Anna van der Griend

Don’t try this at home part 2: meer slechte beauty hacks

13 juli 2018

Het internet staat vol met bruikbare en minder bruikbare beauty hacks. Een aantal van deze tips zijn niet alleen twijfelachtig, maar ronduit bizar of zelfs gevaarlijk. En hoewel sommige tips misschien goedbedoeld zijn, wordt er ook een heleboel het internet op geslingerd in de hoop een viral artikel of video te creëren. We deelden al eerder een aantal  beauty tips die je vooral niet moet volgen, maar de lijst is zo lang dat we erover kunnen blijven schrijven. Bij dezen: don’t try this at home, part 2: nog meer slechte beauty hacks.

Verwijder dode huidcellen met citroensap

Citroensap is behoorlijk heftig spul. Dat merk je wanneer je er ook maar een druppel van drinkt, en dat zal je zeker merken wanneer je het rechtstreeks op je huid aanbrengt. Ook gevaarlijk: in combinatie met zonlicht ontstaat er een chemische reactie die voor ernstige verbranding, rode plekken en zelfs pigmentvlekken kunnen zorgen.

Droog puistjes uit met tandpasta

Een oude bekende, die we op de middelbare school waarschijnlijk allemaal wel eens uitgeprobeerd hebben: je puistjes uitdrogen met tandpasta. Toch loop je met deze hack tegen een paar problemen aan. Zo bevatten de tandpasta’s die je in Nederland kunt kopen vaak heel andere actieve ingrediënten dan die uit Amerika, waar deze tip vandaan komt. Daarnaast zal het eerder voor irritatie en rode plekken zorgen dan voor een gladde huid.

Ga glans tegen met deodorant

Er zijn tegenwoordig zoveel producten om je gezicht mee te matteren dat het gebruiken van een stick deodorant wel heel onzinnig is. Denk bijvoorbeeld aan transparante poeder, blotting papers, een matterende setting spray of een blur stick. Daar komt nog eens bij dat deodorant zweten tegengaat maar niets doet tegen olieproductie, en dat is nou net wat een glimmende huid veroorzaakt.

Maak zelf een masker met lijm en houtskool

Houtskool beleeft momenteel een momentje in de beauty- en wellnesswereld. Het is dan ook een geliefd ingrediënt in sapjes, face wash en maskers. Zo geliefd, dat het dit jaar een ware hype was om zelf gezichtsmaskers en neusstrips te maken van houtskool gemengd met lijm. Moeten we uitleggen waarom lijm op je gezicht smeren een slecht idee is? Nee toch?

Gebruik pindakaas als scheercrème

Waarom je deze hack zou gebruiken, is het ons een raadsel. Scheergel is, in de meeste gevallen, een stuk goedkoper dan pindakaas. En dan hebben we het nog niet eens over de troep, plakkerigheids-factor en het feit dat er nog wel eens een onverwacht stukje pinda in je pindakaas zou kunnen zitten. Als je toch opeens zonder scheergel zit kun je beter conditioner gebruiken als noodoplossing.

Gebruik rauw ei om je huid strakker te maken

Deze hack is slecht om zoveel verschillende redenen. Ten eerste: er is geen enkel bewijs dat dit ook maar enig effect zou hebben. Ten tweede: salmonella. En ten derde: het gevoel van rauw ei op je je gezicht.

Scrub je gezicht met suiker of zout

Het gebruik van grove scrubs is sowieso al iets wat enigszins onder vuur ligt de laatste jaren. Niet alleen vanwege het gebruik van milieuvervuilende microbeads, maar ook omdat het wellicht toch niet zo goed is voor je huid.  We moeten zeggen, daar zit wat in. En zéker in het geval van suiker en zout. Deze korrels zijn zo grof en hebben zulke scherpe randjes dat ze de huidbarrière sowieso beschadigen. Gebruik liever een vloeibare exfoliant op basis van zuren.

Gebruik kokosolie als moisturizer

Kokosolie wordt tegenwoordig alom geprezen als wondermiddel dat je werkelijk overal voor kunt gebruiken. En ja, in veel gevallen biedt kokosolie ook echt een uitkomst, maar om te gebruiken als moisturizer is het nou net niet geschikt. Tenzij je een extreem droge huid hebt, zal het voornamelijk zorgen voor verstopte poriën en puistjes.

Heb jij wel eens één van deze slechte beauty hacks uitgeprobeerd? Laat ons weten wat het resultaat was!