afbouwen. En ja: dat kan even een ‘moeilijke’ periode zijn, waarin je haar iets minder fris aanvoelt dan je gewend bent. Even doorzetten, want het resultaat is het waard. Deze ongemakkelijke fase kun je trouwens prima overbruggen door een nonchalante knot je go to kapsel te maken.

Gebruik de goede shampoo

Het woord “goed” is hier natuurlijk vrij subjectief. Wat goed is voor het ene haartype, doet niets voor het andere. Toch zijn er wel een paar basisregels waar je op kunt letten. Een heldere, doorzichtige shampoo is lichter en zal je haar dus minder verzwaren dan een dikke, melkachtige shampoo. Goede opties zijn bijvoorbeeld de Biolage R.A.W. Recover Shampoo en de Moroccanoil Clarifying Shampoo.

Gebruik zo min mogelijk conditioner

Conditioner kan wonderen verrichten. Het zorgt ervoor dat je haar glanst, zacht aanvoelt en makkelijk te kammen of te borstelen is. Toch zit hier een keerzijde aan. Het kan je haar namelijk verzwaren. Zeker als je conditioner op of in de buurt van je aanzet aanbrengt, zal dit ervoor zorgen dat je haar en hoofdhuid een stuk sneller vies aanvoelen. Gebruik dus alleen conditioner in de lengtes en punten van je haar wanneer die droog aanvoelen. Kies daarnaast altijd voor een conditioner die vrij is van siliconen en parabenen en spoel deze heel goed uit. Eén van onze favorieten is de milk_shake Sensorial Mint Conditioner. 

Weet hoe je droogshampoo moet gebruiken

Droogshampoo is in de laatste jaren uitgegroeid tot een absoluut must-have product in menig badkamerkastje, maar eigenlijk wordt deze quick fix bijna altijd verkeerd gebruikt. Wanneer je haar vet begint te voelen – voor veel mensen op de tweede tot vierde dag na het wassen – is het eigenlijk al te laat om je lokken nog op te frissen met droogshampoo. Raar maar waar: droogshampoo kun je beter gebruiken op schoon haar. Het product neemt namelijk olie beter op wanneer het uit je hoofdhuid komt, dan wanneer er al een ‘laagje’ op je hoofdhuid ligt. Een kwestie van voorkomen is beter dan genezen, dus.

Begin bij de basis

Het verzorgen van je hoofdhuid is iets dat veel mensen vergeten. Vaak gaat alle aandacht naar het haar zelf. Begrijpelijk; dat is tenslotte wat je direct ziet. Toch kan het zeker geen kwaad om je hoofdhuid wat extra liefde te geven. Wanneer je merkt dat je hoofdhuid maar niet kan wennen aan je nieuwe wasritme is het zaak om een andere oplossing te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van een scalp treatment. Deze treatments gebruik je op de dagen dat je je haar niet wast en zijn bedoeld om irritatie tegen te gaan, de balans van je hoofdhuid te herstellen en het haar op te frissen. Moroccanoil heeft treatments voor de droge en de vette hoofdhuid, terwijl de milk_shake Energizing Scalp Treatment heel geschikt is voor futloos haar dat wel een extra boost kan gebruiken. Weet je niet goed wat jouw ‘hoofdhuidtype’ is? Vraag dan eens advies aan je kapper.

Zo doe je dat dus, je haar trainen om langer schoon te blijven. Wanneer je deze stappen trouw opvolgt, kun je jouw wasbeurten binnenkort zonder problemen een paar dagen uitstellen.

Beeld:  Wendy Rowe