Iris Poldervaart

15 fouten die je maakt bij het stylen van je haar

16 juni 2015

Waarschijnlijk heb je al een hele routine voor het stylen van je haar. Heel goed, we horen graag dat je zorg besteedt aan je kapsel! Maar vraag jij je af waarom jouw zo zorgzaam gestylede haar na een halve dag weer is uitgezakt? Of waarom je haar steeds droger en pluiziger wordt? Wellicht maak je je dan onbewust schuldig aan één van deze 15 fouten bij het stylen van je haar. Don’t worry, wij verzekeren je dat je écht niet de enige bent…

 1. Je haar niet goed uitspoelen. Je wast je haar omdat het vettig en zwaar aanvoelt en je wilt het weer lekker schoon hebben. Spoel dan wél goed je shampoo en conditioner uit! Doe je dit niet, blijft er juíst een vettige glans op je haar achter. Benieuwd welke shampoo het meest geschikt is voor jouw haar?
 2. Je haar verkeerd drogen met een handdoek. Na het wassen met shampoo moet je altijd conditioner gebruiken. Ga daarna niet ruw met een handdoek door je haar, want zo beschadigt het haar en krijg je veel klitten. Dep en knijp in plaats daarvan zoveel mogelijk vocht uit het haar. Als je haar handdoekdroog is, zullen de producten die je gebruikt beter hun werk kunnen doen en is je haar ook beter bestand tegen het föhnen.
 3. Schoon haar met vette handen stylen. Als je dit leest klinkt het heel onlogisch je handen niet te wassen voordat je je schone haar gaat stylen, maar heb je hier eerder al bewust bij stilgestaan? Vanaf nu lekker die handjes soppen!
 4. Je haar van boven naar beneden borstelen. FOUT! Als je bovenaan begint met kammen, kam je alle knopen en klitten naar beneden. De klitten hopen zich daar op tot a big messy hairball en probeer daar dan nog maar eens door te komen… Begin dus altijd netjes onderaan en borstel beetje bij beetje naar boven.
 5. Je haar niet preppen. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je goed gestylede haar. Dat kan alleen als je je haar goed prept, oftewel ‘voorbereid op het stylen’ door het haar meer holding te geven. Verdeel plukje voor plukje een lichtgewicht mousse over het haar, van aanzet tot punt. Föhn het vervolgens droog met de haargroeirichting mee, of juist tegen de haargroeirichting in om meer volume te creëren.
 6. Stylingproduct niet goed verdelen. Bij het verdelen van het stylingproduct wordt de onderkant van het haar vaak overgeslagen, evenals de puntjes. Het beste is om beetje bij beetje product aan te brengen, van de onder naar boven en van aanzet tot punt.
 7. Geen hittebescherming gebruiken. Dat het blootstellen van het haar aan (teveel) hitte niet goed is, is als het goed is al bekend. Toch verslingerd iedereen zich wel eens aan de föhn, krul- of stijltang. Als je dat niet te vaak doet is er geen nood aan de man, maar gebruik wel Al-TIJD een hittebescherming. Doe je dat niet, dan wordt je haar dof en broos.
 8. Schrikken om de rookpluimen boven je hoofd bij het stylen. Als je je haar stijl, krult of föhnt en er komt rook vanaf, dan is dat verbranding van het pas aangebrachte styling product. Heb je nog geen styling product gebruikt, dan is het verbranding van niet goed uitgespoelde shampoo of conditioner. Hoe dan ook: dit kan geen kwaad, dus schrik niet!
 9. Al het haar in één keer willen föhnen. Dat kan opzich wel, maar duurt ten eerste heel erg lang en ten tweede is de kans heel groot dat haar dat al droog is, teveel wordt blootgesteld aan warmte en daardoor op den duur uitdroogt. Wat de goede droogtechniek is: Zorg dat je haar zo (handdoek)droog mogelijk is voordat je begint met föhnen. Dit scheelt veel tijd en je haar zal makkelijker te vormen zijn. Begin aan de zij- of onderkant van het hoofd en werk pluk voor pluk rond het hoofd. Herhaal dit nog 1 of 2 keer.
 10. Te hete stijl- of krultang. Fijn dat die tang op 230°C kan, maar dit is voor de meeste haartypes niet geschikt. Voor normaal tot dikker haar is 180°C tot 200°C de ideale temperatuur. Als je dun of fijn haar hebt, blijf dan onder de 180°C! De meeste professionals zetten de tang wel op de maximale temperatuur. Dit heeft sneller effect, maar vereist ervaring en zij voelen natuurlijk haarfijn aan wat het haar kan hebben. So… Dont’ try this at home!
 11. Te vaak met de stijltang over één pluk heen gaan. Met een snelle beweging meerdere keren met de tang over een pluk haar heen gaan is niet effectief. Kies de goede temperatuur en ga rustig met de stijltang van aanzet tot punt door het haar. Dit is meer dan genoeg, want de pluk is in één keer stijl en glanzend.
 12. Je haar te strak om de krultang draaien. Als je je haar te strak om de krultang heen draait zul je de rand van de klep in de krul zien staan en dat is volgens ons niet de bedoeling…
 13. Bij het touperen je haar veranderen in een vogelnest. Ook níet de bedoeling! Tenzij je als heks verkleed gaat. Touperen dient ervoor om meer volume aan je haar te geven en daarbij is het touperen van alleen de aanzet meer dan genoeg. Tip: richt bij het touperen de punten van de kam naar boven in plaats van richting de hoofdhuid. Zo voorkom je proppen.
 14. Haarlak van te dichtbij sprayen. Spray de haarlak van een afstand van ongeveer 30 centimeter over je haar. Anders krijg je van die vieze harde, plakkerige plukken haar. Klinkt niet erg sexy, hè?
 15. Teveel product gebruiken. Een andere tip om voorgaand probleem te voorkomen is het met mate gebruiken van product. Je haar wordt hier vettig en zwaar van. Vooral als je professionele kappersproducten gebruikt heb je maar een klein beetje nodig voor het gewenste effect.

Waarom professionele kappersproducten beter zijn? Dat lees je hier.

Tekst: Rosanne Brakelé i.s.m. The Chair Professionals

Categorieën