Emma Wagenaar

Anti-humidity hair: 5 tips tegen pluizig haar

4 augustus 2015

Pluis. Aangezien de Nederlandse zomers vaak vrij vochtig zijn hebben we er maar al te vaak mee te maken. Hier bij The Chair zijn we dan ook continu bezig hoe we het haar – ook bij tropische temperaturen – glad en smooth kunnen houden. Vandaag delen we onze geheimen.

Pluisgevoelig haar is droog, oftewel vocht arm haar. Het reageert hierdoor slecht op luchtvochtigheid. Dit komt doordat droog haar het vocht uit de lucht probeert aan te trekken en vast te houden, waarvoor de haarschubben zich openen. Vooral gekruld haar heeft hier last van. Droog haar wil echter niet zeggen dat het per se ook beschadigd is, want in tegenstelling tot beschadigd haar heeft het voldoende keratine. Het ontbreekt alleen aan water. Hydrateren is dus het devies!

  1. Hydraterend wasprogramma

Start al bij het wassen met een hydraterende shampoo en conditioner. Deze bevatten gladmakende ingrediënten die het geheim zijn voor glanzend en frizz-free haar. “Conditioner moet je in dit geval echt niet overslaan”, aldus The Chair Founder Jeffrey Janssen. “Dat conditioner je haar slap maakt geldt bij goede producten echt niet meer.” Heb je erg weerbarstig haar? Ga dan voor een leave-in variant, zoals de Crème For Style van Oribe (€ 17). Een leave-in, smoothner en haarelixir in-één.

  1. Style met een olie

Producten op basis van olie of siliconen maken zelfs het meest pluizige haar weer super glad én helpen ook nog eens tegen gespleten haarpunten. Deze vormen een beschermend laagje om je haar dat het vocht binnen sluit. Verdeel de olie (een paar druppels is al genoeg) altijd over nat tot handdoek droog haar en alleen in de lengtes, anders laat het je haar vet. Top ingrediënten zijn arganolie en shea boter. De John Masters Organics 100% Argan Oil (€ 60, via Cosmania) is geheel biologisch zonder onnodige toevoegingen.

 

  1. Blow-dry

Ja het kost wat meer tijd, maar een goede blow-dry zal je haar echt langer pluisvrij houden. Als je je haar aan de lucht laat drogen absorbeert het makkelijker vocht uit de lucht en dat is nou net de boosdoener. Hoe sneller je haar van nat naar droog gaat, hoe sneller de haarschubben weer netjes plat gaan liggen en je lokken minder gevoelig worden voor vocht. Föhn daarbij wel altijd naar beneden richting de punten, zorg dat je haar voor de volledige 100 procent droog is en eindig met een shot koude lucht voor een extra glans boost.  Voeg een speciale gladmakende blow-dry lotion toe zodat je haar ook beschermt is tegen de hitte van de föhn. Nieuw is de Moroccanoil Smoothing Lotion (€ 35,90). Ook keramische hittetools beschermen beter tegen pluis.

  1. Brush on

Grootmoeders devies van 100 borstelslagen per dag een fabel? Nee hoor! Borstelen is echt goed, omdat je zo het talg van je hoofdhuid verspreid over het haar, wat weer voor bescherming, soepele lokken en extra glans zorgt. Gebruik hiervoor een natuurlijke bristle brush, zoals de Mason Pearson Pocket Bristle (€ 87,50, via Skins)

  1. Seal the deal

Verruil je klassieke haarlak voor een anti-humidity variant. Deze verzegelt het haar met een hydrofoob laagje dat water en luchtvochtigheid afstoot. Jeffrey: “Doe dat bijvoorbeeld door wat van het product op je borstel te sprayen en hem dan door je haar te halen. Zo weet je zeker dat elke haar ermee omhuld wordt.” Probeer Alterna’s Bamboo Smooth Anti-Humidity Hair Spray (€ 21,50); een lichtgewicht finishing spray boordevol frizz-fighting moleculen die het haar niet verzwaart of vet maakt.

Tekst: Emma Wagenaar