Iris Poldervaart

Christophe Robin over trends en haarverzorging | Interview

2 juni 2017

Christophe Robin is al dertig jaar een icoon op het gebied van haarkleuring. De legendarische colorist kleurt al decennia lang de lokken van celebrity’s als Linda Evangelista, Catherine Deneuve en Tilda Swinton. Daarnaast is zijn lijn haarproducten favoriet bij vrouwen over de hele wereld. The Chair sprak Christophe in salon Meraki in het Amsterdamse Conservatorium Hotel over zijn favoriete haarverzorging, het volgen van trends en de kunst van het kleuren.

Hoe kwam je op het idee om je eigen lijn te beginnen?

“Twintig jaar geleden kleurde ik het haar van alle topmodellen. Er waren een heleboel producten op de markt voor droog haar, maar weinig voor gekleurd haar. En dat verschil is belangrijk, want die hebben heel verschillende formules. Je kunt gekleurd en beschadigd haar bijvoorbeeld echt niet met sulfaten wassen, dat is insane. De eerste twee producten die ik creëerde waren de Lavendel Oil en het Cleansing Mask met citroen. Het Cleansing Mask was de eerste no poo shampoo, en mensen zeiden direct: ‘dit gaat nooit werken’. Het was de tijd van glanzend haar, van siliconen. Maar ze kregen geen gelijk. De formule is nu al 20 jaar onveranderd, en het is nog steeds een succes.”

Wat maakt jouw lijn anders dan andere merken?

“We zijn een onafhankelijk bedrijf, dus ik kan doen wat ik wil. Er is geen druk om producten te lanceren waar ik eigenlijk niet achter sta. De lijn bevat geen stylingproducten. Daar heb ik namelijk een hekel aan, het zorgt er alleen maar voor dat er teveel stoffen in het haar achterblijven. En alle producten hebben een hoge concentratie natuurlijke ingrediënten. Omdat Christophe Robin een niche merk is worden onze producten vaak gekopieerd en nagemaakt door andere merken. Ik zie het als compliment, het betekent dat we succesvol zijn.”

Wat zijn de meest bijzondere producten uit je lijn?

“De Christophe Robin Cleansing Purifying Scrub met zeezout is een game changer. Als je je haar vaak kleurt kunnen bepaalde stoffen zich ophopen op en in je hoofdhuid en daardoor kun je allergisch worden voor bepaalde ingrediënten. Zeezout is een geweldig detox product, iets wat ik leerde van mijn grootmoeder. De scrub is dan ook een bestseller, hij vliegt van de schappen af. En mijn nieuwste product is de Christophe Robin Cleansing Volumizing Paste met Rhassoul klei. Rhassoul wordt in Marokko gebruikt tijdens traditionele rituelen in de hammam. Het is erg absorberend en neemt alle slechte stoffen op, waardoor het niet alleen goed is voor je haar maar ook voor je hoofdhuid. Dankzij de mineralen die erin zitten maakt het je haar dikker en sterker.”

“Haar kleuren is een ambacht.”

Wat vind je zo mooi aan het kleuren van haar?

“Haarkleuring werkt net als make-up; een goede haarkleur kan enorm flatteren. Je kunt het gebruiken om bepaalde punten te benadrukken of juist te verdoezelen. Zo kun je een huid met veel roodheden in balans brengen door middel van een koele haarkleur. Ik hou ervan om kleuren te gebruiken om vrouwen mooier te maken. Ik kijk naar dingen als huidskleur en oogkleur en werk daarmee om de natuurlijke schoonheid die er al is te benadrukken. Ik wil dat mensen een mooie vrouw zien, niet een vrouw met een mooie haarkleur.”

Heb je advies voor andere colorists?

“Haar kleuren is een ambacht. Het is cruciaal om het haar waarmee je werkt te respecteren. Sommige colorists vermoorden het haar als het ware. Ze doen dingen die het haar helemaal niet aankan, of adviseren de klant niet goed. Dat doet me echt pijn. Als je het goed doet, is het kleuren en verzorgen van haar een langetermijnproces. Ik vind dat we terug moeten naar een meer ambachtelijke benadering.”

Je hebt enorm veel bereikt in je carrière. Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben van nature geen trots persoon. Ik doe dit al 30 jaar, en ik bedank mijn beschermengelen dat het nog steeds goed loopt. Ik probeer altijd bescheiden te blijven. Mijn klanten komen naar mij toe omdat ze weten dat ik het goed doe, maar het moment dat ik lui of arrogant word gaan ze naar iemand die nieuwer of hipper is.”

“Waar ik wel trots op ben, is dat ik in Frankrijk het beroep colorist een betere reputatie heb gegeven. Colorists werden altijd gezien als tweederangs kappers. Kun je niet goed knippen? Dan ga je kleuren. Zo ging het altijd. Mensen zoals ik laten zien dat het een mooi en belangrijk beroep is.”

“Ik wil dat mensen een mooie vrouw zien, niet een vrouw met een mooie haarkleur”

Wat is je favoriete trend dit seizoen?

“Ik raad vrouwen aan niet mee te doen aan trends. Vertrouw je colorist en blijf bij de kleur die bij jou past. Een meer algemene trend waar ik wel achter sta is individualisme. Voorheen zag je alleen modellen, actrices en zangeressen. Dankzij social media en YouTube heeft iedereen tegenwoordig een platform om zich op te uiten. Dat vind ik prachtig.”

Hoe houd je gekleurd haar mooi in de zomer?

“Gebruik mijn Christophe Robin Lavender Oil in je haar voordat je in de zon gaat of gaat zwemmen. Was je haar goed als je uit het zwembad of de zee komt, en doe dan nóg meer Lavender Oil in je haar. Wat ook helpt is om je haar alleen met milde, natuurlijke shampoos te wassen.”

Het allerbeste haaradvies dat je kunt geven?

“Zorg goed voor je haar.”

The Chair Christophe Robin Volumizing Paste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shop Christophe Robin haarverzorging via Skins.nl