Anna van der Griend

Je haar kleuren? Maak deze fouten niet!

11 september 2019

Iedereen die zijn natuurlijke haarkleur wel eens heeft ingewisseld voor een variant uit een flesje weet: je haar kleuren is niet zonder risico. Van onbedoelde (en ongewilde) kleuren tot haar dat al afbreekt wanneer je er naar kijkt, we hebben het allemaal al eens langs zien komen. No more! Color Director Floor vertelt welke fouten je ab-so-luut nooit meer mag maken wanneer je voor een nieuwe haarkleur kiest.

Fout 1: je kleurt je haar zelf

Je zag hem misschien al aankomen: thuiskleuringen. Ja, dan bedoelen we alles wat je in een doosje bij de drogisterij koopt. De reden? Deze kleuringen zijn gemaakt voor de ‘gemiddelde’ consument, en er zijn maar heel weinig mensen die daadwerkelijk binnen dit plaatje passen. One color fits all is in dit geval dus eigenlijk one color fits none. De color activator die in deze producten zit is vaak veel te sterk waardoor de kleur die je krijgt niet bepaald overeen komt met wat je voor ogen had. Denk: rood of oranje terwijl je eigenlijk voor een koele as-tint ging. Daarnaast is het belangrijk dat een kleur goed wordt ingezet. Professionals weten precies hoe ze de verf moeten aanbrengen en hoe lang de kleur moet intrekken voor een perfect resultaat. Als dit niet goed gebeurt kan de kleur slordig en vlekkerig uitpakken. Probeer dat thuis maar eens te fixen. 

Wanneer je naar een specialty salon als The Color gaat wordt de kleur tailor-made voor jou bereid. Daarbij kijkt de colorist naar jouw haarkleur, huidskleur, maar ook de kwaliteit van jouw haar. Het klinkt misschien als een gedateerde tegeltjeswijsheid, maar in dit geval is het toch echt waar: goedkoop is duurkoop.

Hier lees je meer over het verschil tussen een thuiskleuring en een behandeling in de salon.

Fout 2: Je kiest een kleur die niet goed bij je huidskleur past

Als het om het experimenteren met haarkleuren gaat is ons motto: don’t knock it till you’ve tried it. Sommige dingen moet je nou eenmaal zelf geprobeerd hebben voordat je definitief kunt beslissen of het een yay of een nay is. Dat gezegd hebbende zijn er wel een aantal factoren die aangeven of een haarkleur iets voor jou doet. Zo raadt Floor bijvoorbeeld af om te kiezen voor een tint die te dicht bij je huidskleur ligt. Dit creëert nogal een flets geheel, wat er voor kan zorgen dat je er ziek uitziet. Kijk niet alleen naar de kleur zelf, maar ook wat jij met jouw haarkleur wilt uitstralen. Onthoud: de beste haarkleur voor jou is er één waarbij je eigenlijk niet de behoefte voelt make-up te dragen. Heb je het idee dat je je blush wel een dagje kan laten liggen wanneer je ‘s ochtends in de spiegel kijkt? Dan zit je goed.

Fout 3: Je wil een te grote verandering in één keer

Kun jij als donkere brunette niet wachten je inner blonde los te laten? Dan zal je helaas wel flink wat geduld moeten hebben. Bij zo’n drastische transformatie komt namelijk flink wat kijken. In bruin haar zitten vaak warme kleurpigmenten die niet zomaar uit je haar verdwijnen wanneer je het oplicht of ontkleurt. Grote kans dus dat je haar na één kleurbehandeling niet mooi egaal blond is, maar eerder felgeel of knaloranje. Dat is deels op te lossen met een toner, maar alleen als je haar al voldoende opgelicht is. Je zal dus meerdere kleuringen nodig hebben om het gewenste effect te krijgen en dat kost tijd – en geld. Je kapper kan je vertellen hoeveel bleaching sessies jouw haar nodig heeft, zodat jullie samen een plan kunnen maken. Alles om de kwaliteit van je haar goed te houden.   

Fout 4: Je investeert niet in goede verzorgingsproducten

Zeker als je haar erg opgelicht is, is het belangrijk goede verzorgingsproducten in huis te halen. Van zilvershampoo tot voedende masker;  er is een reden dat de kapper je bepaalde producten persoonlijk aanraadt. En nee, dat is echt niet om de omzet van de salon op te krikken. Het lijkt een flinke investering maar geloof ons, het is het waard. Benieuwd welke 

Het is duidelijk: je haar kleuren, dat laat je voortaan door een pro doen. Don’t try this at home!