Iris Poldervaart

Hot now: cleansing conditioner

15 juli 2016

Het is momenteel een hot item in de haar bizz: cleansing conditioner. Maar wat is het en hoe gebruik je het? Wij hebben de antwoorden.

Dat haar wassen nog helemaal niet zo straightforward is als je zou denken legden we al eerder uit maar dat er ook nog zoiets bestaat als je haar wassen met conditioner in plaats van shampoo zal voor veel mensen als een verrassing komen. Voor mensen met krullen is co-washing (oftewel conditioner-washing) al veel langer een begrip, en nu lijkt ook de rest van de wereld langzaam maar zeker aan de cleansing conditioner te gaan. Dit is wat je moet weten voordat je aan co-washing begint.

Een cleansing conditioner is niet zomaar een conditioner.

Co-washing kan dus niet zomaar met je oude vertrouwde conditioner. Simpel gezegd is cleansing conditioner een shampoo minus ‘harde’ ingrediënten zoals sulfaten, agressieve reinigingsmiddelen en chemicaliën. Dat betekent dat deze conditioners wel het vuil uit je haar halen, maar niet de essentiële oliën die je hoofdhuid zelf aanmaakt. Resultaat: gezond, glanzend én schoon haar. Eigenlijk zou “super milde shampoo” misschien een betere benaming voor dit product zijn maar laten we eerlijk zijn, dat is toch net wat minder catchy.

Er bestaan cleansing conditioners voor verschillende haartypes.

Cleansing conditioners werden oorspronkelijk voornamelijk gebruikt in de natural hair scene. Denk: kroes, krullen en andere haartypes met veel textuur. Deze old school conditioners waren dan ook niet geschikt voor steil en fijn haar dat sneller vet wordt. Gelukkig zien we nu een nieuwe lichting cleansing conditioners voor verschillende haartypes – van fijn en breekbaar tot dik en onhandelbaar. Let er als je overgaat op co-washing dus goed op dat je het product gebruikt dat bij jouw haartype past.

Een cleansing conditioner kan je shampoo niet helemaal vervangen.

Cleansing conditioners reinigen je lokken beter dat een ‘gewone’ conditioner, maar dat betekent niet dat je haar helemaal geen grondige schoonmaakbeurten meer nodig heeft. Hoe vaak je een cleansing conditioner moet afwisselen met een ‘echte’ shampoo hangt af van je haartype, maar hou er -zeker als je fijn haar hebt- rekening mee dat je zeker één keer per week nog met good old shampoo aan de slag moet.