Iris Poldervaart

FAQ: de meest gestelde vragen over haar kleuren

16 mei 2017

Als Creative Director van The Color krijgt Floor Mulder enorm veel vragen over het kleuren van haar en alles wat daarbij komt kijken. Vragen die jij wellicht ook wel eens gehad hebt, of nog steeds hebt. Hier beantwoordt Floor de meest gestelde vragen over haar kleuren voor je.

Q: Ik heb mijn haar nog nooit gekleurd en ben bang dat als ik eenmaal begin aan haarkleuren, ik er nooit meer vanaf kom.

“Snap ik. Er zijn op het moment zoveel producten en technieken die je wel kunnen helpen om je haarkleur op te frissen maar ervoor zorgen dat je niet iedere 6 weken bij de specialist hoeft te zitten. Denk aan kleurspoelingen; deze zijn altijd zonder ammoniak en vervagen langzaam met het wassen van je haar. Hierdoor wordt de uitgroei niet zichtbaar. Ook highlights kun je bijhouden met een speciale highlift tone. Als je die combineert met een clear spoeling maak je ze heel shiny en transparant. Hierdoor is een uitgroei ook niet storend.”

Q: Ik wil van mijn grijze haar af, maar ik wil het niet kleuren.

“Als je van het grijs af wil zal je het wel moeten kleuren, maar het hoeft niet meteen heel extreem. Als je een beetje grijs bent kan je kiezen voor een spoeling  waarmee je de kleur er na verloop van tijd ook weer uitwast. Daarnaast kun je ervoor kiezen om echt alleen de grijze haren te verven.”

Q: Ik neem altijd highlights maar nu lijk ik wel helemaal blond. Ik wil weer terug naar het highlights-effect. Maar hoe?

“Bij een goede kleursalon weten ze hier raad mee. Logisch dat je op den duur steeds blonder wordt, want de kleur stapelt zich helemaal op en met een beetje zon er op ben je zo blond met alleen een gehighlighte uitgroei. Je zou ervoor kunnen kiezen om in de salon een barcode highlight of lowlight te laten zetten. Dit betekent dat er een highlight geplaatst wordt en direct daartegenaan een lowlight in je natuurlijke kleur. Zo ben je weer terug bij de highlights die je vroeger had.”

Q: Ik ben niet blij met mijn kleur. Kan ik het wassen met een anti-roos shampoo zodat de kleur verdwijnt?

“De kleur zal nooit echt verdwijnen door het wassen met welke shampoo dan ook. Wel kan de gloed in je haar veranderen. Bedenk wel dat áls je dit al wilt proberen, deze shampoo’s zo agressief zijn dat ze je haar ook meteen uitdrogen. Het is dus altijd beter om naar de salon te gaan voor advies.”

Q: Hoe kan ik mijn rode gloed uit mijn bruine haar halen?

“Naar de kapper gaan en je goed laten informeren. De rode gloed kan te maken hebben met het gebruik van een verkeerd recept tijdens de vorige kleuring, maar vaak is het een combi van zon, weerbarstig haar en de verkeerde producten. Een koele bruine kleur is wel echt een lastig ding; het vergt onderhoud en een goed kleurrecept. Denk eens aan shampoo waar groene pigmenten in zitten. Het is hetzelfde idee als een blondine needs silver shampoo; een brunette needs green shampoo.”

Q: Ik wil mijn haar niet meer kleuren maar nu heb ik een grote uitgroei. Hoe kan ik het minder laten opvallen?

“Jouw kleurspecialist kan je hierin goed adviseren. Als je terug wil naar je eigen haarkleur dan kan je dit doen door je haar in een tint te verven die dicht bij je eigen haarkleur ligt. Hierdoor valt je uitgroei minder op.”

Q: Ik ben grijs en liet dit altijd kleuren. Echt een drama, want ik moet iedere vier weken naar de kapper. Nu wil ik eigenlijk terug naar grijs, kan dit?

“Bedenk wel dat je met grijs haar al snel ouder lijkt. Maar als je het echt graag wil en jouw colorist denkt dat het bij je past, dan kan je het beste je haar gewoon grijs laten kleuren. Dit staat veel verzorgder dan het uit laten groeien van je haar.”

Q: Ik heb een paarse toner in mijn haar maar deze blijft maar heel even zitten. Wat moet ik doen?

“Toffe, hippe kleurtjes in je haar vervagen heel snel. De regel is helaas: hoe gekker je kleur hoe sneller hij eruit is. Je kunt de houdbaarheid wel verlengen door met goede professionele producten te werken die je haarkleur ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan kleurmaskers of conditioners. Bedenk ook dat hoe gezonder je haar is, hoe langer de kleur blijft zitten. Gebruik dus zeker eens per week een haarmasker.”

 

Categorieën