Iris Poldervaart

9 do’s & don’ts voor perfect zomerhaar

31 mei 2016

Het weer laat het misschien nog niet helemaal merken, maar de zomer komt nu er nu toch echt aan, en ons hoor je niet klagen. Alhoewel… we ontkennen niet dat dit prachtige weer ook wat mindere punten met zich meebrengt. Het zal je niks verbazen dat je haar in de zomer veel te lijden heeft: zon, zee, chloor… Daarom is extra verzorging essentieel. Om je met mooie, glanzende en gezonde lokken de zomer door te laten komen hebben wij een lijstje met absolute dont’s en natuurlijk hebben wij óók een paar gouden tips en oplossingen voor perfect zomerhaar!

Dont’s

  • Pas op met zwemmen in chloorwater als je natuurlijk of gekleurd goudblond haar of geblondeerd haar hebt, want je haar kan dan groen uitslaan. In chloorwater komen veel harde metaalsoorten voor die oxideren en een groene gloed veroorzaken. Ook zit er veel blauw pigment in chloorwater en op de basisschool hebben we al geleerd dat geel + blauw = groen.
  • Gebruik. Nooit. Blondspray. Blondspray trekt in je haar en blijft er in zitten. Daardoor blijft het maar oplichten. Misschien is dat juist wat je wil, maar onthoud dat je haar daardoor enorm uitdroogt, afknapt en kracht, vitaliteit en glans verloren gaat.
  • Hetzelfde geldt voor citroensap. Ook al is het een natuurlijk product, het is en blijft een chemische reactie die de pigmenten in je haren kapot maakt. Pas ook op met donker haar en citroensap, want dit kan je haar oranje kleuren!
  • Je haar aan de lucht laten drogen is beter dan drogen met een föhn, maar denk erom dat je je haar niet in de zon laat opdrogen! De waterdruppeltjes werken als kleine vergrootglaasjes, waardoor niet alleen het zwembad- of zeewater verdampt, maar ook de natuurlijk vochtbalans van het haar wordt aangetast.

Wees er niet bang voor dat je nu als het monster van Lochness uit het water tevoorschijn komt. Met onze tips paradeer je als een ware Baywatch Babe naar je zonnebedje na een verfrissende duik!

  • We hebben je al eerder verteld dat wekelijks een voedend masker essentieel is voor gezonde lokken, dus natuurlijk doe je dit al ;). Een extra zomertip: Laat het masker in je haar zitten en ga de zon in! Door de warmte van de zon dringen de voedzame ingrediënten dieper door in het haar. Er bestaan ook leave-in maskers met uv-filter. Deze hoef je überhaupt niet uit te spoelen. Handig!
  • Voordat je de zon en het water in gaat, gebruik dan een beschermingsproduct met uv-filter! Als het goed is bescherm je je huid goed tegen de zon, dus waarom je haar dan niet?! (Lees hier onze tips tegen verbranding.) We zijn trots op je als je al een beschermingsproduct voor je haar gebruikt, maar toch raden we je aan altijd een hoed of sjaaltje bij je te hebben om je haar, vooral tijdens de heetste uren van de dag, extra bescherming te geven.
  • Spoel je haar na een rondje spartelen in het water altijd goed uit en gebruik direct daarna opnieuw een product met uv-filter. Was je haar ’s avonds met een shampoo voor droog of zwaar beschadigd haar en finish je wasbeurt ALTIJD met een conditioner af.
  • Slaat je haar, ondanks je voorzorgsmaatregelen toch groen uit? Ook daar is een oplossing voor. Het klinkt een beetje raar, maar smeer tomatenketchup in je haar, laat het een halfuurtje intrekken en spoel het daarna goed uit! De rode kleur van de ketchup heft de groene gloed van het haar op.
  • Trakteer jezelf na een inspannende week vakantie (ahum) op een bezoekje aan de kapper. Laat de dode en droge punten afknippen en neem een intensieve treatment.

Expert tip

Maak zelf een beschermend haarmasker door drie delen masker te mengen met een kwart zonnebrandcrème, of veeg je handen af aan je haar nadat je je lichaam hebt ingesmeerd!

Tekst: Rosanne Brakelé