Iris Poldervaart

How to oil: 6 tips om olie als beautyproduct te gebruiken

19 januari 2017

De afgelopen jaren is de populariteit van olie in beautyproducten enorm gestegen. Toch zijn veel mensen nog steeds wat huiverig als het om olie op hun huid gaat. Veel gehoorde angsten en bezwaren zijn “dat is veel te vet” of “daar krijg ik pukkeltjes van”. Nope, niet waar! Veel huidoliën zijn niet comedogeen, en veroorzaken dus geen onzuiverheden en verstopte poriën. Sterker, juist een vette huid kan enorm veel baat hebben bij het gebruik van huidolie, en ook als haarverzorgingsproduct is olie een uitvinding. Tenminste, als je het goed gebruikt. Wij vertellen je wat je moet weten over olie als beautyproduct.

Verschillende huidtypen hebben verschillende soorten olie nodig

Net als bij crèmes en serums, geldt ook voor olie dat er niet één soort is die geschikt is voor elk huidtype. Hoewel bepaalde soorten olie (zoals kokosolie) enorm gehypet worden als wondermiddel, zijn deze producten lang niet voor iedereen geschikt. Als je een droge of vochtarme huid hebt, kun je het beste kiezen voor zwaardere, voedende oliën zoals avocado olie om het vochtbalans in je huid op peil te houden. Heb je een gecombineerde of vettere huid met (af en toe) onzuiverheden, dan heb je meer baat bij producten waar jojoba- of tea tree olie in zit. Rozenbottelolie belooft een grote skincare favoriet te worden dit jaar, en met goede reden; dit is een super lichtgewicht olie die voor intense hydratatie zorgt.

Er zijn verschillende soorten oliën voor dag en nacht

Je kunt niet zomaar alle soorten olie op elk moment van de dag op je gezicht smeren. Hoewel zwaardere oliën (zoals avocado- en kokosolie) prima werken als overnight treatment, kun je overdag het beste kiezen voor een lichtere variant die sneller door de huid opgenomen wordt. Rijke oliën kunnen er namelijk voor zorgen dat je foundation gedurende de dag sneller van je gezicht glijdt, en daar kan geen setting spray tegen op. Daarnaast zijn er ook bepaalde soorten olie, zoals essentiële citroen- en grapefruitolie, die slecht op licht reageren. Wanneer je deze overdag draagt, kan je huid rood worden, geïrriteerd aanvoelen en zelfs beschadigen.

Niet elke olie is geschikt voor je haar

Olie heeft nog wel eens de reputatie om haar te verzwaren of zelfs vet te maken en dat kan inderdaad kloppen, als je de verkeerde olie gebruikt – of de goede olie verkeerd gebruikt. Als je dun haar hebt, kun je het beste geen zware oliën gebruiken – tenzij je daarna in paniek een halve bus droogshampoo op je lokken wil loslaten. Er zijn speciale oliën voor fijn haar, zoals de MoroccanOil Treatment Light. Maar ook natuurlijke varianten als amandel- en castor olie zijn over het algemeen ‘veilig’ te gebruiken. Heb je dikker haar wat wel wat meer verzorging kan gebruiken? Dan is arganolie perfect voor jou.

Lichaamsolie is niet bedoeld voor je gezicht

Het lijkt zo makkelijk; huid is huid, en wanneer je een olie hebt gevonden die je fijn vindt voor je lichaam kun je die ook best op je gezicht gebruiken, toch? Ho, stop! Deze producten zijn specifiek gemaakt voor je lichaam, waar je huid toch echt heel anders is dan in je gezicht. Deze oliën zijn vaak wat ‘rijker’ van substantie. Prima voor je lichaam, maar op de dunne huid op je gezicht kan het zorgen voor verstopte poriën. Ook bevatten deze producten vaak andere geurstoffen, die voor je gezicht erg irriterend kunnen zijn. Andersom kan het dan weer wel; een olie die geschikt is voor je gezicht kun je zonder problemen op je lichaam gebruiken.

Geniet, maar smeer met mate

De meeste oliën zijn zo geconcentreerd dat je er helemaal niet veel van nodig hebt. Als vuistregel: wanneer je de olie nog op je huid voelt zitten 10 minuten nadat je hem hebt aangebracht, dan heb je waarschijnlijk teveel gebruikt. Voor je gezicht heb je over het algemeen genoeg aan twee à drie drupjes. Ook je haar heeft niet veel nodig; afhankelijk van dikte en droogheid kan je het beste beginnen met 2 tot 4 drupjes voor je hele haar, en dit opbouwen als je merkt dat je meer kunt gebruiken. Breng haarolie aan altijd vanaf de puntjes aan en nooit te dicht bij de aanzet. Je hoofdhuid maakt zelf al natuurlijke oliën aan. Als je daar ook nog eens haarolie aan toevoegt, loop je al snel het risico dat het er vettig uit gaat zien.

En ook hiervoor kun je olie gebruiken:

– Om je nagelriemen te verzorgen en nagels sterker en gezonder te maken;
– Om je huid te kalmeren na het scheren;
– Om een verbrande huid sneller te genezen;
– Als voedende treatment voor je voeten.

Op welke manier gebruik jij olie als beautyproduct?

the-chair-olie-als-beautyproduct-1

Beeld: Stylecaster