Emma Wagenaar

DIY Haar booster

27 oktober 2015

Soms ligt het antwoord op bepaalde haarissues gewoon in je keukenkastje. Het internet zit dan ook vol met tips hoe je zelf maskers, salt sprays en leave-in conditioners kunt maken. De één wat beter dan de ander. Wat nou echt werkt? Meet onze favoriete DIY haar booster, all natural en met een verrassend It-ingrediënt.

Het recept:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tea tree olie
  • 2 eetlepels pepermuntolie
  • 2 eetlepels granaatappelpit olie
  • 3 eetlepels amandelolie
  • 2 eetlepels jojoba olie
  • 3 eetlepels castorolie

Een flinke verzameling oliën zoals je kunt zien. De meesten wel bekend. Maar wat is nou eigenlijk casterolie en waarom deze oilblend?

Na wat nader onderzoek blijkt castorolie een geweldig It-ingredient voor je haar. Zo schijnt actrice Catherine Zeta Jones erbij te zweren voor mooie, volle en glanzende lokken. En, castorolie – a.k.a. ‘Wonderolie’ – wordt ook gebruikt als belangrijkste ingrediënt bij de ‘Oil Cleansing Method’. De olie komt uit de peulvrucht van de Ricinus Communis, een tropische plant met de bijnaam ‘wonderboom’. Dit vanwege zijn ongelooflijke groeisnelheid. Castorolie wordt al eeuwenlang voor beauty doeleinden gebruikt, maar is door de hype rondom argan, kokosolie en anderen een beetje in de vergetelheid geraakt. En dat is onterecht.

Castorolie heeft antibacteriële en antischimmel eigenschappen, is rijk aan Vitamine E, mineralen, proteïnes en bevat essentiële omega 6 en 9 vetzuren. Met name de hoge concentratie onverzadigde omega 9 vetzuren maakt hem heel weldadig voor je huid en haar. Deze vetten zorgen voor een goede flora op de hoofdhuid (de juiste pH), waardoor haar sterker en voller wordt, minder snel pluist én sneller groeit. Ook roos, jeukende hoofdhuid en ontstoken haarzakjes pak je hiermee aan. Niet voor niets dat deze olie ook vaak tegen haarverlies en dunner worden haar wordt gebruikt.

Nu kun je castorolie puur gebruiken. Maar voor een maximaal resultaat – en omdat castorolie een wat dikkere en zwaardere olie is – is het fijn om hem te mixen met lichtere en sneller intrekkende oliën zoals jojoba olie en/of amandelolie. Door er daarnaast nog andere oliën aan toe te voegen kun je je DIY haar booster nog effectiever maken en te personifiëren. Zo werkt tea tree oil antiseptisch (goed tegen vet haar), zorgt pepermuntolie voor een verkwikkende werking en is granaatappelpit olie vanwege zijn hoge concentratie antioxidanten een goede anti-ager. Voeg toe of laat weg wat voor jou van toepassing is.

DIY haar

How to
Gebruik deze oilblend 1 tot 2 keer per week. Masseer eerst enkele druppels op de hoofdhuid en verdeel dan in de lengtes van het haar. Laat de olie bij voorkeur de hele nacht intrekken en spoel daarna goed uit met een milde shampoo. Door de olie op handdoek droog haar aan te brengen verminder je de vettigheid de dag erna. Soms is wassen dan niet eens nodig.

 

Tekst: Emma Wagenaar