Iris Poldervaart

Haar stijlen zonder hitte: de hacks op een rij

3 januari 2017

Hoewel wij heel blij zijn dat krullen steeds beter vertegenwoordigd zijn op de catwalk en in het straatbeeld, snappen we ook dat een stijltang af en toe heel goed van pas kan komen. Niks mee natuurlijk, maar echt goed voor je haar is het niet. Dat je haar steil maken met hete styling tools behoorlijk schadelijk is voor je lokken weet inmiddels iedereen wel, maar toch blijven we het eigenwijs doen. Gelukkig zijn er andere opties. Je kunt namelijk je haar stijlen zonder hitte. Benieuwd hoe? Wij zetten de hacks op een rij.

Een kleine disclaimer: deze manieren werken het beste bij haar met een slag of een lichte krul. Als je dichte krullen hebt is je haar stijlen zonder hitte helaas een stuk lastiger. Proberen kan echter nooit kwaad!

Haar stijlen zonder hitte: de tips

Stap 1: gebruik de juiste shampoo en conditioner. Het stijlen van je haar begint al onder de douche. Er zijn talloze verzorgingsproducten die je haar steiler maken, van shampoo tot maskers en conditioners. Eén van The Chair’s favorieten is de Straight Shampoo van Bumble & Bumble (€36).

Stap 2: droog je haar grondig. Probeer direct na het douchen zoveel mogelijk vocht uit je haar te krijgen door het (voorzichtig!) droog te deppen met een extra absorberende handdoek, bijvoorbeeld van Aquis. Probeer je haar niet teveel te ‘kneden’ bij het drogen; dit zorgt juist voor pluis. Gebruik als je haar handdoekdroog is een beetje gladmakend serum of leave-in conditioner, zoals de Keune Care Keratin Smooth Silkening Polish (€25).

Stap 3: Borstel je haar – lang. Door je haar te borstelen tot het (bijna) droog is, trek je de slag uit je haar. Gebruik tijdens het borstelen eens in de zoveel tijd je handen om de slag nog verder uit je haar te drukken. Let wel op dat je een borstel gebruikt die niet schadelijk is voor nat en kwetsbaar haar, zoals de Tangle Teezer.

Stap 4: Gebruik haarrollers. Hoewel mensen met steil haar rollers juist gebruiken om krullen in hun haar te zetten, kun je krullen ook steiler maken met rollers. Hoe groter de rollers, hoe beter. Zet ze in op handdoekdroog haar, en wikkel je haar plat om de rollers heen. Wanneer al het haar ingerold is, gebruik je een fixerende mousse of spray. Als je haar volledig droog is, kun je de rollers uit je haar halen en je haar goed door borstelen.

Geen zin of tijd om in de weer te gaan met rollers? Je haar stijlen zonder hitte kan ook door het te föhnen met koude lucht. Ga met een platte paddle brush door je haar heen om het steil te maken. Dit proces kan even duren (door het gebrek aan hitte) maar het is een stuk beter voor je haar, dus wees geduldig. Tip: door de föhn op de zachtste stand te zetten, voorkom je dat je haar gaat pluizen. Om je haar echt helemaal frizz free te krijgen gebruik je tot slot nog wat serum, bijvoorbeeld Sebastian Dark Oil (€21).

Beeld: Redken