Iris Poldervaart

De link tussen je haar en gezondheid

29 december 2015

Futloze lokken, een geïrriteerde hoofdhuid en gespleten punten. Het zijn problemen waar we vroeg of laat – helaas – allemaal wel eens mee te maken krijgen. Het slechte nieuws: vaak is het niet alleen je haar waar het niet zo lekker mee gaat. Er ligt namelijk een directe link tussen jouw haar en gezondheid. Je haar probeert je op deze manier duidelijk te maken dat er iets niet helemaal goed zit. En dan nu het goede nieuws: wanneer je naar je haar luistert ben je zo weer on the right track. Wij geven je de verklaringen voor de meest voorkomende haarkwaaltjes – mét oplossing. The doctor is in!

Droog en breekbaar haar
Dit staat natuurlijk bekend typische winter-kwaal, maar komt ook vaak door een gebrek aan ijzer, zink of vitamine C.

Een droge hoofdhuid en dof haar
Ook weer zo’n dieetprobleempje. Dit kan komen door een gebrek aan vitamine A en vetzuren.

Haar dat langzaam groeit
Dat haar in de winter minder snel groeit dan in de zomer door een gebrek aan zonlicht wist je misschien al, maar wist je dat dit ook kan komen doordat je te weinig vitamine B, C en zink binnenkrijgt? Het zou ook kunnen duiden op (niet schrikken) een probleem in de schildklier of een probleem in je hormoonhuishouding. Wel even laten checken dus!

Roos
Let it snow, let it snow! Hoewel, liever niet. Roos is vaak een gevolg van stress. Even een paar keer diep ademhalen en goed tot rust komen dus. 

Haarverlies
Ook niet bepaald iets om vrolijk van te worden. Haarverlies kan wijzen op een aantal problemen in je voedselpatroon. Zo kan het bijvoorbeeld het gevolg zijn van een gebrek aan proteïne of aan ijzer. Merk je dat je haar begint te verliezen? Dan kan een groene smoothie met extra veel spinazie zeker geen kwaad. Haarverlies kan ook komen door – daar hebben we hem weer – stress.

Een jeukende hoofdhuid
Last van een jeukende hoofdhuid? Grote kans dat jij de laatste tijd een stuk meer vet en suiker hebt gegeten dan normaal. Zeker als je binnen korte tijd een stuk ongezonder bent gaat eten zou je dit kunnen merken. Ach ja, laten we het ‘het december-dieet’ noemen.

Broos haar
Is het je wel eens opgevallen dat de haren bovenop je hoofd sneller afbreken dan de rest van je haar? Dit zou kunnen komen door een combinatie van een slecht dieet én een hoog stressniveau. Het eten van te weinig (ja echt!) vet zou wel eens de boosdoener kunnen zijn, en als je ook nog eens rookt is het helemaal raak. De bovenste laag haar raakt dan als het ware ondervoed. Niet oké.

Gespleten punten
Misschien wel de nummer één onder de vervelende haarproblemen, die je ongetwijfeld bekend voorkomt. En toch kun je er echt zelf iets aan doen. Je haar probeert je zo namelijk te vertellen dat je te weinig proteïne en essentiële vetzuren binnenkrijgt.

En zo los je het op:

Gelukkig zijn de meeste problemen makkelijk op te lossen door net die paar kleine aanpassingen te maken in je voedingspatroon. Het belangrijkste is om regelmatig te eten. Maaltijden skippen is dus echt not done. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je meer dan 4 uur lang niets eet, er een stuk minder proteïnecellen worden aangemaakt. En dat laat je haar zien. Voortaan toch maar iets eerder opstaan om te kunnen ontbijten dus. Natuurlijk ligt het in werkelijkheid wel iets gecompliceerder, maar met het motto ‘gezond dieet, gezond haar’ kun je in ieder geval niet de fout ingaan.

Ook het verminderen van stress kan de gezondheid van je haar een flinke boost geven. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want die deadlines verdwijnen echt niet opeens als sneeuw voor de zon. Toch is het zeker geen slecht idee om je agenda de komende tijd iets leger te houden en wat extra uurtjes slaap te pakken. Echt, je haar zal je dankbaar zijn.

 

Tekst: Anna van der Griend

Categorieën