Emma Wagenaar

7 fouten die je maakt bij het gebruiken van de krultang

10 januari 2019

Niets erger dan als je uren met de krultang in de weer bent geweest, je krullen binnen no time uitzakken of veranderen in one big frizzy mess. ARGH! Daarom hebben we een lijst met veelgemaakte krultang-fouten opgesteld én de oplossingen zodat je eindelijk met gorgeous krullen het nieuwe seizoen in kan.

Fout 1: je haar niet goed preppen

Goed geprept haar is key voor een mooie bos krullen die de hele dag mooi houdt. Het is de fundering van je coupe. Begin altijd met een hitte beschermend product en föhn dan je haar helemaal droog. Dit zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor na het gebruik van de krultang je krullen beter zullen houden en het voorkomt beschadiging. Een pre-curl styling product of een sterke mousse geeft extra controle en hold. Zakken krullen heel snel uit, spray je plukje haar dan eerst nog in met een beetje haarlak voordat je gaat krullen.

Fout 2: de verkeerde temperatuur 

Je haartype is bepalend voor het zetten van de juiste temperatuur. Belangrijk dus dat je een krultang hebt waarbij je temperatuur zelf kunt instellen. Voor fijn, broos en gekleurd haar houd je een temperatuur van onder de 90 graden aan om te voorkomen dat je haar verder beschadigt. Verhit de pluk ook niet langer dan enkele seconden. Heb je al gekruld haar of is het heel dik, dan kun je de temperatuur hoger zetten (tussen de 90 en 150 graden) en je pluk wat langer in de tang houden. Begin relatief laag en kijk hoe je haar op de krultang reageerd. Indien nodig kun je dan wat hoger gaan.

Fout 3: krullen in de verkeerde richting

Bepaal voordat je met het krullen begint eerst waar je je scheiding wilt hebben. Dit is belangrijk voor de krulrichting. Voor een natuurlijke look krul je de lokken rond je gezicht van je gezicht af. De rest kun je afwisselen. Daarnaast is hoe je je krultang vasthoud ook bepalend voor de type krul die je uiteindelijk krijgt. Houd je hem verticaal, dan creëer je een lossere krul. Door de krultang horizontaal te houden krijg je een strakkere variant.

Fout 4: de krultang draaien

Clip je de onderkant van je haar vast in de krultang en draai je hem daarna omhoog? Niet meer doen! Dit creëert een veel te gestileerde krul en beschadigt de al fragiele uiteindes van je haar. Voor een natuurlijk effect doe je het andersom. Pak een pluk haar en draai de pluk om de tang. Je haar heel plat om de krultang wikkelen creëert een klassieke pijpenkrul. Krul het puntje niet mee, maar houdt deze gewoon vast (behalve als je een hele fijne krul zet). Houd vervolgens de krultang niet de hele tijd op dezelfde plek, maar beweeg hem een beetje heen en weer. Zo verdeel je de hitte beter over de hele pluk.

EXPERT TIP:
Twist je haar losjes tijdens het wikkelen om de krultang voor een prachtige Victoria’s Secret wave.

Fout 5: de klep dicht houden

Waarom er op veel krultangen een klep zit, is ons een raadsel. Niet voor niets gebruiken professionals liever een curling wand. Houd dus tijdens het krullen het klepje open, anders krijg je een lelijk randje in je haar. Of, schroef het klepje er gewoon af! Succes verzekerd.

Fout 6: een te grote krultang

Dat je verschillende maten krultangen nodig hebt voor verschillende type krullen is een fabeltje. Fact is dat één goede tang al volstaat. Ga voor een medium tot klein formaat in plaats van een grote. Wil je een lossere golf, dan pak je gewoon grovere plukken haar.

Tekst: Emma Wagenaar

Categorieën